Verbouwing voormalige Bakkerij Van Kessel

Printerversie
Gepubliceerd op: 13-11-2003
Links: De bakkerswinkel van Van Kessel [nr. 5] nog in volle glorie, rechts [nummer 3] de 'kantoorpanden'.  De nummers 3-5 tijdens de verbouwing. Antiquair Clemens van der Ven [Peperstraat] heeft het perceel gekocht.
foto's © gerard monté [l], 23 december 2002 en paul kriele [r.], 13 november 2003. 

De panden van Backerij Van Kessel op Kolperstraat 3 [rechts] en 5 [bakkerswinkel], die definitief sluit, keren terug in de authentieke stijl. Na sluiting per 19 juli 2003 gaat iov de nieuwe eigenaar Clemens van der Ven die de percelen heeft gekocht, Bouwbedrijf Moonen met een verbouwing beginnen.
Antiquair Van de Ven [Peperstraat 6], ziet niets liever dan dat de oorspronkelijke staat van beide panden wordt teruggebracht. Daarvoor heeft hij het Ossche architectenbureau E&V ingeschakeld. Zo krijgt het besloten pand nr. 3 zijn oorspronkelijke winkelpui terug. Dit ondiepe pand wordt een bedrijfspand. Op de bovenetages komen kantoren en een kantine. De iets boven het maaiveld gelegen kelder keert - mogelijk als bedrijfsruimte - in de oude staat terug.
De bakkerij/bakkerswinkel op nummer 5 wordt eerst uitgepeld. Dat betekent ondermeer dat de later ingebrachte vide wordt gesloopt. Dit perceel blijft op de begane grond winkel. Erboven komt een appartement.
De historie van beide panden gaat terug tot kort na 1600. Markant voor de familie [Frits] Van der Ven is dat in het rechtse pand De Bontmantel was gevestigd. Het andere pand is volgens de bijna weggevaagde gevelletters een drogisterij geweest. bron: Nieuwsbrief Bastion Oranje, 26 mei 2003.