Cross Roads Brabant verzamelt oorlogsverhalen van Brabanders

Printerversie
Gepubliceerd op: 13-12-2017 | Gewijzigd op: 13-12-2017

De stichting Cross Roads zoekt Brabanders* die een verhaal kunnen vertellen over oorlogsslachtoffers** : militairen, of verzetstrijders of represailleslachtoffers. Er zijn van oorlogssituaties, waar ook ter wereld waar Nederland aan deel nam, 1882 slachtoffers bekend. Het doel van Cross Roads is deze  persoonlijke verhalen, verteld door familie/relaties, blijvend vast te leggen en door te geven aan jongere generaties. Bij die vastlegging gaat het niet om complete levensverhalen, maar om een  ingrijpende gebeurtenis. 

De stichting Cross Roads heeft al 1882 slachtoffers kunnen archiveren. Van 647 van hen is een foto bekend  en van 461 een korte biografie.

Stadhuis
Dinsdag 12 december 2017 werden in het stadhuis twee sessies gehouden  om belangstellenden en historieschrijvers te informeren over het project van Cross Roads.

Parallel was er ook een workshop over
Storytelling [foto] door Juriaan van Waalwijk
van het Bredase NHTV dat binnenkort wordt omgedoopt in 'Breda University'.
[vroeger de School voor Toerisme & Verkeer
].

foto © paul kriele, 12 december 2017.
.................................................................................

Herinneringsmonument/ markeringspunt
Parallel aan  het verzamelen van verhalen door Cross Roads loopt het initiatief van BHIC [Citadelarchief]  om in 2019 als we – na 75 jaar - de bevrijding van Brabant vieren, naast die verhalen een ‘Eregalerij  Gesneuvelde Brabanders’ te gaan oprichten in de vorm bijv. van een boek of  een website, of met een markeringspunt in het Brabantse landschap. 

Verhalen van Brabanders De slachtoffers van wie bijzondere  gebeurtenissen worden gezocht, dienen geboren te zijn, of woonachtig te zijn in Noord- Brabant.

Oorlogssituaties Het gaat om De Tweede Wereldoorlog, voormalig Nederlands 0ost-Indie 1945-1949, voormalig Nederlands Nieuw Guinea 1949-1962, Koreaoorlog 1950 -1955, VN/NAVO missies in Libanon, Cambodja, ex-Joegoslavie en Bosnie-Herzogovina,Afghanistan en Mali vanaf 1979. 

Zie ook de site van www.s-hertogenhbosch.nl of  https://www.visitbrabant.nl/nl/crossroads-brabantTerug naar boven