Bestuurscentrum: Cursus Boschlogie I: 3.000ste Boschloog gehuldigd

Printerversie
Gepubliceerd op: 02-12-2017 | Gewijzigd op: 03-12-2017

Zaterdagmorgen 2 december 2017 werd in het Bestuurscentrum de 3.000 ste afgestudeerde 'Boschloog I ' gehuldigd.  Ron van de Water [*1952] mocht uit handen van burgemeester Jack Mikkers het certificaat in ontvangst nemen.  Namens de organisatie van Boschlogie ontving Ron van de Water uit handen van voorzitter Martin de Louw naast een certificaat [door burgemeester Jack Mikkers uit te reiken..] een bon voor een diner in het opleidingsrestaurant van het KW1 College.

Deze morgen waren er 50 cursisten die de cursus Boschlogie I  met succes hadden afgerond en allen uit handen van burgemeester Jack Mikkers een certificaat ontvingen.

De voorzitter van de Boschlogiecursussen, Martin de Louw, deelde mee dat  voor deze cursus 'Boschlogie I' al voor het najaar  2020 is volgeboekt. Er bestaat een wachtlijst van 2,5 jaar. 

 

-Boven:  Ron van de Water [*11 mei 1952] was de 3.000ste cursist van Boschlogie I.

-Rechts boven: Burgemeester Jack Mikkers wordt verwelkomd door de voorzitter van het College van Bestuur van het KW1C Jeanette Noordijk en rechts Rolf Hage van de afdeling Erfgoed.

-Rechts: Een lid van de Stadspijpers
geeft een uitleg over het ontstaan en
de positie van de Stadspijpers binnen de gemeente Den Bosch.  De Stadpijpers
waren speciaal voor deze  bijzondere gelegenheid ter opluistering uitgenodigd. 


foto's © paul kriele,  2 december 2017.

 
 

Een van de  leden van ‘De Stadspijpers' belichtte in een welkom  de achtergrond en het bestaan van dit muzikaal gezelschap dat  500 jaar geleden al een voorloper had met de Bossche trompetters. Bij het 800-jarig bestaan van de stad, in 1985. werd deze historische muzikale folkloregroep heropgericht. Dit gezelschap luistert graag deze bijeenkomst bij gezien het historische karakter, zo sprak deze muzikale Bosschenaar.

De jongste cursiste F.W.V. Demoiseaux [*3 februari 1994]. 
........................................................................................................

Bossche cursus voor nieuwe burgemeester 

Op het einde van de ceremonie kreeg Jack Mikkers –als nieuwkomer- van voorzitter  Martin de Louw een cursus Boschlogie I  aangeboden om kennis te maken met zijn stad. Maar, zo vertelde Mikkers, die voor een geintje wel valt te porren, dat hij het boekje’ ’s-Hertogenbosch voor Beginners’ in de tijd dat hij naar het burgemeesterschap van Den Bosch solliciteerde, had gelezen. 'Dat heeft mij door de sollicitatieprocedure geholpen,' aldus een lachende Mikkers. Die er meteen bovenop enkele vragen -naar de cursisten gericht -de zaal in stuurde. Maar daaop kwam niet altijd het juiste antwoord ….

Toespraak door burgemeester
Jack Mikkers, die temidden van
zoveel goed wetende Boschlogen, door Boschlogievoorzitter Martin deLouw
een cursus Boschlogie kreeg aangeboden
...
 
 
  en Jeanette Noordijk, voorzitter van het College van Bestuur van het KW1-C.

foto's © paul kriele, 2 december 2017.
 


Jeanette Noordijk, voorzitter van het College van Bestuur van het KW1C, dat  de gastheer is van de Boschlogie cursussen, sprak over het belang van de cursussen,  ondersteund door onder meer de kreet: ‘ U kent niet het heden als u niet het verleden kent’. En over haar eigen organisatie zei Noordijk onder meer; Boschlogie hangt niet alleen af van de drie organisaties die daarachter staan, te weten de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch, het Koning Willem I College en de afdeling Erfgoed van de gemeente, maar des te meer van u als vrijwilliger. Daarmee deed Noordijk en ook Boschlogievoorzitter Martin de Louw  een oproep naar de afgestudeerde cursisten om zich voor een van de Bossche organisaties te gaan inzetten.

Jack Mikkers haalde nog eens de aanloop naar zijn benoeming als burgemeester van Den Bosch aan. Steeds wordt er blij gelachen als ik bij mijn ontmoetingen zeg dat ik de burgemeester van ’s-Hertogenbosch ben geworden. Daarop  worden de karakters van de stad geroemd, zoals haar gastvrijheid en de sfeer. Maar hoe staat Den Bosch bekend als moderne stad met historische elementen of net andersom Ook Mikkers herhaalde nog eens: ‘Zonder verleden geen toekomst’. En nog eens gekscherend: ‘Je hoeft geen Boschloog te zijn om burgemeester te kunnen worden. Maar..ik zou daarmee nog wel even wachten..’ 

   
De auteur Herman Lerou biedt aan
burgemeesterJack Mikkers het eerste exemplaar aan. 


foto's © paul kriele, 2 december 2017.
................................................................................................
 vlnr: Ben Vedder, de vice voorzitter van het
kerkbestuur van de St.Jan, Bert Damen uitgever bij Cooper & Co, auteur Herman Lerou, burgemeester
Jack Mikkers en Gert-Jan van Roosmalen, directeur/eigenaar van ADC, de producent
van het boekje 'De Sint Jan voor beginners'.

Het tweede deel van de bijeenkomst in het Bestuurscentrum werd het boekje De Sint Jan voor beginners gepresenteerd. Uiteraard ontving burgemeester Jack Mikkers een ’eerste exemplaar’, evenals de bestuursleden van Boschlogie.  Ook alle cursisten van Boschlogie I gingen met dit informatieve boekje, dat aan de lezer 50 vragen over de Sint Jan stelt, naar huis.

Ook vandaag is een klein initiatief ontstaan, sprak  Jan de Wit, de  kabinetchef van de gemeente en gastheer op deze morgen. Dit boekje bouwt voort op kennis van de stad. En volgens de auteur staan er ook onderwerpen in die nog niet elders zijn behandeld. 

Restauratiearchitect  van de Sint Jan, Herman Lerou,
de auteur van ‘De Sint Jan voor beginners’ . 


foto © paul kriele, 2 december 2017.
......................................................................................................................

De 75-jarige Lerou die 19 jaar lid was van het kerkbestuur van de Sint Jansparochie en als architect voorzitter van de restauratiecommissie Sint Jan  en bestuurslid van het Comite Nationaal Monument Sint Jan, neemt in april 2018 informeel afscheid van deze functie. Lerou : Ik heb bijna 20 jaar met liefde aan  deze functie gewerkt en stop er mee om voor jongeren plaats te maken’. Terug naar boven