Stadsarchief: studiedag Bossche geschiedenis

Printerversie
Gepubliceerd op: 15-05-2009 | Gewijzigd op: 15-05-2009
   
Boven: Welkom door Aart Vos van het Stadsarchief.
Rechts boven: De drie gastsprekers, Ton Sliphorst, Denise de Costa en Sonja Deschrijver.
Rechts: het onderzoeksonderwerp van Ton
Sliphorst.

 foto's © herman van boxtel, 14 mei 2009.
 

Vrijdag 14 mei 2009 organiseerde het Stadsarchief in de Verkadefabriek een studiedag waarop belangstellenden in de Bossche geschiedenis kennis konden maken met onderzoekers en hun nog lopend historisch onderzoek naar ’s-Hertogenbosch. De dag, waaraan 120 personen deelnamen, werd ingeleid/geleid door Aart Vos.

De sprekers waren:
-dr. Denise de Costa (zelfstandig schrijfster) over Het ontstaan en bestaan van het eerste Clarissenklooster in Nederland te ’s-Hertogenbosch, 1332 – 1654
-Belgisch doctorandus Sonja Deschrijver (Universiteit van Antwerpen) over waanzin, religie en maatschappij in ’s-Hertogenbosch en Brabant in de 17de eeuw met name de heksenvervolging.
-drs. Ton Sliphorst (geschiedenisdocent te Veldhoven) over bevolkingsontwikkeling en materiële woonomstandigheden in ’s-Hertogenbosch tussen 1820 en 1920. Zijn lezing bestond uit 2 delen,  met veel grafieken werd de verhouding getoond van de stad `s-Hertogenbosch met andere, vergelijkbare steden. Het voornaamste verschil zat in ’t feit dat Den Bosch door verschillende omstandigheden (o.a. de vestingstatus),  25 jaar later begon met verbeteringen aan de woon- en leefomstandigheden.
In Sliphorst' 2e  deel gaf hij concrete voorbeelden uit de praktijk.

De zaal met  een deel van de 120 toehoorders in een van de filmzalen van de Verkadefabriek. 

foto's © herman van boxtel, 14 mei 2009.
De inschrijving in de Verkadefabriek  door Laurens en Monique van het Stadsarchief.
Terug naar boven