Frederik Hendrik moet uit straatbeeld...

Printerversie
Gepubliceerd op: 14-12-2016 | Gewijzigd op: 14-12-2016
Frederik Hendrik, door de een als veroveraar en door de ander als bevrijder gezien, moet uit het straatbeeld, zegt 'Kantocigno'..
'Kantocigno', een anonieme actieclub, zegt dat er  'Geen plaats is  voor Frederik Hendrik van Oranje in ‘s-Hertogenbosch'.
Zij voert campagne tegen de symbolen die in een herenigd en onafhankelijk Brabant geen plaats hebben. Door haar acxtie is onder meer het beeld van Willem van Oranje in Waalwijk bloedrood gekleurd. Bewoners van de Van Speijkstraat in  Brabantse gemeenten werd opgeroepen zelf hun straatnaam te wijzigen. 
De beul van Brabant, Frederik Hendrik, was in 1629 verantwoordelijk voor het beleg waarbij 28.000 kogels op de stad zijn afgevuurd en de plaatselijke bevolking zwaar heeft geleden.

Frederik Hendrik in 1629.
De stedendwinger of de bevrijder..?


Het beleg van ‘s-Hertogenbosch is het dieptepunt van een jarenlange uithongeringspolitiek in de Meijerij en vormde het startpunt van vergaande politieke en religieuze onderdrukking van (Noord-)Brabant.
Een straat vernoemen is een eerbetuiging. Het is duidelijk dat dit in het geval van Frederik Hendrik in ‘s-Hertogenbosch geen plaats mag hebben.
Kantocigno* heeft daarom in de stad de verwijzing naar zijn naam weggehaald. Straatnaamborden van de Frederik Hendriklaan zijn gestuurd naar de redacties van Omroep Brabant, en Brabants Dagblad.
De gemeente heeeft een oproep ontvangen om de historische fout te herstellen en de straat te hernoemen.

Kantocigno strijdt voor een herenigd en onafhankelijk Brabant.
Haar symbool is de wilde zwaan. We opereren ondergronds, maar onze acties zullen gezien en besproken worden. Kantocigno is geïnspireerd door het Pacte des Cygnes.