Blyde Incomste: expo in stadhuis van eeuwen oude stadsdocumenten

Printerversie
Gepubliceerd op: 15-10-2019 | Gewijzigd op: 15-10-2019
In het stadhuis loopt een expositie van drie unieke, eeuwen oude stadsdocumenten die nauwelijks in de openbaarheid komen. Maar dankzij het symposium van het Vlaams/ Nederlands Brabants genootschap voor taal en cultuur*  'Orde van den Prince' komend weekeind, worden zij nu getoond. 
 
......................
-Hierboven: Archivaris Rolf Hage geeft aan wethouder Jan Hoskam [l.]
en de voorzitters van de Orde van den Prince,  Pim Kolkert [m.] en
Carlo Heylen uitleg bij de expositie van de drie eeuwen oude documenten.

-Hieronder: Genodigden bekijken  de drie vitrines met hun kostbaarheden. Interessant is de vlag die er boven hangt vooraan de huidige Boasche vlag, maar daarachter [zwart vlak met gouden leeuw] de oorspronkelijke vlag van Brabant.
Rechts archivaris Rolf Hage en vooraan, in blauw colbert, een
eveneens een verwoed verzamelaar Jo Timmermans. 


foto's © paul kriele, 15 oktober 2019. 
........
 
Vriendschapsverdrag van1262
gesloten tussen Leuven en
s-Hertogenbosch, een uniek
document waarvan de stad als
enige een eigen exemplaar bezit.

....................................................................
 

Naar aanleiding en dankzij de Princedagan van de Orde van den Prince, is in de oude raadszaal van het stadhuis een expositie te zien van drie eeuwen oude, op perkament uitgeschreven, belangrijke documenten, die de stad en Brabant aangingen. En waarvan een kostbaar exemplaar zelfs een democratisch effect had, zoals stadsarchivaris Rolf Hage bij de opening van de tentoonstelling ’Blyde Incomste' aangaf. Sterker nog: De Bossche archivaris Hage plaatst het ’s-Hertogenbosch van toen, door dat democratisch voorbeeld, in het middelpunt van Europa.
 
... ..
-Hierboven: Moment van de toelichting door archivaris
Rolf Hage bij de expositie van drie unieke eeuwen oude
documenten  van de de stad 's-Hertogenbosch / Brabant.

-Rechts: Rolf Hage nodigt de landelijke voorzitter van de
Orde van den Prince Pim Kolkert [r.] en de gewestelijke voorzitter
Carlo Heylen uit om de expositie in de oude raadszaal te gaan openen.

-Rechts: Mede toehoorders wethouder Jan Hoskam, directeur
Stadsontwikkeling Rob Kleijwegt en  gemeente secretaris Berend van der Ploeg. 


foto's © paul kriele, 15 oktober 2019.
......................................................................................................................................
 
..

Drie eeuwen oude documente
Het betreft de Verdragsacte van 1262 tussen onze moederstad Leuven en ’s-Hertogenbosch, een actie die een vriendschapsverdrag tussen een Vlaamse en een [toen meest belangrijke Hollandse] stad betekende. Tweede document De stedenband van 1355 ofwel het ‘Verbond van Steden en Vrijheden waarin sterk en nadrukkelijk gericht op de burgers. In die tijd groeide de macht van de stad en de vrijheden op de positie van de hertog. Doe machtspositie groeide zodanig dat de opvolgster van Jan III van Brabant Johanna in 1356 vooraleer zij kon aantreden, met de steden, die intussen met elkaar een verbroedering hadden gesloten], een overeenkomst moest sluiten. Derde document. Die overeenkomst kreeg van toen af [tot aan 1792 met de Oostenrijkse keizer Frans II] de naam de Blyde Inkomste. Bij elk nieuw aantreden van een vorst werd die Blyde Incomste herhaald.


Sprekers op het symposium van de Orde van den Prince zaterdag 19 oktober 2019
In begin kwam de Orde van den Prince ter sprake. Dit Vlaams- Brabants genootschap van taal en cultuur houdt komend weekeind in TheateradParade onder het thema ‘Brabant verbindt en verbroedert’ een landelijke zitting over de kracht van verbinden in taal en cultuur. Daarmee onderstreept zij nog eens de rijkdom van het historische Brabant uit de tijd dat Vlaams en Hollands Brabant één gewest waren. Het is bij toerbeurt dat een gewest een dergelijk symposium organiseert.
Sprekers die zaterdag 19 oktober 2019 zijn prof. dr. Jos Swanenberg [*Gemert,1968] hoogleraar UvT in diversiteit en cultuur. Swanenberg is ook streektaalfunctionaris in Noord-Brabant .
en ook Luc Devoldere [*Kortrijk, 1 november 1956] classicus, schrijver en publicist, hoofdredacteur van de Vlaams/Nederlandse culturele instelling Ons Erfgoed.  

Zie de site Orde van den Prince 

 

Terug naar boven