Zoeken
181 leerlingen van groep 8 ontvingen Bosch' poirterschap
Printerversie |
Vanmorgen- maandag 6 juni 2011- is de cursus 'Jeugdboschlogie 2011' in het Jheronimus Bosch Art Centre afgesloten met een speurtocht en een prijsvraag. Prominent aanwezig was Hertog Hendrik van Brabant [John Vermulst], die de 181 basisschoolleerlingen van groep 8 een welkom heette.
De afsluiting van Jeubo 2011, zoals de cursus voor 11-, en 12-jarigen kort heet, vormde de uitreiking van het Bossche poirterschap.
Enkele groepen van de in totaal acht, die dit jaar deelnamen aan 'Jeubo 2011' in het Jheronymus Bosch Art Centre. | foto's © paul kriele, 19 mei 2011. |
De leerlingen van de basisscholen Aventurijn, de Borch, 't Rondeel, Meander [3 groepen] en Bossche Broek-Zuid en Centrum werden aan 't slot van de cursus tot poirter van de stad verheven. Per afgerond onderdeel [onder meer St.Jan monumenten, Jeroen Bosch, stadsgeschiedenis en archeologie en bouwhistorie/BAM] ontvingen zij een stuiver, maar de eerste stuiver hadden de leergierige jongens en meisjes al bij de aanvang van Jeubo van de Hertog cadeau gekregen. Tegen inlevering van de 6 stuivers konden zij aan het slot van de cursus het poirterschap van de stad verdienen, als zij tenminste de speurtocht en de prijsvraag goed hadden doorlopen. De Hertog reikte persoonlijk de certificaten aan alle cursisten uit.
De speurtocht ging door het Jeroen Boschcentrum. Met een kaart waarop een detail voorkwam van een schilderij van Jeroen Bosch, moesten zij op zoek naar dát schilderij van de beroemde schilder, waarop datzelfde detail van hun kaart voorkomt. In het Jeroen Boschcentrum hangen -hoe kan het ook anders- alle kopieën van aan Bosch toegeschreven werken.
Conservator Thomas Vriens van het centrum vinkte voor de leerlingen bij elk schilderij telkens de goed ingevulde kaarten af.
Tussendoor keken de 181 cursisten ook nog naar de zwart/witfilm 'Floris', waarin Rutger Hauer voorkomt. Deze bekende filmster speelt als Floris de de hoofdrol. Niet alleen voor de jeugd, zelfs voor de volwassenen, maar dan meer uit nostalgische motieven, maakt deze jaren 70-film, die toevallig ook een scène over Jeroen Bosch bevat, telkens weer veel indruk.