'Kopieerder' Kops publiceert historisch Bosch boekje

Printerversie
Gepubliceerd op: 17-08-2007 Een tot nu toe onbekende amateur-schrijver heeft in eigen beheer het boekje ’s-Hertogenbosch uitgegeven. Kops is meer een verzamelaar van feiten die voor zijn materiaal allerlei bronnen, van archief tot internet site, raadpleegde. Zelf vindt Kops dat opsommen zo complex, dat geen moeite werd genomen op een enkele uitzondering na de bronnen te vermelden.
Ook de fotobijschriften ontbreken, tenzij ze uit eigen archief of uit oude weekbladen, zoals Het Zuiden, of de Katholieke Illustratie zijn gekopieerd. Kops vindt dat deze –minder hoogdravende en minder wetenschappelijke - opzet veel uitnodigend is voor al degenen die anders geen boek zouden vastpakken.

Amateur-historicus en incidenteel schrijver Kops in pand Prentenmuseum

foto © paul kriele, 28 september 2007.
 

 Feitelijk blijft het bundeltje beperkt tot de oude geschiedenis, waarin met name de katholieke kerk [geen kapellen], het bisdom én de Sint Jan in drie hoofdstukken voorkomen. Kops: ’Ik richtte me op de middel eeuwen en de Sint Jan, daar kun je niet omheen.’
Kops heeft het boek geheel in eigen beheer [kosten] heeft uitgegeven. Zoals oud-Stadsbladredacteur John Damen in de jaren 70 bekend raakte als publicist die weinig origineel te werk ging, krijgt Kops nu ook deze reputatie. Enig voordeel is, de prijs van het boekje. Voor nog geen 8 euro kun je je aan de prijs geen buil vallen. Op een eenvoudige manier komt er een reeks feiten tot je beschikking.  waarvoor die dus niet verder opgezocht hoeven te worden. ‘Ik ben nu 61 en ik weet uit ervaring wat de behoefte van mensen is,’ aldus Kops als excuus voor zijn aanpak.