‘Boulevard-Albert Verlinde’ doet stapje terug tbv nieuwe keuzes

Printerversie
Gepubliceerd op: 07-02-2011 | Gewijzigd op: 07-02-2011
In het tot drie kwartier teruggebrachte ‘24 uur met Wilfried de Jong’ [maandagavond 7 februari 2011] stelde theaterproducent en de presentator van het RTL tv-programma Boulevard, Albert Verlinde, dat hij als presentator bij RTL een stapje terug gaat doen.
De aanleiding voor die beslissing was de benoeming van echtgenoot Onno Hoes tot burgemeester van Maastricht. In de gesprekken die beiden geregeld binnenskamers voeren, kwam aan de vooravond van hun 50ste verjaardag [april en juni 2011] de toekomst in beeld. Ik had al het een en ander voor mezelf al uitgestippeld, dat ik best met tv-werk zou kunnen stoppen, maar Onno wilde nog graag twee stappen verder zetten. En dat heeft hij door die burgemeestersbenoeming ook gedaan!
Maar voor Albert rees meteen daarop de vraag: Als ik stop. Wat dan? Hoe vul ik dan mijn vrije leven in? ‘Voor een antwoord daarop heb ik tijd nodig om er over na te denken,’ zei Verlinde eerlijk tegen De Jong.

Albert Verlinde en Onno Hoes, die aan de vooravond van hun 50ste verjaardag keuzes maakten, die bepalend zijn voor hun verdere leven. 

foto © paul kriele, 29 april 2010.

Het antwoord op 'stoppen met de tv-carrière' gaf Albert Verlinde even later zelf aan. Met een van hun intieme vrienden, Marco Borsato plant V&V entertainment [het productiebedrijf van Albert Verlinde en Roel Vente] de opzet van een schoolmusical voor Warchild*. Van de organisatie Worldchild is overigens Borsato de oprichter en ambassadeur.
‘Naar dat soort nieuwe invullingen van je leven zoek je dan. Dat betekent dat ik voor Boulevard nog maar bijv. 3 dagen per week in plaats van 5 dagen blijf werken, terwijl ik -nog voordat ik met Onno hierover sprak- dacht daarmee nog jaren door te zullen gaan,’ gaf Verlinde aan.
Op de vraag van De Jong dat hij nog steeds zoekt naar erkenning kwam van de populaire tv-showman de ontboezeming dat het hem als tv-presentator en theaterproducent teleur stelt dat al die praatprogramma’s, zoals Pauw & Witteman en ‘De Wereld draait door’ noch oog noch weet hebben van de prestatie die hij onder meer met Boulevard neerzet. ‘De kranten geven nu volop ruimte aan Boulevardachtige ditjes en datjes, een tendens waar ik tien jaar geleden mee ben begonnen. Daar bestaat blijkbaar geen waardering voor!’ zei Verlinde openlijk. ‘Dan voel ik me wel tekort gedaan.’
-Verlinde staat er verbaasd over dat ‘niemand nog weet wie Conny Stuart, Annie M. G. Schmidt is, of Ischa Meijer.
-‘Is de wereld met dat nieuws gebaat?’ reageerde De Jong.
-Verlinde: ‘Het is geen wegwerpcultuur.’
-Misschien dat je daarom de motivatie vindt voor je musicals rond bijv. Edith Piaf of Toon Hermans .. .’, reflecteerde de interviewer van deze laatste uitzending van het VPRO-programma '24 uur met...' .

In de uitzending kwam het tot een emotioneel moment toen De Jong hem confronteerde met het feit dat Verlinde, die ‘altijd zijn eigen droomwereldje heeft geleefd’, zoals hij zelf aangaf en soms confrontaties uit de weg ging, in dat opzicht voor een omslag staat. Die conclusie volgde ook na Alberts anekdote over over het verlies van nogal wat vrienden in het Aidstijdperk, een jaar of twintig geleden. Het was hem zelf al opgevallen dat hij dat had weggestopt.
Albert had er ook een verklaring voor: 'Ik ga steeds door. Ik ben een overlever. Door het steeds verhuizen wilde ik me zelf niet teveel binden. Ik dacht telkens ik raak dat toch weer kwijt.  Het geeft aan dat ik nogal gauw  in mijn eigen wereldje duik.
‘Het overlijden van [schoonbroer] Antony Kamerling was ook zo'n emotioneel moment. Dat heeft  me ontzettend veel gedaan.'
‘Maar wat heeft het je opgeleverd?’ vroeg Wilfried.
Albert: ‘Ik ben met mijn gevoel veel dieper gegaan dan ik het ooit voor wenselijk had gehouden. Ineens was alles anders.’
Ik besef nu dat dit terug slaat op het voor het eerst naar buiten treden.'
De Jong: 'Eigenlijk ben je met je eigen treintje middenin het leven en middenin de dood beland.'

* zie de site van Worldchild

Terug naar boven