1e historische stoeptegel geplaatst

Printerversie
Gepubliceerd op: 27-11-2009 | Gewijzigd op: 27-11-2009
 
Welkom door stadsarchiefmedewerker Rob van de Laar.
foto's © herman van boxtel, 26 november 2009.
Casper Herselman met Peter Korsman de ontwerper van de eerste tegel.

Ondanks het slechte weer ging de bijeenkomst toch gewoon om 16.00 uur van start, waar als eerste spreker Rob van de Laar van het Stadsarchief een introductie hield over deze manier van aandacht geven aan belangrijke monumenten/personen/situaties in de stad. Daarbij memoreerde Van de Laar dat de eerste aanzet was gegeven daar de raadsgroepering Knills in 1998, maar dat voorstel heeft het uiteindelijk niet gehaald.
Door het ontsierende element van uithangborden en later door geldgebrek duurde het zo lang voor al eer er een goed initiatief lag dat voor alle partijen, o.a.  De Boschboom, Raadsgroepering Knills, de gemeente `s-Hertogenbosch, aanvaardbaar was. Het Stadsarchief heeft er al die tijd hard aan getrokken om het toch tot een goed einde te brengen.

Peter Korsman, samen met Casper Herselman (http://www.attakweb.com/) verantwoordelijk voor dit ontwerp, lichtte toe hoe ze tot de uitvoering van de De Gruytertegel gekomen waren. Ook kwam het lettertype aan bod, dat was uniek en het eerste dat de naam droeg van een Bosschenaar, namelijk AT Janus Kiep (AT staat voor Grafisch ontwerpers Attak), en dit blijft zo omdat het lettertype NIET op de markt komt.

   
Toehoorders  in de Oranjegalerij van het stadhuis Frans vanGaal [l] en Nort Lammers [r.].
foto's © herman van boxtel, 26 november 2009.
 De wethouder van o.a. Economische Zaken en Toerisme Bert Pauli 

Wethouder Bert Pauli verhaalde uitvoerig over de aanwinst voor de stad de vergeleek de tegel met een schakel in een parelsnoer. Stadsbezoekers, die zelf hun weg bepalen, aldus de wethouder van o.a. Toerisme, komen  zo langs deze herinneringen aan de Bossch geschiedenis.
Tot slot van de ceremonie in het stadhuis nodigde Rob van de Laar de aanwezigen uit om de jassen aan te trekken en naar de Orthenstraat, hoek De Gruyterpassage te lopen, waar de werkelijke onthulling plaats zou vinden.
Na afloop was er een borrel voor de aanwezigen in café Den Burger.

De historische, kermanische, stoeptegel herinnerend aan De Gruyter. Moment van onthulling door wethouder Bert Pauli op de hoek van de De Gruyterpassage/Orthenstraat.

foto's © herman van boxtel, 26 november 2009.

Van het ontwerp kan ik alleen maar zeggen dat het er mooi uitziet en goed past in de straat bekleding.Terug naar boven