2.500ste Boschloog voor Boschlogie II

Printerversie
Gepubliceerd op: 13-04-2019 | Gewijzigd op: 17-04-2019
Zaterdagmorgen 13 april 2019 reikte oud bestuurslid van Boschlogie en oud voorzitter van De Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch Nort Lammers aan de 2500ste geslaagde cursist van Boschlogie II het diploma uit. Sil  van der Burgt–Baijs viel van de 45 cursisten die de cursus deze morgen ook afsloten, de eer te beurt om met haar naam achter deze mijlpaal van de populaire Bossche cursus komen te staan.
Sil van der Burgt -Baijs met haar
diploma voor Boschlogie II.
Links Nort Lammers die in 1990 een 
van de medeoprichters van Boschlogie.

 

-Rechts: La Cantina in het KW1C met de
45 cursisten die zaterdag 13 april 2019
ook de cursus Boschlogie II met succes afsloten
.. 

In zijn begeleidende toespraak ging de voormalig docent Frans Nort Lammers in op de historie van Boschlogie die dateert uit de woelige jaren 60 en 70  van de stad. Voor drie man, Peter-Jan van der Heijden, Coen Free en Nort Lammers was dat aanleiding deze cursus op te gaan zetten ism het KW1-College en Erfgoed [toen nog Stadsarchief]. Lammers markeerde even dat toentertijd drie mannen de organisatie leidden en momenteel drie vrouwen: van Erfgoed Dieke Wesselingh, van het KW1C na Yvonne Moerman en Jeanette Noordijk: Yolande Ulenaers en van de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch  Yvonne Moerman.

In zijn verhaal prees Lammers nog eens de  twee voorvechters, die het structuurplan van 1964 fel hebben bekritiseerd. Advocaat Hein Bergé en architect Jan van der Eerden hebben vanaf 1966 binnen het Comité Binnenstad en kort erna via Beter Bestuur dat op een meer politieke wijze gedaan.  Achter hun werk en partij is Raadsgroepering Knillis voortgekomen, een van de peilers van Boscholgie.
De eerste Boschloog wilde de curisteen nog een historisch besef mee geven: het jaar 1629. Daarmee attendeerde Lammers op een voor de stad zo belangrijk jaar, dat - 400 jaar later- in 2029- wordt herdacht. Dat was toen de inname door Frederik Hendrik naar een Staats Brabant waardoor die ene groep Bosschenaren allerlei beperkingen werden opgelegd, of  de overgang vanuit een Spaans bewind, dat voor veel vrijheden  voor die andere groep katholieken had gezorgd  Onthoudt die dat jaar 2029 !, sprak Lammers.

Verder bedankte spreker met name Annemarie Verschoor van het secretariaat van het KW1-College voor haar onaflatende steun.
Om nog eens de populariteit van Boschlogie aan te stippen,  zei Lammers dat er voor Boschlogie najaar 2023, een wachtlijst bestaat van vier jaar..De cursus Boschogie I heeft tot nu toe 3.200 cursisten geregistreerd.
Na afloop was er een toost met de afgestudeerde cursisten in La Cantina van het KW1C.

 

Terug naar boven