Afscheid InedeBresser beheerder Zwanenbroedershuis

Printerversie
Gepubliceerd op: 15-12-2008 | Gewijzigd op: 19-01-2010
Eind januari 2009 neemt Ine de Bresser beheerder van het Zwanenbroedershuis, vanwege pensioen afscheid.
In 1989 kwam Ine de Bresser, omdat ze door een scheiding naar woonruimte zocht, in dienst van de Zwanenbroeders. Als  gids in de St.Janstoren was zij zijdelings al bekend met de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap.
Na enkele cursussen [museumbeheer, Hulpverlening en boekhouden] raakte ze van lieverlee vertrouwd met het huis aan de Hinthamerstraat, waarvan ze op de eerste de beste dag de sleutel kreeg toegestopt en maar moest zien hoe het ging.

Ine Bresser neemt vanwege pensionering op 31 januari 2009 afscheid als beheerder  van het Zwanenbroedershuis.

foto © paul kriele, 15 december 2008.

Als beheerder word je op veel disciplines ingezet. Naast het beheer van het archief en de collectie, die al deels werd gedigitaliseerd en in kaart gebracht, was zij mede-organisator van vergaderingen en bezoeken, gids en huismeester, zeg maar manusje van alles.
De Bresser, die ook vaak de vraagbaak is van de proosten noemt als de grote veranderingen: de restauratie van tien jaar geleden, de overschakeling op hete luchtverwarming en de museumstatus die het Zwanenbroedershuis in 2007 verkreegDe duizendpoot, die al weer naar een nieuwe invulling van haar dagtaak zoekt en zich inschreef bij het Uitzendbureau voor 65-plussers staat haar mannetje en is niet voor een gat gevangen. ’Ik zie wel wat er op me afkomt, maar ik blijf wel aan als een soort adviseur van de nieuwe beheerder. Dat wil niet zeggen dat ik hem/hart in de weg ga lopen. Die afspraak had indertijd ook mijn voorgangster, de nu 78-jarige Jet Thissen, met mij gemaakt,’ aldus de in 1944 in Vught geboren De Bresser. Zij is de dochter van de smid Dorus de Bresser, een broer van de bekende beeldhouwer aan de Sint Jan, Jacques de Bresser.

Aansluitend aan de afscheidsreceptie op 31 januari 2009 is er  in het Jeroen Bosch Art Center een concert van Gregoriaanse muziek uit een van de eeuwen oude de muziekalbums van de Zwanenbroeders.