Burgemeester Ton Rombouts als BourgondiŽr van 't jaar lof toegezwaaid

Printerversie
Gepubliceerd op: 04-09-2017 | Gewijzigd op: 05-09-2017

Maandagmiddag 4 september 2017 werd in het Bestuurscentrum aan burgemeester Ton Rombouts de titel Bourgondiër van het jaar toegekend. Op deze ceremonie speelde Karin Bloemen met een 'lieflijke ode' aan Rombouts de hoofdrol.  Maar  voor  de voorzitter van de club Bourgondiërs Willem Kool was het 'nu of nooit'. Daarmee duidend op de laatste maand  die Rombouts nog burgemeester is.

Bestuurscentrum

-Boven: Het moment van een lieflijke
conference met loftuitingen, maar ook
gekkigheden van/door de cabaretière Karin Bloemen. De voordacht van deze -ook
Bourgondier van het jaar 2011, was
speciaal gericht aan een vertrekkende burgemeester en bevatte daarom ook een lach en .. een traan
!

-Rechts het gezin Rombouts.

foto's © paul kriele,  4 september 2017.
.......................................................................................................


Op sommige momenten in de conference van Karin Bloemen, ook een Bourgondiër van het jaar [2011], klonken emoties en ook woorden van afscheid.  Bloemen, pas aan haar knie geopereerd, maar voor de vertrekkende burgemeester trad zij toch op in een glansrijke rol. Het was het showelement van deze formele ceremonie, waarin ‘La Bloemen’ ,  gekleed in een wijde blauw japon met veel bling bling, zorgde voor enkele ontspannen momenten.

De diva sprak de pas benoemde Bourgondiër met een speciaal lied toe. Nou ja, speciaal, het was een ‘ braaf liedje  van Toon Hermans,’ aldus Bloemen. Maar op de juiste wijze toegepast op de hoofdpersoon op deze maandagmiddag 4 september 2017  in het Bestuurscentrum.

Waar bestuursleden van Bourgondisch ’s-Hertogenbosch en eerder benoemde Bourgondiërs van het jaar aanwezig waren onder wie Carol Dona, voorzitter van Bourgondische ereleden Wim Kool, Erica Terpstra.

Burgemeester Ton Rombouts, de nieuwe
Bourgondiër van het Jaar met het kunstwerk van Ton Verstraten. Links  echtgenote Marijke Rombouts. 


foto © paul kriele, 4 september 2017.
......................................................................................................

 Bloemen stakin haar lieflijk voorgedragen lied  uiteraard af en toe de draak met de vertrekkende burgemeester,  die zij volgend jaar – als een van de Bourgondiërs van het jaar’- zeker weer zal terugzien. Maar dan als een jonge hippie, gekleed in een trui en spijerbroek en met lange haren. En misschie krijg je straks wel een buikje..? 
En zo waren er nog meer toespelingen. Maar buiten alle gekkigheid  en loftuitingen stonden de verdiensten van de burgemeester centraal.  ‘Ton had het in zijn vingers, altijd heel hard werken en lobbyen wat ie deed en hij bleef het CDA altijd trouw, en ’s-Hertogenbosch, zei die, is de stad waar ik van hou. Oh Ton,  Je bent niet meer de baas. Je bent hier nu klaar, maar je bent en blijft voor eeuwig de Bourgondiër van het jaar.’


-Boven: links vertrekkend voorzitter van Bourgondisch
's-Hertogenbosch Pieter Bak, burgemeester Ton
Rombouts en jurylid prof. dr. Anton van der Geld.

-Rechts boven: De genodigden in het Bestuurscentrum.

-Rechts: Speciale groepsfoto rond Karin Bloemen
met vlnr. Pieter Bak, Willem Kool, Karin Bloemen,
Ton Rombouts, Erica Terpstra, Carol Dona en Bob Hutten
.

foto's © paul kriele, 4 september 2017.
......................................................................................................

 

Reactie op Bloemen van Ton Rombouts
De burgemeester kreeg ook even gelegenheid om op het veelzeggend loflied van Karin Bloemen te reageren.
Rombouts gekscherend: 'Toen het bij ons thuis door de keuken ging reageerde mijn vrouw Marijke met: 'Jij, Ton?', heel verbaasd.  Ben je daar niet te seeiues voor? Hadden ze niet iemand anders kunnen nemen?'
Tja, dacht ik toen, er zijn wellicht anderen? die in de toepasselijk genoemde straat 'Maria van Bourgondi
ësingel ook in aanmerking kunnen komen. Een andere reden voor de jury was dat ze door de kandidaten heen waren? Of:  wat is er aan Ton mis..? Of zouden ze stoppen met de toekenning van deze titel? Ton: Maar dat gaat niet gebeuren. Want we willen er ook volgend jaar weer bij zijn. Misschien had de jury wel te zwaar getafeld. Maar dat kan haast niet, want er zit zelfs een geheelonthouder [Anton van der Geld] tussen.
Tja Karin, je weet me telkens flink weg te zetten, zoals je dat ook elk jaar doet in TheateradParade op de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente. Maar dit keer heb je me toch met een lief lied toegezongen.
Ik zal na 1 oktober 2017 een waardig Bourgondi
ër zijn. En volgens Bob Hutten werk ik ook heel hard overdag en 's avonds ook nog.

Minder bedeelden en anders geaarden
In het bijzonder wil ik Bourgondisch 's-Hertogenbosch dank zeggen, dat ze dit succesvolle evenement aan de stad hebben geleverd. En ook dat ze mij de kans gaven om voor de minder bedeelden een kerstproeverij te houden. Het bestuur heeft op een mooie manier al die jaren het Bourgondisch karakter van de stad uitgedragen.
Tot slot: we waren drie jaar achtereen een Gastvrije stad. Maar we moeten ons de vraag blijven stellen, zijn we wel waardig gastvrij en werkelijk niet alleen uit op geld verdienen? Terwijl  je niet eens zelf iets doet/onderneemt ? Ook voor de anders geaarden en minder bedeelden,' aldus sprak de burgemeester. 
  De fotografen vroegen om een fotomoment om
de kabinetchef Jan de Wit en de senior communicatiemedewerker Suzan van Iersel, als de
twee secondanten van Rombouts, in het zonnetje te zetten
.

foto © paul kriele,  4 september 2017.
.................................................................................................. 


Toespraak van de jury in de persoon van prof. dr. Anton van der Geld
Anton van der Geld sprak de vertrekkende Ton Rombouts als de  burgemeester van de Meest Gastvrije Stad van Nederland  alle lof toe. 
De professor vroeg zich af wat je daar gedaan voor moet hebben?  Of liever: Wat moet je daarvoor zijn? Het gaat om de persoon die blij is met de goede dingen van het leven en die wil ondergaanen genieten, en dat alles wil delen met de mensen om zich heen. De levenssfeer die daaruit voortkomt, is niet lichtzinnig, maar is blij en sociaal-voelend. 

Van der Geld trok een vergelijking met het succesvolle damesvoetbalteam  dat liefde voor het voetbal heeft en het elkaar successen gunnen, en het samen willen delen. Ton Rombouts is te vergelijken met een coach van een sportief team. Hij coacht de gehele stad Den Bosch die hem dierbaar is. Een stad die in zijn belevingssfeer van oudsher al Bourgondisch is. 

Prof. dr. Anton van der Geld, president van het
Be-Ne-Lux Universitaircentrum, sprak namens de jury, tot  de laureaat. 


foto © paul kriele, 4 september 2017.
....................................................................................................................................
 

Daarom heeft de jury olv van Willem Kool, zelf een Bourgondiër pur sang, heeft burgemeester Ton Rombouts gekozen tot ‘Bourgondiër van het jaar 2017’.Deze laureaat is een Brabander én Bourgondiër in hart en nieren, en een groots ambassadeur van zijn stad. Hij heeft Noordoost-Brabant op de kaart van Nederland gezet als ideale proeftuin voor de oplossing van voedsel- en gezondheidsvraagstukken. Rombouts weet de geschiedenis én de cultuur met de levenssfeer van de stad te verbinden. Dat  toont de Bourgondische ziel van onze laureaat. Die kwaliteit  laat zich niet altijd publiekelijk vastleggen.

Zo legt Ton Rombouts zich vanuit hart en ziel toe op zijn hulp aan mensen, wanneer die in problemen zitten vanwege armoede of geconfronteerd worden met leed en verdriet. Met zo’n Bourgondiër feliciteer ik van harte zijn echtgenote, lady Marijke, en hun drie kinderen: Rogier, Merel en Steffie.

Burgemeester Rombouts komt in een cultuurrijk gezelschap van laureaten terecht, met voorgangers als Guus Meeuwis (2016), Bob Hutten (2015), Erica Terpstra (2014), Willem Kool (2013), Carel Dona (2012) en Karin Bloemen (2011). 

Bestuur van Bourgondisch ’s-Hertogenbosch
vlnr.: Angelique Belgers, Hans van
der Pas, Myriam Habets, Pieter Bak, Bernard
Kuenen, Wout Arninkhof, Bernadette
Kuenen en Otto van den Groenendaal.


foto © paul kriele, 4 september 2017.
.............................................................................................
 

Afscheid voorzitter Piet Bak

Voorafgaand aan de ceremonie rond de nieuwe Bourgondisch van het jaar kandidaat,  nam Pieter Bak afscheid. ‘ Daar heeft ie heel lang over nagedacht,’ sprak kabinetchef Jan de Wit die de  vetrekkende voorzitter van Bourgondisch ’s-Hertogenbosch inleidde met ‘ de man die voor velen wat heeft betekend.’ Bak: ‘Ik vond het na 16 jaar tijd te stoppen. Zo’n periode is niet niks. Ik heb met een fantastisch bestuur samen mogen werken. Het was een fijne ploeg.  Maar als je zo in de tachtig loopt moet je je over je positie eens beraden.’  


 Terug naar boven