Oud-minister Gerrit Braks Beste Bourgondiër 2008

Printerversie
Gepubliceerd op: 08-09-2008 | Gewijzigd op: 05-09-2011
22ste keer Bourgondisch 's -Hertogenbosch 11- 14 september 2008
 
-Boven: Het echtpaar Gerrit Braks en Giny Hueber dat precies twee jaar geleden op deze locatie in het huwelijk trad.
-Rechtsboven: kunstenaar Ton Verstraten geeft aan Braks een toelichting op zijn beeldje de Bourgondiër voorstellend. Jurylid Ted Jansen [l], burgemeester Rombouts [m] en Pieter Bak, voozitter van Bourgondisch ' s-Hertogenbosch kijken toe.

-Rechts: studenten van de Koningstheater Akademie,  Huibert Wiltschut [piano] en Sanne Eggekamp zongen olv Anne Uitdehaag een  op Braks toegespitst gedicht.

foto © paul kriele, 8 september 2008.

Maandagmiddag 8 september 2008 is in het stadhuis -precies 2 jaar na zijn huwelijk met Giny Hueber in Den Bosch- oud-minister en oud 1e Kamervoorzitter, Gerrit Braks benoemd tot Beste Bourgondiër van 2008. Er was voor jurylid Ted Jansen wel een heel verhaal nodig om Braks deze eretitel te gunnen ten eerste moest de in St. Michielsgestel wenende Brabander vorig jaar al een echte Bourgondiër –Tonny Rademaker sr. voor laten gaan en ten tweede komt Braks uit een boerengezin in Odiliapeel, waar hij karnemelk en roggebrood met zult als lunchn at en als een veelbelovend landbouwingenieur een warme taart met kaantjes voor een gezin met 11 kinderen in 13 partjes moest verdelen.

Bij deze feestelijke gelegenheid, die werd afgerond met een diner verzorgd door Maison van den Boer, gaven diverse oud-collega's van Braks acte de présence: Onno Ruding, Til Gardeniers, Frits Korthals Altes en Dries van Agt. Ook voorgaande gelauwerden onder wie Thomas Lepeltak [De Telegraaf] , Tonny Rademaker sr. , Paul van Cranenbroeck en Philipstopman Jan Timmer kwamen hun vriend/collega feliciteren.
foto © paul kriele, 8 september 2008.

Braks [1933] was ook nog 5 jaar KRO-voorzitter en laatste anderhalf jaar burgemeester van Eindhoven. Pas in Brussel maakte Braks voor het eerst echt kennis met de culinaire geneugten van het Zuiden, zo lichtte Jansen het doopceel van Braks. Een man voor wie 3 pagina’s nodig zijn om al zijn verdiensten op te schrijven. ‘Waar droomt die nog van? ‘Wat zou die nog willen bereiken als alleen nog het allerhoogste,’ zei Rombouts eerder: ’de beste Bourgondiër van 2008’.
Daarop reikte burgemeester Rombouts samen met de voorzitter van Bourgondisch ’s-Hertogenbosch -Pieter Bak -aan Gerrit Braks het bij de titel behorend beeldje van Ton Verstraten uit.


Loflied op Braks [fragmenten]
U bent toch niet voor niets verkozen
Bourgondisch voorbeeld voor ons allemaal
Dus, schuif alle tafels aan elkaar
Trek een blik minstrelen open
Laat met overvolle dienbladen
Rondborstige serveersters lopen
Laat ons zelf een varken spiezen
En stop een Elstar in zijn mond
Proost met zelf gebrouwen bier
Tot in de vroege ochtendstond

Vergeet hoe vroeger Brussel bruiste
Denk niet meer oh oh Den Haag
Weet dat ook Eindhoven niet kan tippen
Aan een Bosch’ stuk in je kraag..
Peter Wilschut aan de piano en Sanne Eggekamp  [KoningsTheaterAkademie] zongen dit loflied op Braks.
foto © paul kriele, 8 september 2008.
 

Genootschap ter bevordering van de naam 's-Hertogenbosch

Voor afgaand aan die uitreiking had Bak van het Genootschap tot bevordering van de naam ’s–Hertogenbosch [vanwege het 15-jarig jubileum] de ereprijs ontvangen. Die Hertog Hendirk -I prijs overhandigde de nieuwe voorziter van het Genootschap Frans Bolder.

Uitreiking van de ereprijs bgv 12,5 jaar Genootschap door Frans Bolder aan de voorzitter 'Bourgondisch 's-Hertogenbosch Pieter Bak.

foto © paul kriele, 8 september 2008.


Voorzitter van Bourgondisch ‘ s-Hertogenbosch Pieter Bak vertelde in zijn openingswoord dat er voor de zakenavond op donderdag 11 september 2008 [de 22 ste keer] 3300 aanvragen waren, maar waarvan er -met name voor de trouwe deelnemers – er maar 2300 konden worden gehonoreerd.
Ook Bak sprak net als Rombouts in zijn lofrede over de stad, over de gezelligste stad van Nederland. ‘Op culinair gebied moeten we kunnen zeggen: We hebben weer iets moois neergezet..’

Erasmusfestival
Burgemeester Rombouts vertelde in zijn speech over de hoge positie die de stad inneemt: op sportgebied 1e plaats, qua toerisme 3e plaats,  podiumkunsten -na Amsterdam en Utrecht - 3e plaats . 
Den Bosch is de 2e festivalstad van het land, aldus de burgemeester die een vooraankondiging hield over het Erasmusfestival van november aanstaande . Daar zal op zondag 9 november Vàclav Havel de premiëre bijwonen van zijn laatste toneelstuk 'Het vertrek'.

Gronings dispuut Spes Patriae dat de gelegenheid oppakte om met oud minister-president op de foto te gaan, vlnr Bram student internationaal Europees Recht , Joep student Bewegingswetenschappen, Gerben student bouw en architectuur en Sven die economie studeert.
foto © paul kriele, 8 september 2008
.

Gronings dispuut komt speciaal naar Den Bosch voor fotomoment met Dries van Agt.

Buiten dit min of meer formele ceremonieel om speelde zich buiten een tafereel af. Vier Groningse studenten waren naar Den Bosch afgereisd. Dit dispuut Spes Patriae heeft als traditie om met elke oud-minister op de foto te gaan. Dries van Agt was degene met wie ze dat nog niet kunnen strikken. In Den Bosch deed zich die gelegenheid voor . Buiten de stadhuishal poseerden Van Agt temidden van Bram, Joep, Gerben en Sven.


Terug naar boven