Lessen JeugdBoschlogie bij oude Gasthuispoort

Printerversie
Gepubliceerd op: 18-05-2004 Ook weer maandag 17 en dinsdagmorgen 18 mei 2004 waren de leerlingen van de drie basisscholen vroeg present. Toen voltrok zich een les over de Gezondheidszorg. Daarin kwmane ziekte en bedrog als thema's naar voren.
Deze 'les' was onderdeel van de serie waarin ook De Grevelingen en het GGz in de Hinthamerstraat [een winkel van psyshiatrisch instituut Reinier van Arkel] waren bezocht.

De start was al om even over 9 uur op het Moerkerkpleintje nabij Knilliske. Dat Bossche Manneke Pies is een monumentje bij het water en al watervloeiend. Dat moest wel aanspreken.. Van het Herman Moerkerkplein is het dichtbij de Gasthuisstraat,  die uitkomt in de poort naar het oude GZG.
Het toneelspel voltrok zich vlak voor de oude Gasthuispoort. De acteurs kwamen aan via de vlonder langszij de oudbouw van het Groot Ziekengastziekenhuis. 


foto's © paul kriele, 18 mei 2004.
 

*Opvallend is dat zeker met een levendig spel de leerlingen ademloos staan te luisteren. En de volwassenen ook.. 

*Enkele acteurs van de Jacobgroep deden een middeleeuws tafereel na dat zich afspeelde voor de poort van het door nonnen beheerde roomsch gasthuis.

Daar verzamelde zich enkele Bosschenaren: de een rijk, [kakmevrouw], de ander arm [de zwerver Clippe] en een nogal kritisch boodschappenvrouwtje. 
De zieke zwerver Clippe [okergelige hes] - gespeeld door Pim van Lonkhuizen- wendde voor dat ie aan van alles pijn had..


-Zwerver Clippe klopt en roept om een zuster een bemoeizuchtige passante geeft haar commentaar en ook de rijke dame bemoeit zich ermee. Maar de zuster laat zich niet uit het veld slaan en ontdekt ondnaks het gejammer, het bedrog van de zwerver.
-De zwerver krijgt op zijn beurt een standje van de 'broodjesvrouw'.
-Maar dan wordt de zwerver kwaad en gooit met een vies huidenvel door het publiek dat verbaasd en verschrikt reageert . Er onstaat enige commotie.
foto's © paul kriele, 18 mei 2004.

In de gezondheidszorg van eeuwen terug waren er nog geen chirurgen laat staan dat er operaties werden verricht. Aderlating, dat is bloed aftappen, was een vaak gehanteerd middel dat ook wel eens hielp. Maar de nonnen bewerkte de patienten vaak met e gebeden en drongen er op aan dat de zieke een aflaat zou doen. Dat is het afkopen van een dienst, of een gebed te prevelen of een goede daad te doen. Vaak werd ook met geld in aflaten gehandeld..

Het spel is ten einde en dat betekent een begin met het beantwoorden van de vragen over een oude gebruiken in de ziekenzorg die nauwelijks bekend overkomen.
De wijze les die meegegeven wordt: ook in kerk en zorg bestaat bedrog en speelt geld een grote rol.
Het toneelstukje over de middeleeuwse gezondheidszorg wordt op maandag 24 mei 2004 kort na 9.oo uur , opnieuw gespeeld.



Terug naar boven