Onderwijs: Uniek lespakket 'Schatten van de Draak'

Printerversie
Gepubliceerd op: 19-09-2007 Vanmiddag -woensdag 19 september 2007 - werd binnen de veilige muren van de Citadel het onderwijspakket De schatten van de Draak gepresenteerd. Dat bestaat –naast een handleiding voor de onderwijzers - uit naar wijk ingedeelde - kaarten en plattegronden en ook wat historisch materiaal. Met deze handreiking naar het onderwijs kunnen kinderen van groep 5 op zoek gaan naar zaken die zij mooi of kostbaar vinden en die de moeite waard zijn om voor de toekomst bewaard te blijven. Dat kostbare kan ook een plantsoentje zijn, een speelplek of een monumentje. Op die manier leren de kinderen ook meer van hun stad te houden en oog voor waardevolle dingen te krijgen, aldus Rogier Gerritsen [afdeling Cultuur] in zijn inleiding.
-Boven: Annemarie Bon, de bedenkster en schrijfster van het unieke lespakket dat kaarten, enkele historische objecten en een handleiding voor de onderwijzers bevat om voor kinderen van groep 5 basisschool op zoek te gaan naar mooie Bossche dingen.
-Rechts: De verhalenvertelster Mirjam Mare. Rechts: de genodigden, onder wie ook kinderen van de basisschool. Achterin vlnr wethouder Bert Pauli, die de schatkist in ontvangst nam, dan Annemarie Bon en Rogier Gerritsen van afd .Cultuur. 
foto's © paul kriele, 19 september 2007.
 

Het pakket, gebundeld in een koffer, werd samengesteld naar idee van de kinderboekenschrijfster en oud-hoofdredactrice van Taptoe, Annemarie Bon, die het iov van de gemeente uitvoerde en in een koffer bundelde. De presentatie werd ingeleid door de verhalenvertelster Mirjam Mare die ten gehore van de aanwezige kinderen op zoek ging naar de grote schatbewaarder de Draak [van Den Bosch]. ‘Het uitgangspunt is een super simpel,’ aldus Bon: ‘Ga je eigen omgeving ontdekken en bezoek de Watertoren of een gemaal, of iets wat je interessant lijkt.’
 
Met dit voor Nederland unieke lesproject heeft Den Bosch dé methodiek om het bewustzijn over het erfgoed overeind te houden, aldus Gerritsen over dit pakket, dat ook op de site van de gemeente is te vinden.
De bedoeling is de door kinderen van groep 5 ‘gevonden’ schatten in de Muzerije te exposeren. Als deze jongens en meisjes in groep 8 zijn aanbeland, hun schatten dan aan een nieuwe groep 5 over te dragen.


-Boven: Na de toespraken klonk een kanonschot van de Halve Kompagnie der Oude Schuts.
-Rechtsboven: De Draak, waarover Mirjam Mare vertelde, daalt af van de bastionmuren.
-Rechts: ....en biedt aan wethouder Pauli die schatkist aan.


foto's © paul kriele, 19 september 2007.
 
-Links boven: Rogier Gerritsen [Cultuur] nodigt wethouder Pauli uit voor een toespraak.
-Boven: Na zijn toepsraak toont de wethouder ook de inhoud aan het publiek.

foto's © paul kriele, 18 september 2007.
 
Terug naar boven