1e exmpl. [re]WritingHistory aan Weyers op ´Boekpresentatie'

Printerversie
Gepubliceerd op: 08-09-2013 | Gewijzigd op: 09-09-2013
Wethouder Jeroen Weyers  o.a. Cultuur nam zaterdagmiddag 7 september 2013 in de Bibliotheek het eerste exemplaar in ontvangst  van het boek  Boekpresentatie. Dat is ook de titel van de expostie met verhalen van jonge schrijvers die uitgedaagd werden door de Stichting Onterfd Goed om op een antieke typemachine hun verhaal te doen.
Dat project kreeg  -ook weer op initiatief van Dieuwertje Wijsmuller -  de naam[ re]Writinghistory.De verhalen worden begeleid door foto's van tien beginnende fotografen, die met hun deelnamen meededen met een prijsvraag.

De stichting Onterfd Goed is opgericht door Dieuwerjte Wijsmuller die zich anderhalf jaar geleen bezorgd maakte over de collectie schrijfmachines van het Tilburgs museum Sciption, die door de bezuiniginge ter ziele is gegaan. Zij zocht voor die unieke collectie een nieuwe bestemming, welke intussen is gevonden bij een Gentse boekhandelaar.

De reeks deelnemers aan het project re/Writing History van de stichting Onterfd Goed.

foto © paul kriele, 7 september 2013.

In haar toespraak vatte Dieuwertie Wijsmuller het verloop van deze collectie van het gesloten Tilburgse museum Scription nog eens samen.
´De collectie schrijfmachines van W. F. Hermans was de trots van de schrijver. Het is een verlengstuk van zijn vingers,´ aldus Wijsmuller, die anderhalf jaar geleden op met deze unieke verzameling werd geconfronteerd.  Ze kwam op de idee jongeren aan de typemachine te zetten, waardoor dood erfgoed weer tooegankelijk zou worden.
Daarop ging ze op zoek naar jongeren die creativiteit toonden en ook iets met literatuur hadden.

 Dieuwertje Wijsmuller die tbv dit project de stichting Onterfd Goed opzette.
 foto´s ©¢ paul kriele, 7 september 2013.
 De redactie van het boek reWriting History, vlnr fotograaf Marcus Peters, Patrick van Berkel van Cees, Dieuwertje Wijsmuller, Marjoes Corsten van Solos en Thomas Olde Heuvelt. 
Cees betekent Cultuur educatie en services.

Kortom in januari 2013 is dit schrijvers-op-oude-machines gestart. ´Maar dat was ook weer niet zo maar,´ aldus Dieuwertje. ´De deelnemers zouden met hun inzet een stap moeten kunnen zetten naar bijv. een professioneel leven.´
In het daaropvolgende traject werden de schrijvers aan een fotograaf gekoppeld [Marcus Peters en Hannelore van Balkum van Solos]. Die combinatie is prachtig vertaald en bijeengebracht in een mooi fotoboek.
´Ondanks de titel concludeert Dieuwertje dat het resultaat zeker niet  ´een veel van hetzelfde´ is geworden.´

Aanbieding van het boek reWrinting History eerst aan Diewertje Wijsmuller [ rechts] en dan aan Margo Kwinten van de Bibliotheek door wethouder Jeroen Weyers. foto´s © paul kriele, 7 september 2013.

Jeroen Weyers complimenteerde de stichting met dit resultaat: ´Een mooi  boek, maar het gaat hier nog meer om de passie´. Daarbij verwees de wethouder voor o.a. cultuur  naar de locatie, de Bibliotheek, waar het ook om passie en creativiteit gaat. ´ In een bibliotheek spelen de elementen ontmoeten, elkaar stimuleren en inspireren en versterken,´ aldus wethouder Weyers.
Vervolgens sprak de wethouder: ´Je mag trots zijn dat je dit hier hebt meegemaakt.´ En daarmee maakte Weyers een bruggetje naar de stad Den Bosch.
´Mijn droom is dat Den Bosch de stad wordt  waar talent wordt herkend en erkend. Moge deze gebeurtenis in jullie herinnering bewaard blijven en ik hoop dat ik t jullie hier, in de stad van talent, nog eens mag ontmoeten.´

Twee van de tien deelnemers aan het project [re[Writing History van Onterfd Goed.  links Jacqueline Coronel met haar inzending ´Er is geen tijd´. Nieske den Heijer met ´Dagboek van de Waarheid´ in de Bibliotheek waar ook de tien schrijfmachines staan opgesteld.

foto´s © paul kriele, 7 septenber 2013.

Fotowedstrijd
Winnaar van de fotowedstrijd van de stichting Onterfd Goed is Anouk Delessi uit Den Bosch geworden. Anouk nam sfeervolle natuurfoto's van een van de tien schrijfsters- Britt Nelissen- en won daarmee de eerste prijs. De foto van Britt Nelissen staat toevallig ook vooraan in het boek [re]WritingHistory.

-Het boek is gedrukt bij Drukkerij Bek in Veghel.

-Cees betekent  Cultuur educatie en services.

-De stichting OnterfdGoed zetelt in de De Gruyterfabriek aan de Veemarktkade. www.onterfdgoed.nl
Musea sluiten, al dan niet noodgedwongen, de deuren. Maar wat gebeurt er dan met de doorgaans waardevolle collecties? Stichting Onterfd Goed zorgt dat deze museale objecten niet verloren gaan. Op professionele en zorgvuldige wijze begeleidt zij de ontmanteling van ‘verweesde collecties’

-De stichting SOLOS  die jongeren begeleidt, bij elkaar brengt en stimuleert in hun creativiteit op elk gebied. SOLOS zegt er zelf over  SOLOS gaat over wat jongeren 14 t/m 27 jaar beweegt. Over verleiding, emotie, reclame, mode, merken, beeld,
beweging, geluid en woorden. 
SOLOS wordt in de markt gezet als een jongerenmerk met bijbehorende guerillamarketing en reclamecampagne. Het hele project is geregistreerd middels fotografie, film, interviews te zien en te beluisteren op deze site en Youtube.
SOLOS is een initiatief van Marcus Peters, fotograaf & Marjoes Corsten artdirector, vormgever en conceptmaker.

Terug naar boven