Vuelta festival op Prins Bernhardplein zaterdag 20 augustus 2022

Printerversie
Gepubliceerd op: 21-07-2022 | Gewijzigd op: 22-07-2022
Vuelta festival op het Prins Bernhardplein op zaterdag  20 augustus 2022
Wethouder van Sport Marianne van der Sloot te midden van enkele organisatoren van het Vuelta festival op zaterdag 20 augustus 2022  onder andere op het Prins Bernhardplein en in de Toonzaal en op het Zomerterras Zuid in het Zuiderpark.
vlnr. Paul van Puijenbroek  [Coureursclub Den Bosch], Maarten Sterneberg [Paadjesmakers] ,Noël Josemans [literair muziekfestival in de Toonzaal] , Jan Henk van Ieperen van Kings of Colors  [o.a. workshops voor  basisschool jeugd] en uiterst rechts Stefan Grillis, [projectleider/bedenker  van het festivalplein in de Prins Bernhardstraat]
.
foto © paul kriele, 21 juli 2022.

In het weekeinde van 19 t/m 21 augustus doet de Spaanse wielerronde La Vuelta Nederland aan. Op de startdag in Den Bosch, op 20 augustus 2022 van de tweede etappe van deze Spaanse wielerronde, is er een festival op het Prins Bernhardplein. Daar worden door organisatoren van uiteenlopende disciplines [onder meer Kings of Colors, de Paadjesmakers en Coereursclub Den Bosch] activiteiten gericht op de Spaanse wielerronde opgezet.
Stefan Grillis heeft als projectleider van dit festival, een gevarieerd Zuid-Europees feestplein bedacht, kleurrijk ingedeeld met podia en terrassen, bars en koffie-theetentjes. Waar later die dag achtereenvolgens  Nico, John de Bever en Imca Marina zullen optreden. Er wordt op het plein ook live verslag gedaan van de koers.
Naast Jan de Wit van kabinetzaken [middenin] links Dave de Lange die namens de gemeente verantwoordelijk is voor de  kermis.  De Lange ziet de kermis die dag 'als een mooie aanvulling'. En rechts Joran van Geffen die met name zich richt op de bereikbaarheid en de veiligheid rond dit wielerevenement.
foto © paul kriele, 21 juli 2022.

Wethouder Marianne van der Sloot is erg blij dat dit wielerevent, na de Tour de France het tweede grootste in de wereld, zaterdag 20 augustus de stad aan doet. Ik ben trots op dit feest met als motto ‘Por favor’ van en voor de stad. Ook is het heel bijzonder dat we een lang geneutraliseerd traject van 7 kilometer door de stad krijgen zodat het niet is dat je een paar seconde alle die ploegen hebt kunnen zien langs komen, aldus Van der Sloot.
Vervolgens is de Citadel de ontmoetingsplek met de wielrenners en uiteindelijk de Brabanthallen waar de race start. Die begint met een reclamekaravaan, vervolgens het team politie en pers en dan de renners en aansluitend de ploegenwagens. Uitgebreide informatie over wat er gebeurt en wat er voor de burgers die in de binnenstad wonen [auto parkeren en bereikbaarheid] staat op de website www.visitdenbosch.nl/lavueltaholanda
Op die sitye is te zien dat het programma ook voor de jeugd iets heeft georganiseerd. Eerder al werden er door Jan Henk van Ieperen van Kings of Colors workshops in de basisscholen gehouden. Daar zijn 290 kunstwerkjes uit voortgekomen. Die zullen die festivaldag in een aparte toren op het Prins Bernhardplein worden getoond. Coureursclub ’s-Hertogenbosch organiseert een historische, recreatieve fietstocht over de Linie van 1629 Het hele programma met ook de punten van bereikbaarheid die dag en auto’s die vroegtijdig weg moeten, staat op de website www.visitdenbosch.nl/lavueltaholanda
In de Toonzaal heeft Noël Josemans een programma opgezet buiten de deukte van he festival op het nabij gelegen Prins Bernhardplein. Dat bestaat uit literatuur[schrijvers lezen voor uit eigen werk] poëzie en cabaret. Het is een zo gezegd ’ doorlopende voorstelling waar bezoekers die het [qua feestgedraas] wat rustiger op zoek, elk moment kunnen binnen lopen.
Om 5 uur schakelt het dagprogramma af en om 18.00 uur begint het avondprogramma met Rooie Nico en om 20.00 uur John de Bever en tot slot om 21.00 uur Imca Marina.
Zaterdagavond is er aan de Limietlaan [rugby The Dukes] op het Zomerterras Zuid een avond met diner [Spaanse kok], zang en [flamenco-] dans. En Maarten Sterneberg van de Praatjesmakers zette een stadswandeling Jeroen Bosch om in het Spaans en een ander wandeling heeft als titel Spaanse kloosters.
Projectleider en bedenker van het festivalplein aan de Prins Bernhardstraat Stefan Grilis.
Links wethouder Sport Marianne van der Sloot en middenin Jan de Wit van kabinetszaken. 

foto © paul kriele, 21 juli 2021.

Knelpunten op dag van de kermis en het festival 
In de drukte die die dag wordt verwacht zijn er volgens Joran van Geffen die met veiligheid en bereikbaarheid is belast twee knelpunten: de Markt waar de kermis is en de Kerkstraat. Die zijn het lastigst.
Dave de Lange verantwoordelijk namens de gemeente voor de kermis, vindt zo’n dubbel evenement geen probleem. ‘Het is een mooie aanvulling op elkaar. Den Bosch is een stad voor iedereen, ‘ zegt De Lange relativerend. Auto bezitters langs de route zijn aangeschreven hun auto weg te zetten. Als dat niet lukt volgt er een wegsleep regeling.
Zie voor volledig programma : La Vuelta 

Terug naar boven