Jos Wijnant met 107 de oudste mnl. Nederlander

Printerversie
Gepubliceerd op: 27-03-2009 | Gewijzigd op: 27-03-2009
Hierboven ontvangt de jubilaris bloemen van de cliëntenraad door mevrouw Truus van den Dungen.
foto's © paul kriele, 27 maart 2009
Nog goed van geest en met een heldere stem en opgeruimd staat de 107-jarige vriendelijk elke nieuwe bezoeker te woord en neemt loyaal de felicitaties in ontvangst.
SBS-6 besteedt vanavond in Hart van Nederland aandacht aan deze Bosschenaar. Ook andere omroepen, waaronder Omroep Brabant, de NOS en de KRO gaven acte de présence. Op de foto feliciteert Jos Dijkman van SBS 6 en -niet op de foto - cameraman Bas Fokke de bewoner van de Taling. Bovenbuurvrouw De Winter, die elke dag vanaf haar balkon 'opa Wijnant' in de gaten houdt,  kwam hem ook even feliciteren.
foto's © paul kriele, 27 maart 2009.

Vandaag vrijdag 27 maart 2009 is Jos Wijnant 107 jaar geworden. Daarmee is deze  in Antwerpen geboren, maar in Den Bosch opgegroeide Josephus de oudste mannelijke Nederlander. De oudste vrouw is 111.
Jospehus Wijnant, die in 1914 vanuit Antwerpen vluchtte naar Nederland, was tussen 1920 –1930 werkzaam op boekhoudafdeling van De Gruyter en kwam in dat jaar bij de gemeente Den Bosch te werken. Daar is hij tot zijn pensioen in 1967 hoofd van ‘Financiële Zaken’ geweest.

Het was gisteren in Huize De Taling al een drukke dag met de komende en gaande feliciteerder.
Daar vertelde Wijnant al aan Omroep Brabant over de hoogtepunten uit zijn leven, zoals zijn huwelijk en dat de kinderen allen slaagden voor de universiteit. 'Maar er waren ook beroerde dingen,' aldus de nog vloeiend vertellende oudste Bossche burger. Daarvan noemt hij expliciet '..de Eerste Wereldoorlog toen ik 14 jaar was'.

Vandaag -vrijdag 27 maart 2009 - begon al om 5 uur toen een van Nederlands omroepen een gelukwens uitzond. Om 7 uur belde het eerste kleinkind en daarop is Wijnant maar onder de douche gegaan.
De dag begint meestal met een glaasje tomatensap.Verder drinkt hij alleen een borrel vóór het eten en een wijntje onder het eten. Dat was zijn reactie op de vraag van Xander de Heer van de VARA  of de drank hem zo oud heeft gemaakt [...].

Om 10 uur is er in de grote zaal een  bijeenkomst met de bewoners. Wijnant trakeert het hele huis op een gebakje.'Ook de bedlegerige mensen,' voegt hij er aan toe.
Om 11 uur komt burgemeester Rombouts met een gelukwens en zo gaat de dag voort. 'Het personeel is prachtig, het eten erg goed. Ik ben gelukkig. Iedereen is even aardig en vriendelijk,' aldus de rustig in een fauteuil zittende Wijnant, die als wens heeft, rustig te kunnen blijven leven. 'Ik heb het goed naar mijn zin en de kinderen komen regelmatig.'

Of de jubilaris ook een telegram van de koningin had ontvangen..? 'Ik geloof niet dat Beatrix in de tuin tegen haar buurvrouw zegt: 'Oh vandaag is Wijnant 107 jaar geworden,' aldus zijn gevatte reactie.

Terug naar boven