Zwanenbroeders

Een van oorsprong religieuze instelling die de Mariaverering als doelstelling had. Ze dateert al uit de 14e eeuw maar kreeg in 1484 een eigen Zwanenbroedershuis in de Hinthamerstraat.

Door de reformatie is de doelstelling verlegd naar sociaal werk [armenzorg en liefdadigheid]. 

Ook door die reformatie deed - door toetreding van prins Willem van Oranje als Zwanenbroeder de oecumene zijn intrede in de structuur van de organisatie.

Het Zwanenbroedershuis in de Hinthamerstraat, dat in 2005 de status verkreeg van museum, is het domicilie van deze Illustre Lieve Vrouwe Broederschap die in de volksmond de naam Zwanenbroeders kereg door tijdens de jaarlijkse maaltijd een zwaan te nuttigen.

Laatste artikelen binnen de categorie Zwanenbroeders:

Willem Alexander bezoekt Den Bosch

Willem Alexander bezoekt Den Bosch

Gepubliceerd op: 24-10-2010 | Gewijzigd op: 28-10-2010
Op vrijdag 29 oktober 2010 bezoekt prins Willem Alexander Rosmalen. Daar opent de aanstaande koning het hospice De Duinsche Hoeve bij Mariaoord aan de Vliertwijksestraat. Die avond bezoekt de kroonprins ook Den Bosch. In het Zwanenbroedershuis zit de hoogheid met de Zwanenbroeders aan aan het jaarlijks diner, de Zwanenbroedersmaaltijd, waar overigens geen zwaan aan te pas komt.
Lees meer
Corr.:'Eigen' website Zwanenbroeders via BHIC

Corr.:'Eigen' website Zwanenbroeders via BHIC

Gepubliceerd op: 26-01-2010 | Gewijzigd op: 18-01-2018
De eeuwen oude Zwanenbroeders hebben een website. Die werd vanmiddag -dinsdag 26 janauri 2010- officieel in gebruik gesteld.
Lees meer
Zwanenbroeders: Ine de Bresser breed gewaardeerd

Zwanenbroeders: Ine de Bresser breed gewaardeerd

Gepubliceerd op: 31-01-2009 | Gewijzigd op: 19-01-2010
De beheerster van het Zwanenbroedershuis in de Hinthamerstraat, Ine de Bresser nam vanmiddag -zaterdag 31 januari 2009 -afscheid van de Zwanenbroeders voor wie zij bijna 20 jaar heeft gewerkt. Een paar honderd relaties kwamen haar vanwege haar pensioen feliciteren. De regerend proost jhr. mr. Peter van Meeuwen memoreerde in een lovende toespraak haar verdiensten: het opbouwen van een netwerk, zo sterk dat De Bresser soms nog bekender was dan de Zwanenbroeders, aldus Van Meeuwen die ook het team van vrijwilligers dat de beheerster om zich heen vergaarde en de uiteenlopende werken in het huis [restauraties, beveiliging, archivering van 1100 voorwerpen en het verkrijgen van de status van volwaardig museum op 6 juli 2005] opmerkte. U bent in 1989 onder een Van Meeuwen- mijn vader- binnengekomen en u wordt door een Van Meeuwen uitgeluid.'
Lees meer
Afscheid InedeBresser beheerder Zwanenbroedershuis

Afscheid InedeBresser beheerder Zwanenbroedershuis

Gepubliceerd op: 15-12-2008 | Gewijzigd op: 19-01-2010
Eind januari 2009 neemt Ine de Bresser beheerder van het Zwanenbroedershuis, vanwege pensioen afscheid. In 1989 kwam Ine de Bresser, omdat ze door een scheiding naar woonruimte zocht, in dienst van de Zwanenbroeders. Als gids in de St.Janstoren was zij zijdelings al bekend met de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap. Na enkele cursussen [museumbeheer, Hulpverlening en boekhouden] raakte ze van lieverlee vertrouwd met het huis aan de Hinthamerstraat, waarvan ze op de eerste de beste dag de sleutel kreeg toegestopt en maar moest zien hoe het ging. Als beheerder wordt je op veel disciplines ingezet. Naast het beheer van het archief en de collectie, die al deels werd gedigitaliseerd en in kaart gebracht, was zij mede-organisator van vergaderingen en bezoeken, gids en huismeester, zeg maar manusje van alles.
Lees meer
Overzicht Zwanenbroedershuis

Overzicht Zwanenbroedershuis

Gepubliceerd op: 28-07-2005 | Gewijzigd op: 19-01-2010
-Op Jeroen Boschcongres zang uit Liedboeken uit archief Zwanenbroedershuis -Erkenning Zwanenbroedershuis als museum. -Ook nieuw boek over oude liedzangen. -Congres Thijmgenootschap -Oud-griffier v Rijckevorsel overleden 26 okt 2006 -Machtsblok JB-centrum tegenover kleinere musea 21 juni 2006 -Plebaan: 'Geen wereldse liederen bij 10 jaar Egidiuskwintet' 26 november 2005
Lees meer