René Koesen [ Koesen Sport] overleden

Printerversie
Gepubliceerd op: 22-01-2005 Donderdag 20 januari 2005 is René Koesen op 80-jarige leeftijd overleden. René was een van de twee firmanten van P. Koesen Sport, waar ook broer Frans werkzaam was. De zwager van René, Lex Balk, beheerde de zaak in Tilburg. Koesen Sport heeft tot de zomer van 1996 op Hinthamerstraat 55 bestaan. In dit pand, dat geen eigendom meer is van de erven Koesen, is tegenwoordig de cd- en platenzaak van Van Leest gevestigd.

Het herenhuis op Hinthamerstraat voorheen Koesen Sport laatselijk Van Leest.
foto © paul kriele, 24 februari 2011.

Koesen is voortgekomen uit de zadelmakerij [Vughterstraat] van [over-]grootvader Piet Koesen. Deze Piet had rond 1873 een bedrijfje in zadels en koffers opgericht. Eenzelfde zadelmakerij bestond er ook van broer/neef Theo in het 2e Korenstraat De zaak van Frans groeide onder grootvader Piet Koesen uit tot een lederwarenzaak. In de jaren vijftig/zestig verhuisde de zaak naar de Hinthamerpromenade. Daarvan is bekend de meer luxe lederwarenzaak Regina [onder de bogen] met daartegenover, eerst op nummer 61, later op nummer 55 de winkel Koesen Sport. René en diens een jaar oudere broer Fans namen die zaak in 1968 over. Kleinzoon Paul zette – op zijn beurt - in 1988 de zaak voort. Door betalingsproblemen ging Koesen Sport in 1996 over de kop.
De twee –beide even sportieve - broers René en Frans deden zakelijk gezien nagenoeg alles tezamen. Koesen was nog een echte familiezaak met een vaste cliëntèle, die erg op een persoonlijk advies was gesteld. Door de opkomst van de grotere en populaire ketens, zoals V&D, Perry Sport en Footlocker viel er in de jaren negentig, gezien de stijgende investeringen voor personeel, promotie en boekhouding én ook nog eens bij een krappe marge, nauwelijks veel te verdienen.
René Koesen wordt maandag 24 januari 2005/13.30 uur, na een uitvaartdienst in de Lukaskerk op Zuid, in Maaslanden in Vlijmen gecremeerd.