Toprenners o.a.Post te gast in wielrencafé De Unie

Printerversie
Gepubliceerd op: 09-02-2009 | Gewijzigd op: 09-02-2009
Peter Post en Martin Ros waren te gast in het eerste wielrencafé op zaterdag 7 februari 2009 samen met de weduwe van Gerrit Schulte, een Bosch wielrenfenomeen.

Het eerste wielrencafé werd goed bezocht.
Als eerste in dit in Café De Unie door de Coureurs Club Jeroen Bosch gehouden café, beet de Bossche 'stadsdichter' Gé van Berkel het spits af. 
Ook de weduwe van Gerrit Schulte Toos van der Kley was aanwezig en gaf een historische bijdrage aan dit intieme festival
foto's © marc venrooij, 7 februari 2009.

Mevrouw Schulte werd geïnterviewd en vertelde over de glorietijden van wijlen haar man Gerrit die zeer hard kon fietsen, die ook het hele jaar door traindeen  zomers alle wieler koersen reed en in de winter alle baanwedstrijden binnen reed. 'Veel werd er niet verdiend, maar het ging hem om de roem en om het winnen,' aldus de Bossche Toos van der Kley.  De in 1916 in Amsterdam geboren  Gerrit Schulte  werd -in 1948 - slechts eenmaal wereldkampioen.

Interview met Martin Ros. Peter Post luistert aandachtig mee. Het tableau vivant met Ros links en Post rechts in café De Unie.
foto's © marc venrooij, 7 februari 2009

Martin Ros vertelde er met tranen in zijn ogen in geuren en kleuren over Gerrit Schulte. Ros was vol lof over dit Bossche wielrenfenomeen,  zoals hoe goed en verslaanbaar hij was, ook voor de veel jongere renners die hem wel even dachten in te pakken.
Ros had felle kritiek op de hedendaagse wielrennerij, dat er niks meer aan is en het alleen nog maar om geld gaat. 'Er zijn geen individualisten meer met kracht en lef. Wielrennen is dood in Nederland!' aldus Ros. 
'Aan de Tour de France is geen reet aan. Alles gaat hier om geld. Het is niets meer zoals vroeger.' 

Peter Post vertelde dat hij dankzij Gerrit Schulte is gaan wielrennen.'Gerrit  heeft mij destijds geïnspireerd tijdens de baanwedstrijden in Amsterdam. Daar kwamen duizenden mensen op af,' aldus Post die  toen in dezelfde  [Staatslieden -]buurt woonde.  'We trokken veel samen op, maar tijdens een cours was Gerrit niet bij te houden. Ik kwam hem alleen nog maar bij de finish weer tegen. Gerrit riep eens naar me:  Hé Post, je kunt beter bij je vader in de slagerij gaan werken.'
Dat betekende voor mij een extra stimulans om nog harder te gaan trainen.'
In 1959 nam Schulte met Peter Post deel aan de zesdaagse van Gent.Terug naar boven