Start nieuwe editie Jeugdboschlogie

Printerversie
Gepubliceerd op: 23-02-2005 Maandag 28 februari 2005 gaat er weer een nieuwe editie van jeugdboschlogie van start, JeuBo genaamd. Circa 120 leerlingen van de Norbertusschool, de Bossche Broek en Beekmanschool lopen maandag en dinsdag een speurtocht met vragen en opdrachten onder leiding van een stadsgids, een leerkracht en ondersteund door een enkele ouder. Zij hebben een voorrecht want het aanbod overshrijdt de capaciteit van de populaire cursus.

Aandachtige jeugdige cursisten die naar het welkomstwoord van Hertog Hendrik luisteren.
De start van Jeugdboschlogie, editie 2005. 

foto's © nico bosters, 22 februari 2005.
In het voormalige Koningstheater was het een grote opkomst van 120 leerlingen van groep 8 van drie basisscholen. Meer kan de cursus niet verwerken! Marjon Van Rooiij van het Koning Willem I-College begroette de scholieren.

Op de opening [dinsdag 22 februari 2005] van deze Jeubo werden de cursisten in het voormalige Koningstheater verwelkomd door een heuse Hertog Hendrik die hen –geassisteerd door twee poirters - terugnam in de tijd van de stichting van de stad rond 1185. De jeugdboschlogen kunnen met vijf gespaarde stuivers [5 lesdelen] in juni 2005 het poirterschap verdienen.

Elk voorjaar is er een cursus, speciaal opgezet voor groep 8 van de basisscholen. Maar de inschrijvingen zijn zo groot dat er een wachtlijst ontstaat.

Hertog Hendrik van Brabant maakt bekend dat ie een wandeling door de stad gaat maken, geassisteerd door twee poirters Antoine de Visser en Jasck Glaudemans[[l].  Zij vertellen bij enkele markante punten zoals Dieske, de Erwtenman bij de Sint Jan en het torentje van de Antoniuskapel een legende. Boven: De twee poirters Antoine de Visserr[l] en Jack Glaudemans[r].

Dan volgt een serie met Bossche fragmenten over typische historische gebeurtenissen en/of voorvallen waarover de stadspoirters een legende weten te vertellen.

Na de videowandeling ontvangen de deelnemers uit handen van de Hertog een koord voor de te sparen stuivers.

Hertog Hendrik reikt alle deelnemers een koord uit waaraan zij de gespaarde stuivers kunnen hangen. Die stuivers geven straks [juni 2005] na afronding van de cursus recht op het poirterschap van 's-Hertogenbosch.

Boven links: de Hertog in zijn afscheidsrede tot de deelnemers in het voormalige Koningstheater.
Boven: Kok de Bekker, een van de organisatoren van [Jeugd-]boschlogie.
Links: twee medewerkers van het College Jeroen Klijsen [l] en Rick Lieftering [r
]. 
foto's © nico bosters, 22 februari 2005.
 



Terug naar boven