Philipsman Jan Timmer Bourgondiër van 't Jaar 2006

Printerversie
Gepubliceerd op: 04-09-2006 | Gewijzigd op: 02-05-2010
Jan Timmer, oud-president directeur van Philips, werd op 4 september 2006 in het stadhuis gehuldigd als de Bourgondiër van 2006.  Aan die ceremonie zat ook de uitreiking van  het 1e exemplaar van het Bosche 'kookboek' 'Zien, proeven en ontmoeten' gekoppeld. 
Jan Timmer loofde Den Bosch om zijn goede kwaliteiten qua sfeer en op culinair gebied. Maar als voetbalstad vallen hem de prestaties van ‘Den Bosch’ tegen.
Timmer hield een geestige speech in het stadhuis nav zijn benoeming tot 'Bourgondiër van 2006'. 'De Bosschenaren die overigens bescheiden zijn, hebben de beste binnenstad van Brabant. Dat kunnen zij ook niet helpen,‘ zei de inmiddels tien jaar gepensioneerde Timmer, die vaak in de richting van burgemeester Rombouts keek.
Toen hij hoorde dat hem dit predikaat ten deel viel, ging Timmer in ‘Van Dale’ opzoeken wat Bourgondiër betekent: o.a.zwierig en joyeus en liefhebber van spijs en drank. . ‘Ik heb geen moment overwogen om op die keuze ‘nee’ te zeggen, zeker niet als het uit Den Bosch komt, loofde gekscherend de bakkerszoon uit de Betuwe, de stad en de jury van de stichting Bourgondisch 's-Hertogenbosch. ‘Ik dacht dat ik al in de vergetelheid was geraakt.. ‘, aldus de man die bij Philips van de administratieve afdeling [1952] opklom tot de hoogste positie [1990]. 
|
Timmers echtgenote [2e vl ] en Piet Spierings [2e v.r.] , die tot 2005 voorzitter was van de Stichting Bourgondisch 's-Hertogenbosch.

foto © paul kriele, 4 september 2006.
 
Jan Timmer, oud-president directeur van Philips, werd maandagmiddag 4 september 2006 als de Bourgondiër van 2006 gehuldigd. Dat gebeurde in het stadhuis waar ook het 1e exemplaar van het Bosche 'kookboek' 'Zien, proeven en ontmoeten' werd aangeboden.
-Boven: Piet Spiernigs die vorig voorzitter van Bourgondisch 's-Hertogenbosch.
-Rechts boven: Directeur Bas Vermeulen van Bakker Bas. Dit Brabantse bedrijf heeft een bakkerproductiebedrijf in Vlijmen en brood-banketzaken van Bakker Bas in o.a. Waalwijk, Den Bosch, Vught, Best en Vlijmen .
-Rechts: Burgemeemster Rombouts begroet voormalig Telegraaf chroniqueur Thomas Lepeltak, die vorig jaar de ere-titel in ontvangst mocht nemen. 

foto's © gerard monté, 4 september 2006. 
 

Dit keer was de vervroegde aftrap van het eetfestijn Bourgondisch ’s-Hertogenbosch, dat vrijdag 8 september 2006 voor het publiek opent, in het stadhuis om meer publiciteit te vergaren en omdat tegelijk het 1e exemplaar van het boek ‘Zien, proeven en ontmoeten’ kan worden aangeboden. Dat boek met Bossche ondernemers en zakenlui in de culinaire sfeer kreeg bekend pianist Tonny Eik aangeboden. Deze gast werd ingeleid door burgemeester Rombouts die vertelde dat de jury voor de aanbieding van dit eerste exemplaar zocht naar 'een slachtoffer in de vorm van een persoon die van wielrennen houdt, graag kookt en van lekker eten houdt.'. 
Eik vertelde over zijn eerste ciulinaire ervaringen in Brabant onder weg naar Helmond, deden zij 40 jaar geleden de Lucht aan.
Daarna hield Ted Janssen, een expert op culinair gebied [lid van de Patrons Cuisiniers] , een aanstekelijke speech. Janssen leidde zijn vriend Jan Timmer in en gaf over hem een korte levensbeschrijving.
Janssen, was als voorzitter van de jury van de verkiezing 'Bourgondiër van 't jaar' met scouts erop uit gestuurd. Zij hadden zich vooral in Eindhoven en met name bij PSV opgehouden.. .
Over Timmer zei Janssen, dat het diens verdienste was dat Eindhoven met Avant Garde het enige restaurant in een stadion heeft, dat een Michelin-ster draagt.

Naast Lepeltak, de voormalige chroniqueur van het Stan Huygens journaal en de vorige keer tot Bourgondiër van 't jaar uitgeroepen [inmiddels opgevolgd door de ex-Bosschenaar Wim Kool] was er ook Tonny Eik en Cees Helder van het vermaarde Rotterdams restaurant Parkheuvel, die zich in Den Bosch op de hoogte wilde stellen van het festijn Bourgondisch 's-Hertogenbosch.

Burgemeester Rombouts in gesprek met Jan Timmer [m] en rechts Kees Helder van Parkhotel Rotterdam.  De sprekers bleken allen goed geluimd.
Boven  Tonny Eijk 
in zijn geestige speech die 50 jaar terugging in de tijd.
 
Gastheer namens Bourgondisch 's-Hertogenbosch, voorzitter Pieter Bak.
foto's © gerard monté, 4 september 2006. 
 
Ted Jansen, de culinaire hotemetoot die Jan Timmer mocht aankondigen

Hoofdrolspeler deze namiddag was oud president-directeur van Philips Jan Timmer, die volgens de jury van Bourgondisch 's-Hertogenbosch, de ere-titel in ontvangst mocht nemen van Bourgondiër van 't jaar. 
Bij de ere-titel 'Bourgondiër van 2006' hoort ook een kunstwerk. Dat is een beeldje van de Boxtelse kunstenaar Ton Verstraten. 
Tonny Eik kwam met wat leuke anecdoten over zijn eerste culinaire ervaringen die hij 55 jaar geleden opdeed nabij Den Bosch. 'Op weg naar Helmond met mijn zusje die daar accordeonles had, hielden we halt bij De Lucht [hilariteit in de zaal].

Er had geen betere kandidaat als 'slachtoffer' kunnen dienen, zoals Rombouts het aankondgde, voor de uitreiking van het 1e exemplaar van 's-Hertogenbosch kookt' , dan Tony Eijk. Deze bekende pianist is gek op koken en ook een verwoed kookboekenverzamelaar.
Tony Eijk We speelden samen al als 14-jarigen beroeps. Zus had accordeonles bij Anne Kleynveld in Helmond. Met de famile van dat wegrestaurant in Hedel raakten we bevriend. 
Het tweede genoegen was in stadion de Vliert bij Gerrit Schulte. Door zijn verhalen kreeg ik geen hap door mijn keel.
Daarop volgde De Pettelaar van Michel Teulings waar we een tv-opname meemaakten rond Gert en Hermien Timmermans waar als speciale gast Heintje, die net furore maakte, optrad. De Pettelaar was mijn eerste restaurant-met-stijl. Maar ik dronk niet en ik at niet. Als ik Thomas Lepeltak zag eten werd ik jaloers.'

De goed bespraakte Ted Janssen, afkomstig uit Maren-Kessel, lichtte het doopzeel van de Philips Topman Het bleek dat beiden goed bevriend waren. Dus het kon best wat lijden. 
'Hard, fair en hoffelijk zijn de karaktereigenschappen van Timmer, aldus Jansen. Die nog eens de loopbaan van vriend Timmer doornam: Timmer heeft, als zoon van een warme bakker uit de Betuwe, het ambachtelijk product met de paplepel ingegoten gekregen. 
De bakkerszoon klom bij Philips op van assistent op de administratie, via financieel manager in Eindhoven, hoofd stafbureau in Afrika, adjunct-directeur concernstaf en vanaf 1988 hoofd consumentenelektronica. In 1990 is hij tot president-directeur benoemd.
Janssen vertelde gekscherend, dat hij door Pieter Bak aangesteld was om als plaatsvervangend jurylid de 'scouts' te begeleiden die kandidaten moesten opsporen voor de titel Bourgondiër van 't jaar. Dat onderzoek concentreerde zich met name bij PSV in Eindhoven.

-Boven: Gasten uit de commercie, de pr. en het bedrijfsleven, Ilonka de Ridder van De Ridder publiciteit
-Rechts Arnold Vrielink [r] van het gelijknamige restaurant Vrielink in de Verwersstraat. 
-Rechts: Karin Rademaker van Golden Tulip hotel Central [l]. 

foto's © gerard monté, 4 september 2006. 
 

Bosch 'kookboek'   september 2006.
Bosch 'kookboek is geen dekkende titel voor een receptenboek dat een indruk geeft van de deelnemende restaurants en toeleveringszaken. Bovendien is 'Zien, proeven en ontmoeten' ook een kijkboek over 's-Hertogenbosch.
Naast winkels als de Kookwinkel, en Baraque, de wijnzaak en delicatessenzaak, beiden in de Vughtestraat, staan er restaurants in zoals Vrielink, De Tent, 't Misverstant en In den Zevende Hemel [Torenstraat]. Zij presenteren hun lekkerste recepten, beste ingrediënten en meest handige kookbenodigdheden. Het boek is voor 25 euro te koop bij Heinen, Bruna en Boekhandel Brabant.


Terug naar boven