Toko Valentijn op de Markt stopt

Printerversie
Gepubliceerd op: 03-08-2008 | Gewijzigd op: 04-08-2008
Al bijna 60 jaar een herkenbaar beeld van de Bossche Markt: de kraam van Toko Valentijn met  Peter en Caroline Valentijn als de derde generatie.
foto © paul kriele, 2 augustus 2008.

Na 58 jaar stopt  Toko Valentijn op de Markt bij de Hema.
Vaders broer Henri Valentijn was 58 jaar geleden met een groentezaak in de Hinthamerstraat begonnen en vader Eugène startte in 1950 een  groentezaak op de Wolfsdonken. Daar begon hij met de komst van oud-KNIL-militairen ook  Oosterse producten te verkopen.
Zoon Peter, die al op zijn 14e in vaders zaak het vak leerde, en diens vrouw Caroline zette in 1966 de handel voort. Ze stonden/staan ook op de woensdagse en zaterdagse markt, niet alleen in Den Bosch ook deden zij de markten in Uden, Tilburg en Eindhoven aan.
Twee jaar geleden ging Peter in op een aanbod van Kai Tak om door de week bij deze importeur van Oosterse producten in Rosmalen te gaan werken en daarnaast de zaterdagse markt bij de Hema aan te houden.

In het zicht van de nieuwe Markt met gewijzigde opstelling van de kramen, vindt Peter, die in december 58 jaar wordt, het reden met de handel te stoppen. ‘In plaats van minder vast werk werd het twee jaar geleden juist meer werken,’ vertelt zijn 54-jarige vrouw Caroline die toegeeft dat het eerst zijn 60ste zou zijn, maar eind van dit jaar is een goed moment om er een streep onder te zetten.
‘We kopen niks meer in en houden er mee op zodra de kraam leeg is. Op die manier nemen we waardig afscheid van onze klanten,’ aldus Caroline.
Zie ook de site van Toko Valentijn