Eerste vrouw -Thérèse Boer - met culinaire titel

Printerversie
Gepubliceerd op: 07-09-2009 | Gewijzigd op: 05-09-2011
Vanmiddag -maandag 7 september 2009- werd in het stadhuis door  burgemeester Rombouts als gastheer van de jaarlijkse toekenning van de titel  'Bourgondiër van 't jaar'aan Thérèse Boer [Librije Zwolle] de daarbij behorende prijs uitgereikt. Dat is een kunstwerk van Ton Verstraten.
Aan die ceremonie waren voorafgegaan toespraken van Rombouts en van de voorzitter van Bourgondisch  's-Hertogenbosch Piet Bak en had jurylid Ted Jansen een inkijkje gegeven in de persoon van Thérèse Boer en de criteria toegelicht van het juryrapport. 
De bijeenkomst, die bijgewoond werd door vertegenwoodigers uit de [plaatselijke] horeca, juryleden [Thomas Lepeltak en Cas Spijkers] en eerder genomineerden, werd opgeluisterd  door studenten van de Koningstheaterakademie.
De koks en personeel van de Librije verzorgden de receptie en later op de avond het diner dat plaats vond in de oude raadzaal.
Zoals Thérèse in haar toespraak aangaf: 'Het is voor het eerst  dat we zelf aan tafel aanzitten..'.

Het echtpaar Jonnie en Thérèse Boer van de Librije in Zwolle naast burgemeester Ton Rombouts en rechts Piet Bak voorzitter van de Stichting Bourgondisch 's-Hertogenbosch. Uiterst rechts Gerrit Braks, de titeldrager Bourgondiër ' van het jaar 2008'. Ted Jansen benadrukte de opname van de eerste vrouw,  Deze 'vrouw van' staat altijd in de schaduw van haar man Jonnie Boer. Dit keer  staat haar man in de schaduw van haar .
Bovendien  treedt met Thérèse de eerste vrouw binnen in de mannengemeenschap van Bourgondisch 's-Hertogenbosch.
Jansen beschreef de persoonlijkheid en de kwaliteiten van deze achtste 'Bourgondiër van 't jaar'  Thérèse Boer. 
1e jaars studenten [het koor] met pianist Huibert Wilschut [tevens muziekcomponist] en de tekstmakers en solisten, te weten de 3e jaars studenten Jan Beuvink en Conrad Korthals  zongen een lof lied op Thérèse Boer: 'De echte haute cuisine is feminine'. Trotse Thérèse toont het kunstwerk. Links: jurylid Ted Jansen en  rechts Piet Bak, voorzitter van de stichting Bourgondisch 's-Hertogenbosch.
foto's © paul krilee, 7 september 2009.

Indruk van de amuses en andere delicatessen die -bereid door de Librije -werden geserveerd. foto's © paul kriele, 7 september 2009.

Toespraak burgemeester
Burgemeester Rombouts bracht met name de nieuwste Bossche eretitel 'Hoofdstad van de smaak 1010' naar voren. Die eer valt de stad -na Zwolle - ten deel. Onder dat evenement, dat gericht is op jong en oud, gaat Abel Slippens zijn schouders zetten. 
Bijdragen komen van studenten van de HAS, de ZLTO en het Jeroen Boschziekenhuis.
In deze culinaire manifestatie staan de regioproducten centraal en worden bijvoorbeeld gekoppeld aan Jaxz in DukeTown[asperges uit Cromvoirt] of de aardbeien aan het tennistoernooi in Rosmalen. In die wijde opzet willen we het Bourgondisch karakter van de stad uitdragen met als nevendoel het bezoek aan de stad vergroten, aldus Rombouts.
 
Ronddraaiene podium  aldus Piet Bak, die wat nieuwigheden aankondigde  in de opzet van Bourgondisch  's-Hertogenbosch
Het middencircuit, waar vorig jaar Coquille een  paviljoen had, wordt ingericht als evenementenplein. Daar draait elke 3,5 minuut het podium 360 ° in de rondte. Op donderdagavond treedt daar de Crazy Piano's 'op. En vrijdag en zaterdag 'You and me '.
Coquille met Sven en Geertje, hebben op Bourgondisch 's -Hertogenbosch de primeur de hoogte in te gaan. Langszij de St. Jan komt een paviljoen op de eerste verdieping. 'Dat past precies bij de slogan zien, proeven en ontmoeten,' aldus Bak. 
Jurylid Ted Jansen Onder de topkoks die allen mannen zijn, past een uitzondering in de vrouw van Jonnie, die zich 'Boer' mag noemen, zo begon Jansen zijn, op weinig nieuwigheden gebaseerd, langdradig verhaal over de op 11 mei 1971 in Kampen geboren mede-eigenaresse van een zaak met 120 medewerkers, een winkel en een tot restaurant omgebouwde vrouwengevangenis. en... een eigen wijn de 'Kus van Thérèse. De jury was unaniem overtuigd om in 2009 aan deze zakenvrouw, die zich ten aanzien van het Bourgondisch leven verdienstelijk heeft gemaakt, de eretitel te verlenen.

Dankwoord van gelauwerde Thérèse Boer
Bij haar aankomst in Den Bosch, waar ze ongelukkigerwijze nog in de file had gestaan, was haar ook al een gevangenis opgevallen. Daarom stelde Thérèse Boer aan burgemeeste Rombouts, die graag sterren aan het Bossche firmament ziet, de vraag of aan dat Huis van Bewaring [St. Jorisstraat] al een functie is gegeven..?
Voor een burgemeester moet een suggestie van iemand met wortels in de regio van Den Bosch en met zulke talenten niet aan dovenmansoren zijn besteed, aldus spreekster die door de bijeemkomst ovrdonderd wasmaar ook alle eer aan haar man gunde, ' zonder wie ik niet hier had gestaan'.

Terug naar boven