Expositie in Central over wielerkampioen Gerrit Schulte

Printerversie
Gepubliceerd op: 08-01-2016 | Gewijzigd op: 12-01-2016
 Precies 100 jaar na zijn geboorte-op 7 januari1916-  organiseert de gemeente met behulp van Golden Tulip Hotel Central een kleine expositie [t/m zondag 31 januari 2016] over de Bossche wielerkampioen op de weg Gerrit Schulte.

Bij de Coureursclub Jeroen Bosch bestaat al langer de idee om voor Gertit Schulte nabij stadion De Vliert een standbeeld op te richten. Wethouder Paul Kagie is daar een groot medestander van en is bereid geld ter beschikking te stellen. Het indertijd populaire Schultes café stond nabij het stadion.

Wielrenner Gerrit Schulte
*Amsterdam 7 januari 1916
† Den Bosch, 26 februari1992

'De Amsterdamse Bosschenaar' verhuisde in 1937, op 21 jarige leeftijd naar 's-Hertogenbosch en werd én is door zijn topsportprestaties nog altijd een naam in de wielerwereld en in 's-Hertogenbosch. Op verzoek van het stadsbestuur hebben het Stadsarchief en Kabinetszaken (Communicatie) samen met de familie Schulte en journalist en Brabants Dagbladcolumnist Henk Mees een kleine expositie gewijd aan de beroemdste Bossche sporter. In de expositie wordt
film-, poster- en fotomateriaal getoond, maar ook één van zijn fietsen. Het expositiemateriaal is afkomstig van de familie Schulte, het Stadsarchief, Bert Hulleman (Sportmedia) en enkele particuliere verzamelaars, waaronder wielerverzamelaar Jo Nederkoorn uit Vinkel.Hotel Central
Openingsceremonie met vlnr Theo de Rooij, hoteldirecteur Karin Rademaker,
Sophia Schulte en wethouder Paul Kagie.foto © henk van esch, 6 januari 2016.

Historie & carrière Gerrit  Schulte
Voor en na de Tweede Wereldoorlog was Gerrit Schulte één van de populairste Nederlandse wielrenners. Vanwege zijn enorme drive en doorzettingsvermogen kreeg Schulte als bijnaam "Le fou pédalant". Schulte debuteerde in 1937 als prof in de Grand Prix des Nations, een tijdrit over maar liefst 146 kilometer. De debutant bracht het er goed vanaf en bezette een fraaie vierde plaats. Schulte startte maar één keer in de Tour de France. In de eerste bergrit staakte hij de strijd en toen hij de afrekening kreeg (totaal verdiensten 90 gulden) voor tien dagen zwoegen in de Franse hitte.
Hij zwoer dat hij de Tour nooit meer zou rijden en hield woord.Artikelen en voorwerpen van en
over Gerrit Schulte in Hotel Central
.

foto's © paul kriele, 11 januari 2016.Op de weg behaalde hij in totaal meer dan 100 overwinningen en op de baan overschreed hij de grens van 200 triomfen. Hij startte in 73 zesdaagsen, waarvan hij er 19 wist te winnen. In 1948 werd Gerrit Schulte wereldkampioen achtervolging (in Amsterdam). Op de betonnen baan van het Olympisch stadion in Amsterdam reed hij op een gewone baanfiets alle reputaties aan gruzelementen. In de finale klopte Schulte de onklopbaar geachte Fausto Coppi. Schulte werd negen keer Nederlands kampioen achtervolging en won viermaal de Nederlandse titel op de weg.

In 1960 sloot Schulte op 44-jarige leeftijd (!) zijn wielerloopbaan af met een overwinning in de Zesdaagse van Antwerpen. Na zijn imposante wielerloopbaan nam hij in 's-Hertogenbosch het beheer van het restaurant bij stadion De Vliert op zich. In dat restaurant werd ook jaarlijks de Gerrit Schulte-trofee uitgereikt aan de beste Nederlandse prof. Tot op heden wordt nog jaarlijks in 's-Hertogenbosch het Wielergala gehouden en de Gerrit Schulte Trofee uitgereikt aan de beste profwielrenner van het afgelopen jaar. In februari 1992 overleed Gerrit Schulte in 's-Hertogenbosch.


Terug naar boven