Eerste reŁnie in 50 jaar van Soos Le Phare

Printerversie
Gepubliceerd op: 31-10-2017 | Gewijzigd op: 07-11-2017
De jaren zestig was de tijd van de ontmoetingen van jongeren van middelbare scholen zoals bij IJssalon Zammatteo op de Hooge Steenweg, Theatercafé aan de Parade en in de sozen Le Phare [Bethaniëstraat] en De Hort [Verwersstraat] en  op de dansavonden in Cosmopoliet [Snellestraat]. 

Puch en Tomos waren favoriet bij deze 16-18 jarige lyceïsten. Een tegenwicht van  de Kreidlers en Zundapp's van de nozems en vetkuiven. Deze trend was een gevolg van het feit dat er niet veel te doen was voor deze groep scholieren.  Daarom namen ze zelf het initiatief tot oprichting van de centra de Plu, ‘t Swijnshooft, HTS sociëteit en jeugdhuis de Stolp (later het Purple & Green House) op de Parade.

Er komt een reünie van Soos Le Phare op 6 mei 2018 gekoppeld met de reünie van 't Kietje indertijd in de Bethaniëstraat.  Twee van de dj’s van toen zullen hun favoriete muziek van destijds laten horen. Er wordt al gewerkt aan een liveband met muziek uit de jaren zestig De locatie is afhankelijk van de reacties. zie *Getoonde belangstelling. De ledenboeken van Le Phare zijn er nog, maar waar woont nu iedereen .?  Info en aanmelding: kietjelephare@gmail.com

Op het St Janslyceum richtte 50 jaar geleden een paar vrienden (T van Luijtelaar, H Bouman en G van Gogh) Jongerencentrum Le Phare op (later voortgezet als ’t Fust op de Citadelkazerne), dat gedurende twee jaar eigentijds vertier bood aan voornamelijk scholieren en studenten van het Sint Jans en Marialyceum, het Stedelijk Gymnasium en de Rijks HBS.

Op zaterdagavond werd het parochiezaaltje in de Van Beresteynstraat opgesierd met wanddoeken, visnetten en gekleurde lampjes, en werden er met staafijs in een wasteil gekoelde “fliptoppers” verkocht. DJ Ger, Frans en Jos draaiden de in Engeland gekochte en van vrienden en bekenden geleende 45 toeren plaatjes. In het totaal telde de ledenlijst meer dan 600 leden. Dat is in november dus precies 50 jaar geleden.