Louis Rits overleden

Printerversie
Gepubliceerd op: 24-01-2004 | Gewijzigd op: 03-08-2019
 
Naar nu pas bekend is geworden is vorige week vrijdag 30 januari 2004 Louis Rits na een kort ziekbed op 84-jarige leeftijd overleden. De gentleman Rits, die al  jaren met zijn zus Marianne in Breda woonde, was in zijn jonge jaren werkzaam in de verkoop bij de Mercedesgarage van Putters op de Stationsweg. Na de kostschool op Beekvliet moest Rits als dienstplichtig militair -in zijn geval - bij de Huzaren onder de wapenen. Daar voelde de dandy zich in zijn officiersuniform van de cavalerie als een vis in het water.
 
Louis Rits *1920 + 2004 
foto ©  paul kriele, 25 apri 1985 .
.....................................................................................


Rits was een paardenman pur sang. Zijn oom - de grootmajoor der schutterij - Ludovicus Rits [1855-1932] was daarin zijn voorbeeld. Zelfs op latere leeftijd bleef de notariszoon Rits, die veertig jaar geleden aan de wieg heeft gestaan van Indoor Brabant, nog de paardenconcoursen in Den Bosch, Rotterdam en Breda bezoeken. Zomers trok hij zich altijd terug in de bergen rond Lech om er te schilderen.
In de nadagen van de oorlog 40-45 heeft Louis Rits als verzetsman en later tijdens de bevrijding veel organisatorisch werk verzet voor zijn stadgenoten. Alhoewel hij in Breda verbleef kwam Rits, die erg op gezelligheid en mensen gesteld was, nog elke maand naar de sociëteit De Zwarte Arend/Amicitia. Daar zocht hij -gekleed in een geruit colbert e n pofbroek aan - stadgenoten op, want 's-Hertogenbosch betekende voor hem alles.

Voor Louis Rits werd gisteren - maandag 3 februari 2004- in besloten kring een herdenkingsdienst gehouden in de bisschopskapel op begraafplaats Groenendaal in Orthen alwaar zijn lichaam in het familiegraf is bijgezet. De dienst werd geleid door de priesterbroers Van  Rossum uit Vught met wie de familie bevriend was. 'Puur van karakter, zeker niet naïef, maar een gelovig mens die het nog het meest naar zijn zin had als hij in de natuur kon tekenen of schilderen,' aldus het in memoriam van pastor Geert-jan van Rossem.

Voorbeeld van kunst van Louis Rits uit 1985
 


Terug naar boven