De spot op Albert Verlinde

Printerversie
Gepubliceerd op: 26-12-2008 | Gewijzigd op: 11-01-2015
Een persoonlijke- maar gedateerde-  pagina over Albert Verlinde. Voor alle nagekomen incidentele berichten, zoals over de musicals, zakelijk, of relationeel etc. , zie de betreffende berichten elders op de site.

Albert Verlinde [*1961] geportretteerd
voor het tv-programma 'Sterren op het doek'.

portret © bianaca berends, 4 juli 2007,
Albert Verlinde werd op 25 april 1961 geboren in de Bossche binnenstad.
In een van de interviews vertelt hij al heel jong het besef te hebben om omroeper te willen worden. Als kind zat ie op de wc uit de omroepgids programma's voor te lezen.

In zijn jongensjaren zong hij in het kerkkoor van de Jacobkerk. Dus dat verklaart de de keuze om in het Jeroen Boschcentrum, dat daar is gevestigd, het programma Max te beginnen.


Even later trad Albert toe tot de cabaretgroep Boemerang. Intussen studeerde de Bosschenaar in 1984 af aan de Akademie voor Kleinkunst.
Als kandiaat-muscialartiest werd hij bij de auditie voor 'Les Miserables' afgewezen. Ene Marius ging hem voor...


Wat velen niet weten, is zijn positie als voetbalverslaggever. De jonge journalist begon zijn schrijverskwaliteiten bij het Brabants Dagblad waar hij sportverslaggever was voor het amateurvoetbal.
Meer in deze tijd dateren zijn colums bij De Telegraaf [Privé] , Tros Kompas en NRC.

Verlinde in programma Profiel [Ned.2]  
op  31 december 2008.
In het tv-programma 'Profiel' spraken naast huwelijkspartner Onno Hoes ook anderen hun mening uit over de tv-star Albert Verlinde, die zelf ook aan het woord kwam.
Dat artistengevoel begon al in zijn jeugdjaren op het toilet waar Albert  Hans van Willigenburg nadeed.
De werkdag:
7 uur op kranten lezen,  recensies met name, aldus Onno.
Aantekeningen maken, Internet raadplegen vanwege de kijcijfers, nieuws doornemen, Redactie Boulevard bellen.
Dan volgen de vergaderingen met het theaterbedrijf en eventueel met de artiesten [die gecontracteerd gaan worden].
En de dagelijkse vergadering met het Boulevardteam. Voorstellingen bezoeken [privé, ivm theater of ivm tv].
artiestenvak
Niet alleen Hans van Willigenburg, meer nog speelde Jos Brink een rol in zijn leven. Op hem stapte de veelbelovende theaterman af voordat ie wist welke studie hij zou oppakken. Ook Frank Sanders zag al dat deze Bosschenaar een talent had als organisator. 'Wat Albert in zijn kop heeft heef t ie niet in zijn kont', aldus de vriend van Jos Brink. 'Hij kan mensen kansen geven, maar ook mensen breken,' zegt  Volkskrantredacteur  Hein Janssen.
Voor Yoep van 't Hek is Albert 'een opwindnicht met een sleutel in zijn rug geworden', maar Verlinde0 verstaat zijn vak begonnen in de journalistiek [o.a. Brabants Dagblad], later optredend in tv-programma's en tenslotte via SBS-6 [Show nieuws] eindigend bij RTL met zijn veel bekeken programma Boulevard*. Daarbij kreeg hij nog meer roem als musicalproducent in het bedrijf V&V Entertainment. Op dergelijke kritiek weet AV goed raad. Yoep is voor hem ook het burgermannetje met miljoenen op de bank.  Maar AV weet ook zichzelf  positief en negatief te plaatsen: 'in de tijd van SBS was ik de Bermudadriehoek van SBS 6.  Alles mislukte elk programma, dat de omroep oppakte, verdween. En met Boulevard..? Ik weet niet welk geheim het is, maar het is een jas die me past.'
Frank Sanders en Hein Jansssen zeggen daarover: 'Het gaat eigenljjk nergens over. Het is een gewichtdoenerij, waarvan je denkt dat wil ik weten.  Als Albert er een keertje niet is, dan zakt de uitzending in elkaar..'.

*Omroepcarriëre zie hieronder

Een [fragment van de] cartoon van het duo Verlinde x Hoes [ let op de ducs er onder..]  na het concert van André Rieu 
op vrijdag 4 juli 2014
op het Maastrichtse Vrijthof.

 

Musical Dorus geschrapt
24 september 2009
V&V Entertainment heeft de Musical rond de komiek Dorus [Tom Manders] geschrapt. Hoewel er, door verkochte kaartjes, al  in 62 theaters een bezetting was van 60 procent, trekt Verlinde de uitvoeringen in omdat de twee hoofdsterren Karel de Rooy [Mini] en Peter de Jong [Maxi] het script afwezen.

Nieuwe theatermusical Hairspray  28 augustus2009
De premiëre van de nieuwe musical van V&V entertainment Hairspray gaat eind september in Rotterdam in premiëre.
De musical is een afgeleide van de film van 1988 van John Waters, gevolgd door een theatermuscial en daarop nog een film met John Travolta [als  de moeder] en nu dan een musical in de Nederlandse versie met Arjan Nederveen [de dansende moeder]  en met de publiekslieveling Jim Bakker.

V&V Entertainment neemt musical Toon Hermans in productie
december 2008
In verband met het tiende sterfjaar van de in Sittard geboren Toon Hermans in 2010 staan er allerlei activiteiten rond deze cabaretier op stapel. Een H. Mis op zijn sterfdag [17 december], een boek [Jacques Klöters], een Toon Hermanswandeling door zijn geboorteplaats, een musical, een expositie en een liedjesfestijn.
De musical die Albert Verlinde in productie neemt, gaat in 2010 in de Sittardse schouwburg in première, maar is daarvoor al in Carré te zien.
De idee voor die musical komt van de zonen van Hermans, Maurice en Gaby. Verlinde heeft voor de rol van Toon al contact gelegd met Paul de Leeuw, Kees Prins of Alex Klaassen.

Efteling werkt met V&V entertainment samen 6 december 2007.
V&V entertainment gaat met de Efteling kindertheater opzetten. De theatershows in het park in Kaartsheuvel zijn zo'n succes en voorbeelden elders bewijzen dat, dat de Efteling met V&V entertainment [Van Albert Verlinde ] reizende kindertheatershows gaan opzetten.
Daarnaast wil de Efteling de shows in het park doorlopend laten zien, ofwel shows met een open eind. Dat heeft directeur Olaf Vugts afgekeken van de shows bij Joop van de Ende. Vugts denkt aan internationale producties, zoals musicals, opera's en toneelstukken.Verlinde is op gebied van musicals een expert en heeft feeling voor dit soort amusement.

[Opbrengst] Veiling doeken van Albert Verlinde   22 oktober 2007.
In het Venduehuis in Den Haag worden op 22 oktober 2007 de doeken geveild die van diverse BN-ers zijn gemaakt in het tv-programma 'Sterren op het doek' van Max. Presentatrice Hanneke Groentrman nodigde o.a. Marco Borsato en Albert Verlinde uit. Van de tv-ster en Boulevardpresentator en musicalproducent Albert Verlinde gaat het om de werken die door Robert Vorstman en Bianca Berends zijn gemaakt. De opbrengst van de werken van Albert Verlinde is bestemd voor Kamp Vught. 
De veiling bevat ook doeken van Angela Groothuizen, Ernst Daniël Smid, Monique van de Ven en Loretta Schrijver. De doeken van Albert Verlinde brachten tezamen 6200 euro op.

Het echtpaar Albert Verlinde en Onno Hoes trouwden op 29 juni 2001 in het Bossche stadhuis. Na afloop was er 's avonds een feest in Chalet Royal met onder andere een optreden van Frans Bauer.  Rechts: Albert Verlinde met vriend Onno en de pluche troetelhond Simba.

foto's © paul kriele, 3 mei 2007.

Albert Verlinde als Evita , 14 oktober 2007.
Albert Verlinde trad zondagavond 14 oktober 2007 op in 'Mooi weer De Leeuw, in de herhaling' als Evita. Met de act werd ingehaakt op de Miss Evitaverkiezing. Weinige keren heeft men Albert als travo kunnen zien, ook niet in privésferen. Paul de Leeuw had de primeur. En zoals altijd bij Albert: het was een perfecte verschijning en Albert bewees nogmaals zijn veelzijdigheid.

Sound of music in productie  5 oktober 2007.
V&V entertainment neemt volgend jaar [2008] The Sound of Music in productie. De uitvoering van dit familieverhaal vindt plaats in het Eftelingtheater, waar zich eerder succesvolle producties van Albert Verlinde & compagnon Roel Vente afspeelden. De première staat gepland voor 28 september 2008. Waarschijnlijk krijgen Danny de Munck en meer nog Jim Bakker en de 26-jarige Do [Assepoester] een rol in deze musical. Verlinde verwacht dat de Amerikaanse licentiehouder van de muscial, over de tekst, die door Ivo de Wijs in het Nederlands wordt omgezet, geen problemen oproept.

Succesvolle musicalproducent Albert Verlinde neemt Hairspray in productie  25 september 2007. 
Tv-ster Albert Verlinde, naast Roel Vente de Bossche mede-directeur van V&V entertainment, neemt binnenkort de musical, Hairspray, waarvan momenteel de film draait, in productie [première in 2010]. Hairspray speelt zich af in een theater anno jaren 60. In die musicalsfeer laat hoofdrolspeler [in travestierol] John Travolta, via allerlei huiselijke en theaterintriges, zien dat dikke mensen ook talent hebben. 
Hairspray belooft de zoveelste succesmusical voor de 2e theaterproducent van Nederland te worden. Verlinde kijkt in dé theater en musicalstad New York steeds de mogelijkheid af of dergelijke producties voor Nederland kopieerbaar zijn en tot nu toe met succes. Het theater- en musicalbureau gaat zich ook richten op België, waar Annie en Grease [première Antwerpen/kerst 2007] in theaters gaan verschijnen.
Na Grease en Fame komt in het voorjaar van 2008 de musical Footloose in première. Maar eerst voltrekt zich een reeks voorstellingen van Assepoester in de Efteling, waarvan op 14 november 2007 de première plaatsvindt. 
Verlinde, die in 2007 bij RTL[Boulevard] voor drie jaar bijtekende, dus na zijn 50ste , stoppen en zich meer op de musicalkant van zijn vak gaan richten. 

Albert Verlinde als comediant.
 
foto © paul kriele, 2 mei 2007

Margriets lieveling: Albert als hoofdredacteur september 2007.
In de editie van Margriet [nr. 38 14-21 september 2007] mocht Albert Verlinde een keertje als hoofdredacteur optreden. Dat heeft een dikke editie tot gevolg gehad, waarin ook de stad 's-Hertogenbosch met zijn aantrekkelijk winkelarsenaal [Lifestyle shopping'] in beeld komt. 
Albert omringt zich, behalve met zijn naasten, Onno Hoes en de beide moeders, ook met 'Zíjn Vrouwen', zoals Margriets redactie schrijft. Daarin ontbreken zeker niet Alberts hartsvriendin Liesbeth List, Ruth Jacott en en Boulevardcollega Daphne Bunskoek. 

De tweespalt die ontstond toen Beau van Erven Dorens naar Talpa verhuisde is weer bijgelegd. 'Ondanks dat we enorm verschillend zijn, hebben we echt iets bijzonders samen,' citeert Margriet uit Alberts mond over Beau, die weer is teruggekeerd bij RTL.
Geen echte kwaliteit is het koken van de twee 46-jarigen, maar een geïllustreerd kijkje in de keuken van het echtpaar moet laten zien dat er sprake is van enig huishouden in deze oude boerderij aan de Loverensestraat in Cromvoirt.  
Margriet brengt ook een portret van hun huwelijk [21 juni 2001] [naar die vedeobeelden kunnen we nooit met droge ogen kijken'], hun eerste ontmoeting en een kijkje in hun relatie.

Musical Assepoester   6 september 2007. 
V&V entertainment, het theaterbureau van Albert Verlinde, presenteerde 6 september 2007 in de Efteling de cast van de nieuwe musical Assepoester. Deze musical is vanaf 14 november 2007 in het Eftelingtheater te zien met de zangeres Do en Jaap Strijker in de hoofdrollen. Ivo de Wijs vertaalde de teksten. 

Duo Albert Verlinde/Onno Hoes opent expo in Kamp Vught: 'Wie kan ik nog vertrouwen?'  7 september 2007. 
Vrijdag 7 september 2007 werd onder grote belangstelling de expo geopend over de vervolging en het verzet van homo’s en lesbo’s in de oorlog onder de Duitse bezetting en de nazi’s.
Voorafgaand aan de opening was er een panel olv Tony van der Meulen [columnist Brabants Dagblad] dat inging op historische, meer nog op actuele vragen over geweld tegen, name mannelijke, homo’s.  

Het echtpaar Albert Verlinde en Onno Hoes openden de expositie 'Wie kan ik nog vertrouwen?' 
foto's © paul kriele, 7 september 2007.
Alberft Verlinde en de half-joodse  Onno Hoes met naast hem de samensteller van de expositie Klaus Müller.

De panelleden spraken onder meer over de historie van de homo's en het actuele geweld tegen deze minderheid. In die voordrachten kwam mede het beeld van Nederland als tolerant land naar voren. Maar ook de moeite die ook democratische landen hebben met fundamentalistische stromingen zowel van joodse, van christelijke als van islamitische signatuur.
Panellid en historicus AnnaTijsseling [bestuurslid van Internationaal Lesbisch Platform] deed -over de hoofden van de toeschouwers heen- een beroep op de homo’s, ondanks de geweldsspiraal, niet bij de pakken neer te gaan zitten en te blijven deelnemen aan het uitgaansleven en te blijven komen naar homomanifestaties zoals een Gay Parade. Tijsseling: ‘Hiermee ga ik met mijn boodschap in tegen de homobeweging en zeg nogmaals: Wees niet bang en gooi niet weg wat we aan emancipatie in Nederland hebben bereikt.’
Gedeputeerde Onno Hoes [jood en homofiel]: ‘Het is ook gewoon leuk om onderdeel van een minderheid te zijn. We zijn zoals we zijn. Manifesteer maar provoceer niet,’ aldus Hoes die Nederland in totaliteit een baken van tolerantie noemde.’
De van oorsprong Duitser Karl Müller, die volgens Van der Meulen Duits beter spreekt dan prins Bernhard en prins Claus tezamen, gaf een overzicht van actuele vervolgingen tegen homo’s in de wereld en noemde onder meer Rusland, Polen en de Arabische landen. ‘De terugkeer van religie heeft de discussie over minderheden opnieuw op scherp gezet, ’aldus Müller die de samensteller is van deze expositie: ‘Wie kan ik nog vertrouwen’. prof. Boekhorst registreerde in de loop der jaren een ontwikkeling op juridisch gebied en het feit dat er meer openheid is ontstaan in een samenleving die bovendien meer multi-cultureel is geworden.
Het openingsprogramma werd afgewisseld met treffende en tegelijk ontroerende liedjes van Gerard van Maasakkers, die in een treffend lied het drama van de geïsoleerde gevangenen in Kamp Vught weergaf. Naast Van Maasakkers diens begeleider Harry Hendriks

*Omroepcarriëre: radio & televisie
Zijn omroepcarriëre begon Albert bij Radio Noordzee, waar hij voor Noordzee FM bijvoorbeeld Frans Bauer promootte.
In 1989 begon zijn 'televisietijdperk', eerst bij de AVRO als redacteur en in 1992 bij RTL4, waar hij Showrtime presenteerde.
SBS sloot in 1996 met hem een contract voor Showbizz en Hart voor Nederland .
In 2001 stapte Verlinde over naar RTL 4, waar hij nog steeds -nagenoeg dagelijks- het veel bekeken programma Boulevard presenteert. 

Theaterbureau
Albert is van vele markten thuis: acteur, journalist en theaterproducent.
Albert richtte eind jaren 90 het theaterbureau V& J Entertainment op, dat gevestigd is op het bedrijfsterrein Maaspoort.
Het best gaat hem in de jaren 2006/2007 af met zijn musicals 'Grease' en 'Doe Maar's. Ook die producties zijn ondergebracht in het bureau V&V Entertainment, dat door hem geleid wordt samen met Roeol Vente, vandaar V&J.
Die producties zijn: Annie [najaar 2006], Assepoester [zomer 2007], [najaar 2006], Billie Holiday [december 2007], Doe Maar [najaar 2007], Dubbel Op! [2005], Fame, Grease [oktober 2006], Steel Magnolias [voorjaar 2007], Tita Tovenaar.
In de positie muscialproducenten versloegen ze op maandag 21 mei 2007 Joop van den Ende door 6 Musical Awards 2007 voor de musicals 'Doe Maar' ern Grease in de wacht te slepen, tegen 5 voor Stage Entertainment van Van den Ende.
privé
Albert trouwde op 29 juni 2001 in het Bossche stadhuis met Onno Hoes, gedeputeerde bij de Provincie Noord-Brabant. Onno en Albert kennen elkaar vanaf 1992, eveneeens het jaar van hun samenwonen.
IIn het Bossche stadhuis wensten -op vrijdag 29 juni 2001- Albert en Onno elkaar het 'Ja-woord' . Na afloop voltrok zich er onder luid gejuich de 'bordes-scene'. 's Avonds was er een feest in Chalet Royal waar tot ieders verrassing Frans Bauer optrad. - foto © paul kriele, vrijdag 29 juni 2001.
Onno Hoes is de broer van Isa Hoes, die getrouwd is met Antonie Kamerling. Het echtpaar Hoes-Verlinde woont vanaf 2003 idyllisch in een authentieke boerderij in Cromvoirt. Eerder hadden zij een huis in Maaspoort en in de Gele Hoeve in Rosmalen.

Onno Hoes
Onno Hoes * 5 juni 1961 geen Bosschenaar , maar werd in Leiden [Akademisch ziekenhuis] geboren. In het dagelijks leven is Onno Hoes vanaf 2001 gedeputeerde, tot voorjaar 2007 van economische zaken en internationale betrekkingen, vanaf maart 2007 voor milieu en natuur.

Onno Hoes, [*Leiden, 1961], zakenman, locaal politicus [VVD] in Bossche gemeenteraad en bij de JOVD, later VVD, vanaf 2001 gedeputeerde in de Provinciale Staten van Noord-Brabant, sedert 16 september 2010 [door uitspraak Maastrichtse raad] beoogd burgemeester van Maastricht.

foto © paul kriele, 14 oktober 2009.

Onno Hoes zit vanaf september 2001 full-time in de politiek als lid van Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant.
Voor die tijd was hij raadslid voor de VVD bij de gemeente 's-Hertogenbosch, waar eveneens zijn moeder Emma Hoes- de Winter in de jaren 60 een politieke rol speelde. Vader Ton Hoes was in de jaren 50 voorzitter van de Tweede Kamercentrale.
Hoes junior werd in 1976 lid van de JOVD, later VVD en werd vanaf 1993 in zijn locale politieke loopbaan tussen 1995-1998 voorzitter van de VVD-fractie in de Bossche raad. .
Zakelijk gezien leidde Hoes een groothandel in woningtextel, gespecialiseerd in luxe gordijn en bekledingsstoffen. Dat bedrijf had hij van moederskant [Hoes & de Winter] voortgezet. Het werd in 2001 verkocht.
Via zijn moeder Emma Hoes-de Winter, is Onno geparenteerd aan het Joods geslacht De Winter, waartoe ook schrijver Léon de Winter behoort.

Onno Hoes presenteert zich als nieuwe VVD-voorzitter 6 december 2007. 
Onno Hoes maakte gisteren aan de Telegraaf bekend voorzitter [in deeltijdbaan] te willen worden van de VVD. Dat bericht stond in het Stan Huygensjournaal waarvan de voormalige in Den Bosch actieve Wim Kool de redacteur is. Hoes wil de partij uit de modder trekken, citeert Kool Onno Hoes, die lef toont om nieuwe ideeën te lanceren. een langere werkdag voor over. ‘.Hoes is ambiteus. In het verleden was er een koningsstrijd binnen de VVD fractie waarbinnen de keuze van een drugslocatie bij het station centraal stond. De gevolgen waren dat zowel de VVD uit het College werd weggestemd en Guus Paanakker zijn wethouderschap moest opgeven. Toen Hoes vervolgens naar een post in de Tweede Kamer lonkte kwam hij, door niet te traceren Bossche krachten, niet op een verkiesbare plaats uit en nam alsnog zitting in het provinciebestuur.
De in 1961 geboren Hoes blijft dan ook aan als gedeputeerde voor Milieu en zegt daarvoor ‘…best langere werkdagen te willen maken... Het gaat erom wat in het land gebeurt en niet in Den Haag,’ aldus Hoes, die uit een nest van bestuurders komt. Zowel moeder Emma Hoes was VVD raadslid als zijn vader Ton bekleedde een functie als voorzitter van de centrale van de Tweede Kamer.Hoes maakte zijn ambitie komende zaterdag op het congres van de liberalen bekend.

Programma Max 'Sterren op doek'   4 juni 2007.
Albert Verlinde werd in het tv-programma van Max letterlijk en figuurlijk geportretteerd. 
Drie kunstenaars mochten hem uittekenen Maar Albert kreeg zijn portret, dat in het Jeroen Boschcentrum werd gemaakt, pas te zien toen het helemaal klaar was. Die ceremonie vond plaats in het Joods Historisch museum in Amsterdam.

De kunstenaars waren: Robert Vorstman, een impressionistisch / realistisch schilder die soms een beetje provocerend werkt, aldus de presentatrice. Bianca Berends die het opviel, dat Albert opstaande mondhoeken heeft. 'Dat hebben er niet veel,' aldus Bianca.: en de grafitty artiest Donovan Spaanstra.
Albert vond de bijeenkomsten heel ontspannen, hoewel zijn uitstraling er toch wat anders uitzag, dan zijn relaxte positie als Boulevardpresentator. Maar .. hij had er zich in ieder geval op verheugd.
Dat ie mee deed aan dit programma komt door '... mijn ijdelheid, dat ik even -gedwongen - tot rust kan komen, en omdat ik heel benieuwd ben naar die portretten en hoe zij mijn zien.'
Kritisch?, vroeg Groenteman:'Als ik kritisch ben over personen en zeker over artiesten, dan vind ik, dat zij zich niet gedragen zoals ik vind dat ze zich zouden moeten gedragen.'
Voor de eerste sessie, de kennismaking en de aanzetten tot de portretten, koos Albert de kerk, '.... omdat mijn ouders hier zin getrouwd en ik er ben gedoopt en in het koor heb gezongen. Het staat 100 meter van mijn geboortehuis, ' aldus Verlinde.
   
Hierboven het geschilderd portret door Bianca Berends, rechtsboven dat van Robert Vorstman  en onder van Donovan.

foto's © Omroep Max, 4 juli 2007. 

 
 

'Als ik een kerk zie, moet ik erin. Daar ga ik zitten memoreren en denk aan mensen die me dierbaar zijn. Dat is voor mij bidden. Ik kom veel in kerken omdat ik katholiek ben opgevoed.'
Hannke Groenteman leidde de uitzending en zette Albert figuurlijk te kijk. Ze begon uitdagend met valse nicht en hofnar. Om dat laatste moest Albert even lachen gezien zijn rake opmerkingen in het RTL-tvprogramma Boulevard en op dat tweede haakte hij in door te zeggen dat hij, in de rol van iemand een spiegel voorhouden, zich hofnar kan noemen.
Of ie dan ook een society watcher is? Nee, was zijn korte repliek.
Uiteindelijk koos Albert niet de traditonele portretten uit, maar het meer kunstzinnige werk van Dono van Spaanstra omdat '..ik me daar het beste in vind weergegeven en in de toekomst gezien, me daarin ook het beste terug zal herkennen. Het werk Bianca Berends sloeg bij Albert -als portret - het minst aan.

Expositie BN-ers.
Het Noordbrabants Museum toont de komende weken portretten van 24 bekende BN-ers die in het programma 'Sterren op het doek' van Max werden en nog worden geportretteerd.

Het huwelijk van het duo -politicus en tv-ster - op 29 juni 2001 trok veel belangstelling. Na afloop van de ceremonie in het Bossche stadhuis volgde er op het bordes een aubade door  de Harmonie St. Cecilia uit Rosmalen.
Een welgemeende kus sloot deze society-gebeurtenis af.

fotot © paul kriele, 29 juni 2008.


Terug naar boven