Spaanse wielerronde La Vuelta eind augustus in Den Bosch

Printerversie
Gepubliceerd op: 07-04-2022 | Gewijzigd op: 07-04-2022
Wielerronde Spaanse La Vuelta eind augustus in Den Bosch


Den Bosch is komende zomer een van de plaatsen waar de ‘Ronde van Spanje’ [La Vuelta] langs komt. Daar omheen wordt er in de binnenstad het ‘Festival La Vuelta por favor’ gehouden. Niet op de Markt noch op de Parade door de kermis. Maar het Festivalterrein is de Prins Bernhardstraat.
Den Bosch komt in beeld bij Spaanse toeristen, enerzijds door de start 26 jaar geleden van de Tour de France en ook door Jeroen Bosch en de Jheronimus Bosch Academy Data Science en het wonder [Le Mirago] van het gevonden Mariabeeld bij nde kerk van oud Empel.  Bij  de  confrontatie van Spaanse met  Hollandse troepen in de Bommelrwaard,  raakten de  Spanjaarden,  die de Maas waren overgestoken in de val. Door een bevroren Maas ontstond er voor hen een  vluchtweg terug naar Brabant...Ze zijn er de Empelnare [jaarlijks] nog dankbaar voor.

Bij en na de start van dit wielergedeelte op zaterdag 20 augustus 2022 speelt zich van alles af, volgens de thema’s feest tapas, historie en sport. Het peleton van prof-wielrenners van de Ronde van Spanje maakt die dag een rondje van ruim 7 kilometer door de historische binnenstad. Op dat parcours passeren ze ook de kermis, want de gemeente wil de kermisexploitanten ook bij het wielerfestijn betrekken .
Het vervolg van La Vuelta verplaatst zich die middag naar de Oude Vlijmenseweg, waar de tweede etappe plaats vindt. De route eindigt die dag in Utrecht.
Maar de festiviteiten gaan op het Prins Bernhardplein door met de finale van de wijkbattle, optredens van Spaanse muzikanten en de Fietsmaatjes. Er staat ook een scherm waarop het vervolg van La Vuelta te zien is.