Yuri Koolman voor 1 dagje burgemeesterschauffeur

Printerversie
Gepubliceerd op: 11-09-2015 | Gewijzigd op: 12-09-2015
Yuri Koolman mocht donderdag 10 september 2015 een dagje de burgemeester in diens dienstauto rijden. Dat was indertijd zijn wens geweest, die Rombouts voor hem verwezenlijkte.
Een van de ritten was naar een 105-jarige op Maaaspoort.
De 22- jarige Yuri kreeg bij die ritten toch wel de vaste chauffeur van de burgemeester Barry Jansen, als coach.

Yuri, die een Wayong-jongere* is, glunderde op die ritjes. Hij verrichtte zijn chauffeurstaak met discipline en in stijl.

-Hierboven:  Het moment waarop burgemeester Rombouts de 105-jarige Anneke Boom-van de Ven bezocht.
Yuro en de vaste chauffeur Barry
Jansen bleven netjes buiten staan wachten.
-Links: De stijl van Yuri als burgemeesterschauffeur behoeft nog wat verbetering
....

foto's © paul kriele,  10 september 2015.

*Wajong is een uitkering voor jong gehandicapten boven de 18 jaar.Yuri werkt op een zorgboerderij in Berlicum

Hoe is het zo gekomen..?

Yuri's coach van die dag, Barry Jansen, de vaste chauffeur van de burgemeester, vertelt het relaas.

Yuri plaatste indertijd op facebook het feit dat hij zijn rijbewijs had gehaald. 'Ik zou graag taxichauffeur willen worden. Maar ik vind het super als ik de chauffeur kan zijn van Ton Rombouts,' zo stond het er letterlijk.
Op dat bericht is er een mail overheen gegaan. Dat werd door de oma en een tante van Yuri gezien. Via hen is de mail bij de secretaresse van Rombouts terecht gekomen. Die legde de mail aan de burgemeester voor.
De volgende dag was ik op de burgemeesterskamer.  Rombouts legde mij die mail voor :' Dit moet je oppakken, zei hij. Kijk maar wat je er mee doet. Dus toen wist ik mijn plan.' 

Ik heb hem die dag opgehaald op zijn woonadres in Berlicum. Daarop heb ik met hem de hele opbouw van mijn taak doorgenomen, zoals het er in de praktijk aan toe gaat.
We reden naar de wasstraat en hebben getankt, al die praktische zaken. Ik gaf hem een stukje basiskennis en leerde hem het verschil tussen een gewone auto en wanneer je de burgemeester rijdt. Dat zijn bepaalde elementen, zoals een  zakelijke instelling, een net voorkomen en aandacht voor je outfit. Maar ook aandacht stuur -en remtechnieken. Die liggen toch wel even iets anders dan wanneer je je eigen auto rijdt.

Intussen hebben we de locaties voorbereid en de routes gereden. Toen was het etenstijd. Een lunch neem ik heel wisselend, de ene keer bij V&D, of ik neem wat mee uit de supermarkt. Dan ga ik weleens naar een cafetaria. 
Dat kwam goed uit, want cafetaria 't Pettelaartje  op de Pettelaarseweg gaf hem -om zijn wens te ondersteunen - een gratis lunch cadeau.
Toen kwam de dag waarop de Bossche Anneke Boom-van de Ven 105 jaar werd. Dat is echt een speciale dag geworden. Na dat felicitatiebezoek van de burgemeester reden we naar Bourgondisch 's-Hertogenbosch, waar afscheid werd genomen en de burgemeester hem bedankte voor zijn inzet.Terug naar boven