Zoeken
Koningstheater: Start nieuwe cursusJeugdBoschlogie
Printerversie |
Woensdagmorgen 24 februari 2010 startte in de zaal van het Koningstheater op het complex Koning Willem 1-College de nieuwe cursus JeugdBoschlogie [Jeubo]. Er kwamen naast de ouders en leerkrachten een paar honderd leerlingen van 6 basisscholen: de Beekman, JeroenBosch, De Ontdekking, Boschveld, mgr. Bekkers en Kameleon bijeen. Ook een aantal stadsgidsen, klassen-assistenten en medewerk[st]ers van Boschlogie werden door Josje Vierhout welkom geheten aanwezig.
Speciale gast Hertog Hendrik- I van Brabant gaf een inzicht in het ontstaan en de groei van de stad. | ..een volle zaal van het Koningstheater met kandidaat-Boschlogen. foto's © paul kriele, 24 februari 2010 |
Het programma startte met een welkom door -de speciale gast - Hertog Hendrik 1 van Brabant [John Vermulst].Deze hertog was in 1185 de stichter van 's-Hertogenbosch. De officieel geklede historische figuur vertelde de jeugd -die op dat moment muisstil was- over het ontstaan en de groei van de stad, de bescherming die de stad genoot en de rechten die de poirters [burgers] van de hertog toen verkregen. Ook de bouw van de St.Jan, waarover straks in de cursus vragen zijn opgenomen, kreeg aandacht van de hertog evenals het geregelde bezoek aan de stad vijf eeuwen geleden door koning/keizer Karel V [*1500].
Vervolgens haalden de stadsgidsen Jacques Glaudemans en Antoine de Visser aan de hand van filmbeelden legenden op over typisch Bossche aspecten, zoals het hennetje o[in plaats van een haantje] op de Antoniuskapel en het verhaal achter de erwtenman. Deze bouwvakker van de St.Jan die zich een beetje verwaamd was, weigerde nog dagelijks een pot erwten te eten en gooide die dan ook over de steigers naar beneden .
Links: Aïda Visser en Lidy van den Heuvel, studenten 'dans' van het Koning Willem 1-College, die tussen de verhalen door voor flitsende dansacts zorgden. Boven: De verhalenvertellers en stadsgidsen Jacques Glaudemans [r] en Antoine de Visser[l] die in de toekomstige jonge Boschlogen een luisterend publiek vonden. foto's © paul kriele, 24 februari 2010. |
Na deze Bossche verhalen en dansacts volgde een quiz die gepresenteerd werd dor Marij van der Ven.
In de vragen kwamen ook weer typische Bossche feiten en gebouwen langs. Uiteindelijk werd de mgr. Bekkersschool tot winnaar uitgeroepen Dat team, dat een jaar de wisselbeker op school mag opstellen, bestond uit leerkracht Anny Verel en de leerlingen Wassim Majiti en Redouan Eissa, die met hun score een luid gillende zaal tegenover zich vonden.
-Links boven: De quiz met op de stad gerichte vragen. Op het toneel werden zes teams [leerkracht plus 2 leerlingen] van elke school uitgenodigd. Op de foto links presentatrice Marij van der Ven. -Links en boven: de uitreiking van de wisselbeker door juryvoorzitter Kok de Bekker. Het team van de Mgr. Bekkersschool bestond uit de leerkracht Anny Verel [2e v.r.] en de leerlingen Wassim Majiti en Redouan Eissa,die van juryvoorzitter Kok de Bekker de beker in ontvangst namen. foto's © paul kriele, 24 februari 010. |
Na afloop ontvingen de scholenteams 6 ducaten, die ze straks, na het goed oplossen van de vragen uit de Boschlogencursus, voor een poirterschap kunnen inleveren.
Terug naar boven