Albert Verlinde draagt voortaan een Poffer...

Printerversie
Gepubliceerd op: 17-02-2010 | Gewijzigd op: 26-02-2010
Albert Verlinde [*1961] draagt vanaf Aswoensdag 2010, de dag van de traditionele uitreiking van de Moeder Truuspoffer in 't Pumpke, een poffer. Beter kan zijn bijdrage aan de Den Bosch en Oeteldonkpromotie niet verbeeld en verwoord worden.

Rechts: een lachende Albert Verlinde, glunderend van trots over de onderscheiding van de Kikvorschen en de familie Bosmans.
Op de achtergrond Peter en Otto van den Groenendaal, de uitbaters van 't Pumpke.
Onder: Bert Verdonk, de voorzitter van de Dassendragers, werd bijna overgeslagen bij de toespraken, wat tot hilariteit leidde bij de gasten.
Hier geeft Verdonk een toelichting op de wissel-Moeder Truuspoffer. 'Hij is  van echt zilver gemaakt door de edelsmid Leo Lax. Er zijn - op Van den Thillart na - bijna geen betere Bosche edelsmeden,' aldus Verdonk [overigens een naam van een andere Bossche edelsmid..].
Intussen kreeg Albert ook al de bijbehorende oorkonde uitgereikt.
foto's © paul kriele, 17 februari 2010.

De verdienste werd dan ook duidelijk door de voorzitter van de Kikvorschen - Bertie van den Heuvel - in een korte toespraak onderstreept. Van den Heuvel sprak over Alberts charme en zijn verdienste voor de stad en over zijn afkomst die hij nimmer verloochent. 'Ik denk trouwens dat het alleenig de Bossche humor is die hem zover heeft gebracht. Kritiek ..? Natuurlijk is er die wel. Maar die weet hij met alle charme te pareren en maakt zich daarom bemind,' zei De Kikvorschenvoorzitter die Albert dankte voor alles wat hij voor de prachtige Hertogstad doet en gedaan heeft.

Links: Bertie van den Heuvel, voorzitter van De Kikvorschen bij Véronique Bosmans die Albert de kleine zilveren Moeder Truuspoffer toont. Omdat het kleinood maar moeizaam op Alberts revers gespeld kon worden, hielp de tv-ster Véronique een handje. Hockeyclub 's-Hertogenboschvoorzitter Mieke van den Akker-Lathouwers levert de Moeder Truuspoffer [groot model] bij de Kikvorschen in.
Op de achtergrond Peter van den Groenendaal [m] en rechts diens zoon en uitbater van 't Pumpke Otto van den Groenendaal, beiden dassendragers.
foto's © paul kriele, 17 februari 2010.

Maar eerste leverde Mieke van den Akker-Lathouwers, de voorzitter van de Hockeyclub 's-Hertogenbosch, waarvan de dames I vorig jaar de poffer kregen toebedeeld, de zilveren Poffer  [van edelsmid Leo Lax] in.
Daarna spelde Véronique Bosmans-Renders, de echtgenote van Hans Bosmans, het zilveren kleinood [het poffertje] op de revers van de van origine Bosschenaar, maar in Cromvoirt wonende tv-ster op. Die begon trots te glunderen en vertelde de gasten over zijn jeugd en kennismaking met carnaval in het Casino en 't Pumpke. Verlinde: 'Later vernam ik over de Moeder Truuspoffer en de gelauwerden die mij voorgingen. Maar dat mij vandaag deze eer te beurt zou vallen, kwam voor mij totaal onverwacht. '

In zijn toelichting sprak Van den Heuvel dat deze onderscheiding uit eerbetoon is vernoemd naar de stammoeder van de Hoffanfare De Kikvorschen, Moeder Truus Bosmans.

Dankwoord Albert Verlinde
Albert vindt het een '...hele eer als je hier zo staat. Dan gaan je herinneringen terug  naar je kindstijd met onder andere opa Van Raamsdonk [de vader van moeder Hennie], waar ik vaak speelde. Ik wil graag dat Bossche element uitstralen, want dit hier voelt als een warm nest.'
Verlinde beloofde nog meer aan Bosch [en Oeteldonk-]promotie te zullen doen. Morgen - vrijdag 18 februari 2010 - op RTL4 in Boulevard draagt hij de zilveren speld opvallend op zijn colbert. 'Want dat programma is gewoon een Bossche klets,' sprak de altijd intensief carnaval vierende zakenman, die elk jaar '. ..veilig door Onno door dat Oeteldonkse gewoel wordt geleid'. Verlinde noemde ook zijn zakenpartner Roel Vente die '...met zijn bedrijf nergens anders meer wil zitten dan in Den Bosch'. Tot slot dankte hij zijn ouders - Hennie en Bert Verlinde-Van Raamsdonk en zijn echtgenoot Onno Hoes voor al hun steun. 

De Bossche succesvolle modeontwerper Janica, zoon van Rico Bosmans en een neef van Hans [m] en Véronique Bosmans [r]. Albert Verlinde in gesprek met de Bosmannen Hans [l] enJanica [m]. Rechts Anneke Schults van de VVD.
foto's © paul kriele, 17 februari 2010.
Zussen en zwagers van Albert en collega' s en medewerk[st]ers uit de tv-wereld voor deze bijzondere gelegenheid in 't Pumpke waren uitgenodigd. Daar staan ook nog drie hockeydames van het eerste Bossche team bij die niet behoefden te trainen, aldus Mieke van de Akker, of omdat er eentje gewond was en de andere waren vrijgesteld. Bertie van den Heuvel legt aan Alberts zwager Maurice Groeneveld [getrouwd met Gertie Verlinde] en hun zonen Diederick [jeugdprins in 2007 en Maarten jeugdprins in 2009/2010], uit dat de Kikvorschen zijn vernoemd naar de geel/groene kikker
Van den Heuvel:'Toen in 1927 carnaval in de stad verboden werd trokken de muzikanten toch met niet-spelende muziekinstrumenten [houten mirlingtons] en wijdbeens over straat en stoep door Oeteldonk. Zo was de naam kikker geboren. Moeder Truus ontfermde zich over die club.
.

Terug naar boven