Burg. Mikkers en Timmermans doen op 'boekpresentatie 1629' een wens

Printerversie
Gepubliceerd op: 09-09-2024 | Gewijzigd op: 11-09-2024
Mikkers en Timmermans  doen een wens na boekpresentatie 1629
vlnr: Mede auteur Frans van Gaal, Jo Timmermans, burgemeester Jack Mikkers, wethouder Marianne van der Sloot, auteur Kees van den Oord en mede-auteur René Kok. foto © toon rekkers, 8 september2024
 
De boekpresentatie van ’Gehavend en Vernederd ’ van auteur Kees van den Oord eindigde met een wens, zowel van burgemeester Jack Mikkers als van de directeur van het Jheronimus Bosch Art Center Jo Timmermans.
Mikkers die nog niet het boek had gelezen maar wel de inleiding sprak de wens uit dat nieuw komende generaties Bosschenaren de karakters zullen overnemen/voortzetten van hun voorouders die de inname van de stad in 1629 hebben doorstaan en jaren daarna hebben overleefd.
Vandaar de titel die Van den Oord koos: Gehavend en Vernederd. Kortweg: De stad werd economisch en bestuurlijk gedegenereerd. Den Bosch en Brabant speelde na 1629 tot aan 1650 niet meer mee in de landelijke politiek. Ze werd alom genegeerd Maar  de Bosschenaren van toen toonden veerkracht, volharding en verdraagzaamheid. Mikkers stelde dat deze eigenschappen in hun aard zitten en sprak de wens uit dat komende generaties dit blijven tonen. De les van 1629 was duur en kostbaar, maar ik hoop dat nieuwe generaties daarvan zullen leren.
Timmermans, die overigens aankondigde in 2025 als directeur van het JBAC te stoppen en het beheer en beleid zal overdragen aan Willeke Cornelisse-van de Steeg. Zij was 20 jaar geleden de eerste die in het JBAC werkzaam werd en door Jo Timmermans toen werd aangenomen. 
     
Burgemeester Jack Mikkers ontvangt van de auteur van 'Gehavend en Vernederd' een 'Eerste exemplaar'. foto © toon rekkers, 8 september 2024.

Selling points
Timmermans sneed in zijn dankwoord enkele heikele punten aan:   Als eerste de positie van de toerist. Kortweg richtte hij zich tot het stadsbestuur waarvan naast Mikkers ook wethouder Marianne van der Sloot aanwezig was. Hij deed een oproep de toerist te koesteren en niet te plagen met kosten [neem bijv. de toeristenbelasting, al sprak Timmermans niet over kosten/geld].
Ook prees hij de vrijwilligers en noemde als voorbeeld de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch en de Blauwe Engelen. Timmermans: Den Bosch heeft drie selling points:  als eerste  hebben we een beloopbare binnenstad en een groot aanbod van vrijwilligers en wij hebben de Bosschenaar: die is van nature gastvrij en  praat makkelijk met bezoekers. Zij vormen de secundaire economie van de stad. Koester aub die vrijwilliger, aldus Timmermans tot het stadsbestuur.

In een overigens pico bello verzorgde presentatie [o.a. hapjes van Princée] begonnen de kleine 200 genodigden [die er in de stad toe doen..] aan een genoeglijke nazit. Met elk een ‘Eerste exemplaar’’ van ’Gehavend en Vernederd’ onder de arm, want de tot nu toe nauwelijks belichtte aspecten van de inname van de stad, heeft auteur Kees van den Oord willen uitdragen*, maakte men na een uurtje plaats voor de dagelijkse bezoekers die met het JBAC kennis willen maken.
CV van Kees van den Oord

Kees van den Oord [*
Eindhoven,1952] promoveerde in 1984 op zijn studie van het 'Bossche Boekbedrijf 1450-1650' aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen. Lopende die studie heeft hij veel onderzoek verricht en archieven doorgeplozen. De redactie  van 'Gehavend en Vernederd' heeft achterin  een bronnenlijst opgenomen met 95 namen van collegae
onderzoekers van wie Van den Oord zijn gegevens voor
het boek heeft ontleend.


Mede auteurs
Frans van Gaal  [*'s-Hertogenbosch, 1948]
Frans promoveerde in 1989 aan de *Universiteit van Tilburg als sociaal historicus op een studie over socialisme en arbeidersbeweging in 's-Hertogenbosch 1848-1930. Frans was onder meer docent aan het Koning Willem I -ollege en gemeenteraadslid [Knillis, twee periofen]. Op zijnnaam staan uiteenlopende publicaties: voetbal, uitgaansleven, cultuur en over sociale en politieke bewegingen in de province  en in Nederland, oorlogsgeschiedenis en bedrijs- en onderwijsgeschiedenis. Frans is ook nog docent Boschlogie.

René Kok [*Delft 1953]
Deze historicus was werkzaam als docent geschiedenis aan het Sint Janslyceum. René studeerde aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen waar hij werkzaam was als junior wetenschappelijk medewerker. Van René zijn publicaties bekend over Delft, oorlog en verzet in 's-Hertogenbosch en Vught. René was actief voor de stichting October 1944 's-Hertogenbosch en de stichting Herdenkingen en de stichting Indiëgangers 's-Hertogenbosch.Ook is René docent bij Boschlogie.

Eerbetoon bij de opzet van het JBAC
In zijn inleiding nodigde Jo Timmermans Jan van Oudheusden, Jos Kolderwij en Ed  Hoffman uit om voor in de kerkzaal plaats te nemen. De reden van deze 'persoons-herdenking' was, aldus Timmermans, dat het vandaag de dag precies 20 jaar geleden is dat deze drie bij hem in de tuin van Peperstraat 18 samen kwamen om over de opzet van een toekomstig Jeroen Bosch museum te komen brainstormen. Toen hebben zijn het product geleverd van wat het Jheronimus Bosch Art Centrum uiteindelijk - en met alle succes- geworden is'. Een luid en aanhoudend applaus viel dit drietal ten deel.
Overigens werd het JBAC op 26 maart 2017 officieel door mr. Pieter van Vollenhove geopend.

Terug naar boven