Stadhuis: Installatie Carol Dona als 'BourgondiŽr 2012'

Printerversie
Gepubliceerd op: 03-09-2012 | Gewijzigd op: 04-09-2012
In het stadhuis werd maandagmiddag 3 september 2012 Carol Dona de algemeen directeur van Ricoh tot Bourgondiër van 2012 geïnstalleerd. Dona werd van alle kanten geprezen, zowel door burgemeester Ton Rombouts, als door jury-voorzitter prof. dr. Anton van der Geld, die namens de organisatie de levensloop en de verdiensten van Dona voor een brede schare van eerder gelauwerde Bourgondiërs, van Bossche [horeca-] zakenlieden en van politici, uiteen zette. 
Ook bisschop A. Hurkmans was present.

-Links: Het echtpaar Carol en Marianne Dona, dat binnenkort 40 jaar getrouwd is.
-Hieronder: vlnr. Pamela en daarachter echtgenoot Max Cox, Marianne en Carol Dona
.
Zoon Jeroen en diens vriend gaan schuil achter vader Dona.
foto's © paul kriele, 3 september 2012.

De titel Bourgondiër wordt volgens Rombouts, al vanaf 2010 toegekend, maar alleen André Rieu liet om vage motieven verstek gaan. De toen 'zieke' viool virtuoos Rieu kwam niet opdagen,ook niet nadat de burgemeester hem een paar keer had benaderd om hem de prijs alsnog te overhandigen.

Rombouts prees Dona  als '... een goede werkgever met een grote maatschappelijke betrokkenheid en een gulle sponsor. Daarmee is Dona de best marketier van de stad. Het is een echte ambassadeur,'  aldus Rombouts.
die Dona het kunswerk overhandigde. 'De zuil staat symbool voor 'De Draak' en verbindt verleden met het heden, De Bourgondiër op een voetstuk plaatsen [Dona's diensten en verdiensten], en de veelzijdigheid van de zuil, waarmee Dona's veelzijdigheid wordt weergegeven,' aldus de burgemeester.

De hal van het stadhuis,  waar jaarlijks -op maandagmiddag- deze ceremonie zich voltrekt. De lofrede aan Carol Dona  gericht, van de jury-voorzitter prof. dr. Anton van der Geld.
Vlnr.: Burgemeester Ton Rombouts, prof. dr. Anton van der Geld, het echtpaar Carol en Marianne Dona, voorzitter Bourgondisch 's-Hertogenbosch Pieter Bak en de Boxtelse kunstenaar Gelukwensen en de uitreiking van het kunstwerk van Ton Verstraten, dat de Bourgondiër hoog op een zuil [veelzijdigheid en vele verdiensten] symboliseert.

foto's © paul kriele, 3 september 2012.

Toespraak/ lofrede tot Carol Dona
Jury-voorzitter Anton van der Geld maakte vanuit de Bourgondische hertogen, vroeger alom in Frankrijk [Dijon], maar tegenwoordig ook in Den Bosch-Zuid, 'rijkelijk' aanwezig.. , een bruggetje naar de huidige Bourgondische tijd, waarin Den Bosch voorop loopt boven andere steden.
In de Bourgondische levenstijl zijn puurheid, esthetiek, en duurzaamheid belangrijke waarden en niet in de laatste plaats het in harmonie met elkaar leven.
Van der Geld prees Dona, die '..met zijn Marianne een hecht koppel vormt en samen een groot relatienetwerk heeft opgebouwd. Voor hem zijn werk en privé onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Carol Dona imponeert als een krachtig iemand die op natuurlijke wijze gezag uitstraalt. 'Wat je thuis leert, implementeer je van zelf in het bedrijf.' 
Met zijn innovaties getuigt hij van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Inspiratie haalt hij ook uit zijn humane projecten in onder meer Curaçao en in Afghanistan.
Het bestuur van Bourgondisch 's-Hertogenbosch heeft Carol Dona unaniem gekozen tot Bourgondiër van het jaar 2012,' aldus Van der Geld.

Dona en het nieuwe theater
Carol Dona vroeg aan het slot van zijn dankwoord aan de burgemeester permissie om ook even in te gaan op het nieuwe theater: 'Het liefst heb ik dat de nieuwbouw in het Paleiskwartier komt.'
Dat nog eens te zeggen, dat kon Dona niet laten.
Maar daar was die slotzin niet voor bedoeld. Dona was een jaar of vijf geleden aangetreden als commissaris om samen met de directie van het theater een adviesrol te gaan vervullen. 
'Met het bedenken en zoeken naar een goede bouwlocatie, daar ben ik nu vijf jaar mee bezig geweest.
Dan valt het in de politiek en dan zit het klem,' sprak Dona erg bewogen en gemeend.
'Mijn advies is: trek het uit de politiek. Dat zou een verstandige optie zijn.
We hebben natuurlijk heel wat ideeën over dat nieuwe theater. Misschien kan het wel aan de Parade blijven zitten.
In ieder geval: haal het uit de politiek en laten we samen -in een bepaald comitë- erover gaan denken.'

Terug naar boven