Guus Meeuwis gehuldigd als Bourgondiër 2016

Printerversie
Gepubliceerd op: 12-09-2016 | Gewijzigd op: 17-09-2016
Maandagnamiddag 12 september 2016 werd in het Bestuurscentrum Guus Meeuwis gehuldigd als de Bourgondiër van 2016. Dat gebeurde na toespraken van gastheer Ton Rombouts, Bourgondisch Den Bosch voorzitter Pieter Bak en de juryvoorzitter prof. Anton van der Geld.
Meeuwis werd geprezen omdat hij een Bourgondiër is in hart en nieren en dé ambassadeur is van Brabant.

-Hierboven: De uitreiking van het kuynstwerk van Ton Straatman en de daaropvolgende officiële foto met burgemeester Ton Rombouts en zanger Guus Meeuwis. Links Pieter Bak en rechts Karin Bloemen,  die in het lied La Montagne [Het Dorp] van Wim Sonneveld met een eigen gemaakte tekst hulde bracht aan collega Guus Meeuwis.
-Rechts : de zaal van het Bestuurscentrum
met vooraan Ton Rombouts en Guus Meeuwis
.

foto's © paul kriele, 12 september 2016.

Na de vele loftuitingen van de burgemeester, die de juryvoorzitter niet voor de voeten wilde lopen, legde Van der Geld een relatie, zoals die overigens al eeuwen bestaat, tussen de zusterstad Leuven en 's-Hertogenbosch, beiden Bourgdische steden, maar ook indertijd vanaf de 15e eeuw] deel uitmakend van het Bourgondische rijk.Het eerste vriendschapsverdrag dateert van 1262 en dat werd in 1453 nog eens bekrachtigd. Den Bosch herdenkt dit jaar Jeroen Bosch, Leueven doet dat met Thomas More met zijn boek Utopia dat ook 500 jaar gelden verscheen..

Door de kwaliteiten van Den Bosch te projecteren op de laureaat , zanger Guus Meeuwis, leidde de speech van Van der Geld vanzelfsprekend naar de uitreiking van deze ere titel Bourgondiër 2016*.
Guus Meeuwis was onthust en wist er geen woorden voor. 'Het is een hele eer en ook een erkening waarvan je denkt : poeh!.  Ik zal het waarom?, maar neerleggen bij 'de paplepel, die me door mijn ouders werd ingegeven, ' aldus de ambassadeur van Brabant Guus Meeuwis.  'Zij hebben mij het genieten van jongs af aan ingegeven.' En Guus besloot met: Ik wens u een heel mooi Brabant.'
Meeuwis brengt in oktober 2016 een kookboek uit samen met Dick Meiddelweerd , startte een pop up restaurant  Gustaaf op om geld in te zamelenvoor de Stichting Muziekids.

   
  -Links boven: De juryvoorzitter prof. Anton van der Geld.
-Rechts boven: Wim Kool in 2013  gelauwerd als Bourgondiër, naast Guus Meeuwis.
-Links Karin Bloemen haalt de tekst van het door haar te zingen lied Het Dorp uit haar boezem, een tekst  die ze na afloop aan Guus belooft, maar ...' dan moet je
hem wel zelf komen halen..,' aldus de cabaretier.


foto's © paul kriele, 12 september 2016.
 

Karin Bloemen: 'Guus krijgt straks de onderscheiding waar hij zijn hele leven al op heeft gewacht.  Ik ben trots op deze waanzinnig lieve man en  zeer capabele schrijver. En dat zegt een meisje uit Noord Holland..' .
Wat ik voor hem kan doen is een lied te zingen op tekst van Friso Wiegersma, de vriend van Wim Sonneveld en oorspronkelijk op muziek als La Montagne, aldus Bloemen.
*Prof. Van der Geld noemde onder meer Meeuwis de muzikant, de troubadour van het Zuiden, overdag een harde werker en ook  -'s avonds-  een levensgenieter pur sang,  die de eer van  Bourgondiër 2016 meer geeft verdient'.

Rombouts herdacht in zijn toespraak ook nog Tony Rademaker, die vorig jaar, kort na de uitreiking van de titel  Bourgondiër 2015 aan Bob Hutten en het jaar daarvoor aan Wim Kool, met een moment stilte. 

Terug naar boven