In hotel Central expositie over Gerrit Schulte

Printerversie
Gepubliceerd op: 28-12-2015 | Gewijzigd op: 28-12-2015
Precies 100 jaar na de geboorte van de Bossche wielrenner Gerrit Schulte organiseert de gemeente in hotel Central een kleine expositie [8 januari t/m zondag 31 januari 2016] over deze kampioen op de weg. 

Wielrenner Gerrit Schulte
*Amsterdam 7 januari 1916 
† Den Bosch, 26  februari1992

‘De Amsterdamse Bosschenaar’ verhuisde in 1937, op 21 jarige leeftijd naar ’s-Hertogenbosch en werd én is door zijn topsportprestaties nog altijd een naam in de wielerwereld en in ’s-Hertogenbosch. Op verzoek van het stadsbestuur hebben het Stadsarchief en Kabinetszaken (Communicatie) samen met de familie Schulte en Henk Mees [sportjournalist Brabants Dagblad] een kleine expositie gewijd aan de beroemdste Bossche sporter. In de expositie wordt film-, poster- en fotomateriaal getoond, maar ook één van zijn fietsen. Het materiaal is afkomstig van de familie Schulte, het Stadsarchief, Bert Hulleman (Sportmedia) en enkele particuliere verzamelaars, waaronder wielerverzamelaar Jo Nederkoorn uit Vinkel.

Wielerloopbaan
Voor en na de Tweede Wereldoorlog was Gerrit Schulte één van de populairste Nederlandse wielrenners. Vanwege zijn enorme drive en doorzettingsvermogen kreeg Schulte als bijnaam "Le fou pédalant". Schulte debuteerde in 1937 als prof in de Grand Prix des Nations.
Schulte werd negen keer Nederlands kampioen achtervolging en won viermaal de Nederlandse titel op de weg. In 1960 sloot Schulte op 44-jarige leeftijd (!) zijn wielerloopbaan af met een overwinning in de Zesdaagse van Antwerpen. Na zijn imposante wielerloopbaan nam hij in ’s-Hertogenbosch het beheer van het restaurant bij stadion De Vliert op zich. In dat restaurant werd ook jaarlijks de Gerrit Schulte-trofee uitgereikt aan de beste Nederlandse prof. Tot op heden wordt nog jaarlijks in ’s-Hertogenbosch het Wielergala gehouden en de Gerrit Schulte Trofee uitgereikt aan de beste profwielrenner van het afgelopen jaar. In februari 1992 overleed Gerrit Schulte. 

*Voor een interview [uit Stadsgezichten] met Gerrit Schulte, zie ook de Bossche Encyclopedie