Nieuw leven voor Museum Slager

Printerversie
Gepubliceerd op: 27-05-2010 | Gewijzigd op: 30-11-2010
Inhoud:
Opening verbouwd museum Slager 27 mei 2010
Eindelijk meer depotruimte 4 augustus 2010.
------------------------------

Eindelijk ook meer depotruimte 4 augustus 2010
Museum Slager heeft toestemming het woonpand St.Janskerkhof te bestemmen als depot. Het gaat om de bovenetage waar lange tijd een huurder de verbouwing ophield. zie ook Opening Museum Slager vertraagd

St Janskerkhof [rechts in de hoek], een voomalig woonhuis, dat de bestemming krijgt van vergaderlokaal en medewerkershome.
De bovenetage gaat als museumdepot dienen.
 
foto © paul kriele, 4 augustus 2010.

Heropening Museum
27 mei 2010

Vandaag  27 mei 2010 opent wethouder voor o.a. Cultuur Rodney Weterings met de onthulling van de portretten van Hein Bergé en diens vrouw Suze Slager [geschilderd door Jan Asselbergs] het verbouwd en het gerenoveerd museum Slager in de Choorstraat. Daar zijn nu de pandjes 8 [café 'de Vierkante Meter'] en op 10-12 [voormalige kruidenierswinkeltje functioneel bij betrokken. Maar bouwkundig en technisch gezien is er uiteraard nog het meeste gebeurd.

Links boven: het exterieur van de panden vlnr.: 8,10 en12, 14 en 16.
Boven: het interieur van de pandjes 8 en 10-12 café en voormalig kruidenierswinkeltje.
Links: Vanaf de oude toegang op nummer 16 gezien, de oude gang die uitkomt in de bloemstillevenzaal
.
De nieuwe toegang zit op nummer 8 [voormalig cafeetje] .

foto's © paul kriele, 26 mei 2010.

De openingdatum is een jaar nadat het museum voor deze ingrijpende vernieuwing dicht ging. Door tegenvallers in de bouwprocedure en een weerbarstige huurder aan het St.Janskerkhof, raakte het werkschema so wie so al drie maanden achterop. Dat kleine pandje is nu verbouwd tot personeelskamer en erboven kantoren.

Intern is het gebouw aan de Choorstraat 14-16 geheel opgeknapt, hoewel de zaalindelingen nagenoeg ongewijzigd bleef.
Die zalen zijn voortaan op thema ingericht, zodat er op een flexibeler manier exposities kunnen worden gehouden. Dat wil zeggen vanuit de basis van 100 jaar Slagersfamilie [bestaand uit acht schilders, de eerste Petrus Marinus en de laatste Tom Slager] worden er exposities gehouden. 
Er is een zaal met 'Stadsgezichten', de  bloemenkamer, een St.Janszaal, een familiekabinet en een 'Opdrachtenkamer', waar van de diverse telgen Slager, schilderijen in opdracht gemaakt, hangen. Deze manier van inrichten biedt de kans bij/aan de werken ook kunst of kleding, of andere objecten toe te voegen. Zodoende ontstaat er een dynamisch museum dat telkens opnieuw bezocht kan worden.

 

Hierboven: de ezels met de portretten van Hein Bergé en Suze Bergé-Slager die vandaag 27 mei 2010 onthuld  werden.
foto's © paul kriele, 26 mei 2010.
Boven: De onthulling van de door Jan Asselbergs geschilderde portretten door wethouder Rodney Weterings  [l.] en de voorzitter van de Stichting Museum Slager Len de Klerk.
Hein Bergé toonde zich -bij leven- erg ingenomen en zelfs erg emotioneel bij het zien van de portretten van hemzelf en zijn vrouw Suze Slager.
Links: Het echtpaar  Asselbergs.

foto's © paul kriele, 27 mei 2010.
 

De genodigden
-Boven oud-CdK Frank Houben en rechts Martin Weck.

-Onder Herman van den Heuvel in gesprek met buurman Gerard Jansen die  in 1976 de basis legde voor de inrichting en onderhoud collectie.
Plebaan Gert-Jan van Rossum en de voorzitter van de stichting Vrienden van Museum Slager Joep Chappin.

foto's © paul kriele, 27 mei 2010.

Vervolg nieuw  museuminterieur


Het wapen van de familie Slager. Glas in loodraam met wapen van de voormalige Bossche Brandverzekeringsmaatschappij van 1838.

Daarnaast zijn er tal van voorzieningen [verlichting, klimaat en ICT-snufjes] aangebracht. Behalve een nieuw aangebrachte verflaag op plafonds, wanden en deurlijsten is er in alle zalen parket gelegd.

Bloemstillevens van o.a. Corry en Jeanette met theerozen die uit eigen kweek komen. Bloemisten waren er in die tijd nog niet. Paneel uit de landschappenzaal van P. M. Slager 'Landgoed bij kasteel Maurick'.
Landschappenzaal [oude bibliotheekzaal] met links [en ook op rechter foto] een schilderij van Piet Slager 'Gezicht op Nieuw Herlaer'.
foto's © paul kriele, 26 mei 2010.

.
Stadsgezichten met de Bossche Markt van Frans en Piet Slager. Portretten van de eigen famieleden in de 'Familiezaal'.
Drie generaties Slager op een schilderij:  Petrus Marinus  [l] diens moeder [rechts]  en dochter Suze Slager-van Velsen. In opdracht geschilderde portretten met links boven de huisarts dr.J. Roosenburg van P. M. Slager [1892].
Rechts onder de procuratiehouder Lievegoed.


foto's © paul kriele, 26 mei 2010.Terug naar boven