Zoeken
Bob Hutten middelpunt op vóóreditie Bourgondisch ‘s-Hertogenbosch
Printerversie |
Bij de 13e keer van de uitreiking van de titel ‘Bourgondiër van het jaar’stond Bob Hutten van Hutten uit Veghel centraal of hij wilde of niet. Dat kon niet missen ondanks dat de spil in dit jaarlijkse programma voorafgaand aan Bourgondisch ’s-Hertogenbosh, dat zich afspeelde in het Bestuurscentrum, in zijn latere speech allerlei uitwegen verzon om aan alle loftuitingen onderuit te komen.' Maar mocht het een wat mindere speech worden dan staat mijn moeder toch nog achter me,' aldus de gelauwerde Bourgondiër.
-Boven en links: De zaal van het bestuurscentrum waar de ceremonie zich voltrok. -Links: Binnenkost van Erica Terpstra, die verwelkomd wordt door wethouder Huib van Olden [l.] en Peter Langenbach, lid Raad van Bestuur JBZ en Henk Engel, voorzitter van de Stichting Buddyhulp NO-Brabant [2e vl.] . foto's © paul kriele, 7 september 2015. |
Rombouts en vervolgens de voorzitter van de stichting Pieter Brak noemde nog eens Huttens voorgangers op: Karin Bloemen Erica Terpstra [2014], Gerrit Braks Tonny Rademaker, Carl Dona en Willem Kool.
Ceremoniemeester Jan de Wit vergeleek de derde dinsdag van september met de eerste maandag van september: er is weinig overeenkomst behalve dat alles al op straat ligt..
Leef met passie, leef nu was de aanhaling van door De Wit van een gezegde van de sportvrouw en intussen tv-ster Erica Terpstra.
Juryvoorzitter prof. Anton van der Geld gaf aan zijn
toespraak de titel Bourgondisch ’s-Hertogenbosch, het Dijon van Zuid-Nederland
Juryvooriztter prof. dr. Anton van der Geld . foto © paul kriele, 7 september 2015. |
Anton van der Geld verwees in het begin van zijn toespraak naar het Bourgondisch karakter van ’s-Hertogenbosch, een eigenschap die voort leeft in de Bossche cultuur en leefwijze. In een tijd van het economischs schrale digitale tijdperk wordt de stad gelukkig beschermd door het magische drietal geschiedenis, cultuur en levenssfeer.
Het is de gezelligheid van samen iets drinken en eten. Een sfeer die ik nog kort geleden kon proeven in het zuiden. Daar werkt namelijk de beroemde kok
sterrenkok Joel Robuchon. Robuchon leeft ons voor hoe wij met voedsel moeten omgaan in het perspectief van onze gezondheid.
Samen met de Russische arts Nadia Volf heeft hij nieuwe recepten ontwikkeld om bepaalde afwijkingen, bijvoorbeeld een verhoogd cholesterolgehalte, aan te pakken. Samen laten ze ook zien waarom vegetarisch eten voor een goede gezondheid steeds belangrijker wordt.
Het bestuur van de Stichting Bourgondisch ’s-Hertogenbosch prijst Bob Hutten voor zijn ruimhartige vakmanschap en dynamische inzet op het gebied van culinaire verzorging en gastvrijheid.
Hij heeft kennis van de Bourgondische geneugten en in het bijzonder van de gastronomie.
Bob Hutten
Hutten maakt zich sterk voor het belang van eten, drinken en de ambiance voor bedrijven en organisaties.
Met die kwalificaties kunnen we Bob Hutten plaatsen in de selecte groep van gezondheidsmakers, aangestuurd door de Franse voedselgoeroe Joel Bucheron .En daarmee is hij een echte Bourgondiër.
Bob en Natasha Hutten poseren met burgemeester Ton Rombouts en Pieter Bak. foto's © paul kriele, 7 september 2015. |
Groepsfoto met vlnr: Erica Terpstra, Gerrit Braks, mevrouw Hutten de moeder van Bob, Natascha en Bob Hutten, burgemeester Ton Rombouts, Tonny Rademaker, Willem Kool en Carl Dona. |
Na Van der Geld was het de beurt aan de burgemeester Rombouts om Bob Hutten met enkele kwinkslagen in de bloemetjes te zetten.
Ton Rombouts kwalificeerde Bob Hutten als onze inspiratiebron, motor en drijfveer, die ook wel eens van de ene op de andere dag kan overdrijven.
Je bent bezig met de beleving van voeding en je weet er een betekenis aan te geven. Je zoekt zinvolle oplossing voor de grote ziekten die ons bezighouden. Soms vraagt hij of het misschien een tandje hoger kan. We doen ons uiterste best, maar we zijn ook maar nederige zielen op aarde. En ik ben nog geen Bourgondiër, zei Rombouts daarop, waarop Piet Bak fluisterde Je weet maar nooit..’
Rombouts sloot af met: Ik ben een fan van jou. Klein van stuk, maar groot van daden’.
Aansluitend bood de burgemeester Bob het kunstwerk aan van de Boxtelse kunstenaar Ton van Straten.
Elke Vierveijzer van de Koningstheater Akademie zong een lied dat geheel aan Bob Hutten was gewijd*. foto's © paul kriele, 7 september 2015. |
Bob Hutten [links- net zichtbaar- diens vrouw Natasha] bedankt Elke Vierveijzer die een op Hutten gemaakt lied zong en zich op gitaar begeleidde.* Op de achtergrond Huibert Wilschut, [ook] afgestudeerd aan de Koningstheater Aakademie. |
*Voor het gehele lied van Elke Vierveijzer zie onder aan deze pagina.
‘Shocking Orange met ontwerpster Caroline Bos en Jeroen Kroondijk en Reinier Bosch boden een ‘Tuin der Lusten in chocolade aan. Het was een antwoord op de vraag van Rombouts: Komt ie nu wel, of komt ie nu niet naar de grote Jeroen Bosch expositie in 2016: De Tuin der Lusten. Die was door Shocking Orange in chocolade bonbons verbeeld.
De chocolade bonbons die geïnspireerd zijn op deTuin der Lusten van Jeroen Bosch. De blote billen op de bonbons zijn op de foto waarschijnlijk niet te herkennen. |
Het team van Shocking Orange met vlnr. Ontwerpster Caroline Bos, Jeroen Kroondijk en met dienblad Gerwin Sleutjes en rechts burgemeester Ton Rombouts. foto's © paul kriele, 7 september 2015. |
Bob Hutten: ‘Ik ben zeer vereerd, maar mij als persoon is niet waar je voor moet zijn.
Ik ben nog lang niet toe aan een oeuvreprijs. Mijn managementteam verdient alle credits .
En zo kwam Hutten met een reeks van personen, instellingen en initiatieven die veel meer eer verdienen.
Deze prijs zal ik wellicht hebben verdiend als goedmakertje.
Hutten pakte een anekdote op om de toekenning van de titel Bourgondiër van 2015 te verklaren. Hij is met de burgemeester in hun vrije tijd tennismaatje.
Indertijd verloren zij een tennisfinale. Hutten gekscherend: ‘Aan Rombouts’ invloed in het bestuur heb ik –als goedmakertje van deze sof –wellicht deze prijs te danken.’
Hierna werd er geproost op de nieuwe ambassadeur van de ere titel Bourgondiër 2015 en konden alle aanwezige hem en zijn vrouw Natasha feliciteren.
Een reeks Bourgondiërs
In 2014 werd Erica Terpstra, ere-staatssecretaris, gekozen tot Bourgondiër van het jaar vanwege haar eigen levensmotto ‘leef met passie, leef in het nu’, haar opgewektheid en bevrijdende zelfspot.
In 2013 ontving Willem Kool, chef van het Stan Huygensjournaal van De Telegraaf, de Bossche eretitel, omdat hij een mens- en cultuurgerichte levensgenieter pur sang is. Kool is inmiddels voorzitter geworden van alle Bourgondiërs.
In 2012 werd Ricoh-topman Carel Dona, met zijn grote hart voor de stad, benoemd tot Bourgondiër van het Jaar.
In 2011 was het Karin Bloemen, de bruisende diva van boven de grote rivieren, die geïnstalleerd werd als officiële Bourgondische in het Zuiden.
Bob Hutten
De magen knorren, mensen gapen
de gesprekken lopen overal ten einde
en massaal ontstaat de aandrang om te snoepen
de mannen bestellen nog een biertje
de vrouwen lopen heen en terug naar het toilet
om zich nóg maar een keertje op te tutten
En op het punt dat er gedacht wordt
‘nou, ik ga zo maar eens naar huis’
staat daar één man als door Bacchus zelf geroepen
de mannen zwijgen, ze snuiven
de vrouwen likken langs de lippen
en likkebaardend ligt de aandacht bij: Bob Hutten
Bob’s samenwerkers neuriën
zij vullen nu de ruimte met het werk
van de kok die aan de start stond van dit maal
Een begeerte, nee, een hartstocht
begeleid door een boeket
van de verrukkelijkste geuren vult de zaal
Er wordt een tafellaken glad gestreken
de *plop* van een fles wijn
de smaakpapillen van een ieder huiv’ren zacht
van de bloemen op de tafel
tot de boer achter het vlees
Aan alles, maar echt álles, is gedacht
Wánt zegt Bob:
begint het niet bij mensen?
mensen voeden, mensen proeven
mensen werken voor de mens die wat moet eten
de zieke mens, de dove mens,
de hardwerkende, grove mens,
de mens die viert, de mens die wil vergeten
moet de maaltijd niet een amen zijn
een moment voor even samenzijn
een versterken, zorgen voor de mens van binnen
moet het leven niet een leven zijn
één keer nemen, twee keer geven zijn
moet het menselijk geluk niet dáár beginnen?
Bob’s menselijke visie
kleeft aan al wat hier beweegt
in alles waar de man mee bezig is geweest
de lijven smachten naar de smaak ervan
Het geluid, de geur, de kraak ervan
het water loopt hen in de mond, wat een feest
Het bacchanaal voldoet aan alle wensen
gesmak, gehmmm, gesmek
men praat en lacht en kijkt elkander aan
ontmoetingen met nieuwe mensen
en aan het einde van het maal
is men gevoed, gevuld, gelukkig en voldaan
De vrouwen hangen in de heupen
er wordt gelonkt naar deze Bob
de kartrekkende visionair in hart en nieren
maar de man van inspireren
is niet gevoelig voor het vrouwelijke
vlees dat hem al smakkend wil versieren
In zijn hoofd is Bob weer bezig
met een aanvullend bedrijf
met daar precies zijn visie in verwerkt; zorgvuldig
hij ziet kansen voor de armen
aan het werk met mens en lijf
bij ‘t idee alleen al wordt hij ongeduldig
op het feest, de wangen rozig van voldoening
de samenwerkers en bezoekers praten na
er wordt gekust, begroet, bedankt
men neemt afscheid, iemand zegt
‘ik neem nog wel een kopje koffie voor ik ga’
De ruimte opgeruimd, het einde der sensatie
de sleutel in het slot, het licht wordt uitgedrukt
er zingt nog zacht een menselijke inspiratie
het is de man van ‘ertoe doen’
dus weer gelukt.
Elke Vierveijzer
Terug naar boven