Zwanenbroeders: Ine de Bresser breed gewaardeerd

Printerversie
Gepubliceerd op: 31-01-2009 | Gewijzigd op: 19-01-2010
  
Velen kwamen De Bresser een eerbetoon geven. Zelf keek ze regelmatig onthutst en verbaasd over zoveel blijk van waardering . Die waardering werd uitgesproken door de regerend proost jhr.mr. Peter van Meeuwen.

foto's © paul kriele, 31 januari 2009.

De beheerster van het Zwanenbroedershuis in de Hinthamerstraat, Ine de Bresser nam vanmiddag -zaterdag 31 januari 2009 -afscheid van de Zwanenbroeders voor wie zij bijna 20 jaar heeft gewerkt. Een paar honderd relaties kwamen haar vanwege haar pensioen feliciteren.
De regerend proost jhr. mr. Peter van Meeuwen memoreerde in een lovende toespraak haar verdiensten: het opbouwen van een netwerk, zo sterk dat De Bresser in de stad soms nog bekender was dan de Zwanenbroeders, aldus Van Meeuwen die ook het team van vrijwilligers dat de beheerster om zich heen vergaarde en de uiteenlopende werken in het huis [restauraties, beveiliging, archivering van 1100 voorwerpen en het verkrijgen van de status van volwaardig museum op 6 juli 2005] opmerkte.
U bent in 1989 onder een Van Meeuwen- mijn vader- binnengekomen en u wordt door een Van Meeuwen uitgeluid.’

De opvolger van beheerster Ine de Bresser Tom Witlox die op het einde van de toespraken werd voorgesteld. Links jhr. Van Meeuwen, de regerend proost van de Zwanenbroeders.
foto's © paul kriele, 31 januari 2009.
De huidige regerend proost jhr. mr. Peter van Meeuwen [m] en diens voorganger jhr. mr. Frans van Rijckevorsel spraken alom hun waardering uit over de inzet en energie van de beheerster van het Zwanenbroedershuis, die vanwege haar pensioen vertrekt.
 

Daaropvolgend memoreerde de oud proost jhr. mr. Frans van Rijckevorsel nog eens uitvoerig:‘ U bent een duizendpoot en iemand vol energie. Zonder u hadden we dat alles niet klaar gespeeld. Als we aan de regeerperiode de Bresser denken,’ aldus de voorganger van Van Meeuwen, ‘dan denken we aan warmte. Er was altijd een welkom in ons huis.
Het kon in uw werkkamer ook wel eens wat rommelig zijn met papieren, maar dan trok ik de deur dicht,’ aldus Van Rijckevorsel.
Hierna werden door de Zwanenbroeders cadeaus overhandigd, waaronder een keukenmachine, een cadeaucheque en een oorkonde waarop de dank en respect werden uitgedrukt voor 20 jaar lange dienst en plichtsbesef, dat u aan de Zwanenbroeders en de Bossche gemeente heeft verricht.
Aan het slot werd De Bressers opvolger Tom Witlox voorgesteld.
Na afloop van de receptie gaven de Stadspijpers een concert  van enkele muziekstukken uit de eeuwen oude boeken van de Zwanenbroeders.
's Avonds was er vanwege Maria Lichtmis in het Jeroen Bosch Art Center een concert van gezangen uit de koorboeken van de Broederschap door het vocaalensemble Cappella Pratensis.
Terug naar boven