Huldiging EricaTerpstra als 'BourgondiŽr 2014'

Printerversie
Gepubliceerd op: 08-09-2014 | Gewijzigd op: 09-09-2014
Maandagmiddag 8 september 2014 werd in het Bestuurscentrum Erica Terpstra* gehuldigd als de Bourgondiër van 2014.
Hoogtepunten waren een toespraak, beter gezegd, een conference van Karin Bloemen, die eerder als Bourgondiër [2012] was gehuldigd. 'La Bloemen' zong -met al haar mimiek- een potpourri van liedjes van bekende artiesten, onder wie Adèle Bloemendaal, de Zangers zonder Naamen Conny Stuart. Maar ze besloot met 'This is my life' van Shirley Bassey, waarbij  de genodigden steeds het refrein' Erica Erica' zongen. 

*Voor het juryrapport van prof. Anton van der Geld, zie onderaan artikel.

   
 


-Boven De zaal van het Bestuurscentrum.
-Links boven: Het kunstwerk dat Erica Terpstra als nieuwe Bourgondier van 't jaar kreeg uitgereikt met vlnr Pieter Bak van Bourgondisch 's-Hertogenbosch, Erica Terpstra, Karin Bloemen en burgemeester Ton Rombouts.
-Links: Cor van Gerven, lid van het College van Bestuur van het KW1-College, Pieter Bak,  prof. Anton van der Geld [juryvoorzitter] en burgemeester Ton Rombouts


foto's © paul kriele,  8 september 2014.
 

Het centrale middelpunt, Erica Terpstra, zong -na de uitreiking van het kunstwerk -zelf een lang loflied op  Den Bosch met daarin de elementen van de stad: Bourgondisch, stad van sfeer en gezeligheid. Uiteraard kwam het feestvierend  Oeteldonken  [ 132 jaar Oeteldonksche Club anno 1882] en de Bossche bol van Jan de Groot, die de hemel in werd geprezen,  aanbod.
Maar veel ging over haar zelf. Terpstra die al eens boeken over afvallen had geschreven, ging in op haar strijd tegen het dik worden. Genieten van het leven bleek een grote hobby van haar te zijn. Kortom: zij kon het lonken -naar lekkers- niet laten.
en was weer eens 20 kilo aangekomen. Acht jaar geleden moest zij een aangeboden nominatie voor de Bourgondiërtitel  afslaan omdat ze zich er toen te dik voor voelde...
Terpstra pakte ook de actie Swim to fight Cancer beet en begon met de eerder aan haar aangeboden Bossche bol te veilen voor het goede doel. Die was door Jan de Groot paars/blauw gekleurd omdat een deel van de opbrengst naar Swimtofightcancer gaat. De Groot produceert deze week ook kleine Bossche bolletjes in de kleuren paars/blauw.
Haar actie leverde met wat traag bieden alsnog € 1000 euro op een bedrag dat gaat naar Swimtofightcancer, waarvoor Mechtild Stultiens deze week de promotie doet, zo kort voor het moment van aanstaande zondag 14 september. De hoogste bieder was Peter van den Groenendaal van 'Promotie en evenementen Parade  [PEP].

Veiling van de mega Bossche bol door Terpstra ten bate van Swimtofightcancer.
 
   

-Boven: Erica Terpstra legt uit hoe zij ooit een Bossche bol
maakte en in de chocolade sopte.Ze kreeg er maar een halve bol uit..
-Rechts boven: Terpstra met de Bol in de kleuren van Swimtofightcancer, uiterst links Mechtild Stultiens.
-Rechts: De tiopsporter en tv-persoonlijkheid slaat
als  volleerd veilingmeester de geboden bedragen af
.

foto's © paul kriele, 8 september 2014.
 


De show van 'La Bloemen''
Karin Bloemen, gestoken in een feestelijke zwarte glitterjurk, zong -met al haar mimiek- een potpourri van liedjes van bekende artiesten, onder wie Adèle Bloemendaal, de Zangers zonder Naam, Liza Minnelli, Marlène Dietrich en Conny Stuart. Maar ze besloot met 'This is my life' van Shirley Bassey, waarbij de genodigden steeds het refrein' Erica Erica' mochten zingen.


-Rechts: Fratsen en grollen van Karin Bloemen, die hier haar tekstblaadje zoekt....
-Onder: de omhelzing na afloop van de conference 
van Bloemen en rechts zonder woorden.

foto's © paul kriele
, 8 september 2014.
 

Geachte mevrouw Erica Terpstra, ere-staatssecretaris, sportcoryfee, tv-persoonlijkheid  [Samenvatting van het rapport]
Juryvoorzitter Anton van der Geld zette in de aanhef van zijn juryrapport de stad Dijon, vroeger het middelpunt van het Bourgondische hertogdom, naast Den Bosch. Dijon stond bekend om de rijke cultuur én een leefwijze die bourgondisch is blijven heten. Vandaar dat zij voor Den Bosch nog steeds een inspiratiebron is.
Die Bourgondische ziel wordt al jaren bewaakt door burgemeester Rombouts, die met zijn twee academische titels helemaal klaar is voor een beginnende universiteitsstad .

Nadat Van der Geld de samenwerking tussen de gemeente en Bourgondisch Den Bosch heeft aangestipt komt hij na een opsomming van de illustere voorgangers van Bourgondiër van ’t jaar uit bij sportcoryfee EricaTerpstra: 'Een kanjer. Je zou niet zeggen dat ze ooit een kwetsbaar couveuse kindje was. Zwemmen werd voor haar een therapie. Door hard trainen bereikte ze op de wisselslag- en de vrijeslag-estafette de Olympische top.

Met dezelfde wilskracht die ze in de sport toonde kwam ze in de politiek terecht en werd ze achtereenvolgens lid van de Tweede Kamer en staatssecretaris voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Met haar uitstraling en enthousiasme wist ze veel te bereiken. Bij haar afscheid was zij het langstzittende Kamerlid.

Haar wilskracht, opgewektheid en bevrijdende zelfspot komen helemaal terug in de titel van haar boek: Help, ik val af!
Als voorzitter van de sportkoepel NOC*NSF (2003-2010) straalde zij een levensvreugde uit die doorklonk in haar warm aanmoedigen van de sporters.
En in haar eigen reisprogram¬ma op tv, “Erica op reis”, leert ze ons hoe je kunt genieten van het leven onder het motto: “Leef met passie, leef in het nu!”.
Erica Terpstra is een bourgondiër bij uitstek. Haar voorganger Willem Kool betitelt haar terecht als “De verpersoonlijking van het Bourgondisch genieten en van de gastronomie.”
En zo heeft de jury ook geoordeeld.'Terug naar boven