25 jaar Boschlogieviering met [oud-]docenten & [oud-]cursisten

Printerversie
Gepubliceerd op: 19-09-2015 | Gewijzigd op: 20-09-2015
Het hoogtepunt van 25 jaar Boschlogie voltrok zich zaterdagmorgen 19 september 2015 op de campus van het Koning Willem 1-College [gebouw D /cantine C] met 300  [oud-] docenten en [oud-]cursisten  C]. Speciaal in een welkom van Jeanette Noordijk [algemeen directeur KW1C] werden de oprichters van Boschlogie in september 1990 genoemd: Coen Free, Nort Lammers, en namens Peter Jan van der Heijden, diens weduwe Henny Molhuijsen.
Ook het bestuur  van Boschlogie woonde deze bijzondere viering bij.

De druk bevolkte [circa 300 gasten] cantine [gebouw D] van het KW1-College
bij de viering van 25 jaar Boschlogie
.

foto © paul kriele, 19 september 2015.
 


Dat hoogtepunt in de viering werd geopend door de algemeen directeur van het KW1C, tevens lid van de Raad van Toezicht, Jeanette Noordijk die de jubilea 250 jaar Nederlandse Staat, 25 jaar KW1-College en 25 jaar Boschlogie aan elkaar koppelde. Dat opstapje gebruikte het lid vande Raad van Toezicht van de  jubilerende cursus om de naamgever van het Koning Willem I-College te memoreren:  Koning Willem-I, die veel voor Brabant heeft gedaan. Dat was een tijd van omwenteling [o.a. de mechanisatie].
Ook nu verkeren wij in een tijd van ingrijpende veranderingen [o.a. ICT]. Het geeft aan dat je dient vast te houden aan de geschiedenis. Maar een samenleving staat nooit op slot. Kijk naar het aspect asielzoekers. Al 25 jaar geleden bevolkten asielzoekers deze voormalige kazerne.'

Jeanette Noordijk,
algemeen directeur van het KW1-Colllege,
tevens lid
van de Raad van Toezicht van Boschlogie.

Op de achtergrond net zichtbaar Martin Louwen, voorzitter van de Werkgroep Boschlogie.

foto © paul kriele, 19 september 2015.

Vervolg toespraak Noordijk
Daarom het is goed en leuk terug te kijken: Waar komen wij vandaan en hoe komt het dat wij hier staan?'
Hierna keek Noordijk terug op het ontstaan van Boschlogie. Die meer dan populaire cursus is voortgekomen uit een idee voor een Bossche cursus van Coen Free over de St. Jan en de Zoete Moeder. Free, toenmalig directeur van de Dag-en AvondMavo, kreeg uiteindelijk Peter-Jan van der Heijden [Stadsarchief] en Kringvoorzitter Nort Lammers mee, die al zo hun eigen cursussen hadden, zoals Bossche Bouwstenen.
Uit die combinatie is precies 25 jaar geleden Boschlogie ontstaan.

Een speciaal eerbetoon aan de oprichters van Boschlogie [september 1990] vlnr. Nort Lammers, Coen Free en Henny Molhuijsen, die namens wijlen haar man Peter-Jan van der Heijden, aanwezig was.

Boschlogie begon najaar 1990 met 14 onderwerpen op 10 locaties en 52 eerste cursisten. Van 1.000 Boschlogen [in 2000], via 1.500ste [2005], 2.000ste [2009], 2.500 ste [2013 ] wordt naar verwacht de 3.000ste in 2017 bereikt.
Hierna werden Peter Verhagen 25 jaar docent, Frans van Gaal [25 jaar docent/ niet aanwezig] en de al 25 jaar Boschlogie studerende Rob Hoogeboom en diens zussen Riet Versfeld en Gerrie Spierings letterlijk in de bloemetjes gezet.
Een speciaal moment was er voor de oprichters Coen Free en Nort Lammers en de weduwe van Peter Jan van der Heijden Henny Molhuijsen die ook met een boeket werden geëerd.

-Boven:  Peter Verhagen [r.], die al 25 jaar docent is en Rob Hoogeboom die al 25 jaar Boschlogie I en II -en tegenwoordig -III volgt.
-Rechts twee cursisten die al 25 jaar Boschlogie
volgen Riet Versfeld-Hoogeboom [onder]
en Gerrie Spierings-Hoogeboom
.

foto's © paul kriele, 19 september 2015.
 

Toespraak oprichter Coen Free
Free lichtte wat gedetailleerder en gespecificeerder het ontstaan van de cursus toe. Tussendoor van wat onderwijsmopjes noemde Free de pioniers van toen: Cock de Bekker, plebaan Gerrit van de Camp, Jan van Ee, Frans van Gaal, Theo Gieles, Peter-Jan van der Heijden, Henny Molhuijsen, Charles de Mooij, Rien van Rosmalen, Peter Verhagen en zichzelf.

Coen Free: Bedenker en oprichter van de
cursus over de meest
uiteenlopende aspecten van Den Bosch: Boschlogie.

Vervolg toespraak Coen Free
Na het overwinnen van wat tegenwind, zoals hiervoor genoemd [bij Stadsarchief en Kring Vrienden] is Boschlogie uiteindelijk de intussen langst lopende en meest succesvolle cursus in de Nederlandse cursuswereld.
Het is zelfs onderwerp van wetenschappelijk onderzoek naar sociale innovatie en de betekenis ervan voor de community. Ook al denken progressieve lokale politici en met hen sympathiserende journalisten daar anders over. Zowel Boschlogie als de Kring Vrienden zijn hét voorbeeld van eigentijdse burgerparticipatie en sociale innovatie en belangrijk voor de sociaal-economische ontwikkeling van de stad!
Die sociale betrokkenheid verklaart het succes van Boschlogie.

Of Boschlogie het 40 jarig bestaan haalt weten we niet. Sommigen van ons zullen 2030 niet meer meemaken,’ sprak Coen Free, waarmee ingewijden de sluimerende betekenis daarvan begrepen.

Hierna was het tijd voor amusement door stadchroniqueur Eric Alink [ zie zijn site voor de column http://www.bosschekroniek.nl/ ].

Muziek kwam er van het duo The Smarties, dat Joop Hintzen begeleidde bij zijn te lange relaas over de mogelijke verklaringen van de naam, de rol en de figuur van Zoete Lieve Gerritje. Die presentatie kwam dus van Joop Hintzen, die wat jaren terug vanuit Breda naar Den Bosch was verhuisd.



-Boven: Stadschroniqueur Eric Alink legde uit wat een stadschroniqueur is.
Voor diens column zie zijn
site .
-Boven rechts: Frank Finkers
met een bijdrage in  Bosch dialect.
-Rechts: Het  gelegenheidsduo 'Harry en Plebs',  achter wie we Harry Boekwijt en plebaan van Gert-Jan van Rossem herkennen
..

foto's © paul kriele, 19 september 2015.
 

Een origineel en muzikaal intermezzo werd verzorgd door Harry Boekwijt, die in het dagelijks leven bouwhistoricus is, maar vandaag gitarist en zanger en diens partner op de gitaar plebaan Gert-Jan van Rossem. Dit gelegenheidsduo dat voor een welkome afwisseling zorgde, noemde zich 'Harry en de Plebs’. Met hun optreden wilden ze anderen niet ontmoedigen. Dus niet te professioneel, maar ook niet te amateuristisch. Dat zou weer een te slecht voorbeeld zijn...

Na een dankwoord van Martin de Louw, voorzitter van de Werkgroep Boschlogie, ging men aan de borrel of het sap.

Het duo The Smarties dat de uit Breda naar Den Bosch overgekomen Joop Hintzen met een gitaarbijdrage over Zoete Lieve Gerritje ondersteunde. foto's © paul kriele, 19 september 2015.


Terug naar boven