Rombouts heet 50 nieuwe Nederlanders in hotel Central welkom

Printerversie
Gepubliceerd op: 15-12-2015 | Gewijzigd op: 15-12-2015
Burgemeester Ton Rombouts verwelkomde op Koninkrijksdag 15 december 2015  ruim 50 nieuwe Nederlanders. 
In Hotel Central  voltrok zich dinsdagavond 15 december 2015  onder  de oude gewelven, en ondersteund door pianomuziek van Hanneke Overbeek [o.a. muziek van de Poolse componist Chopin, die ooit zelf een vluchteling was] deze ceremonie.  Dat hoort een gemeente te doen op Koninkrijksdag.

  Hotel Central 
Links: Een welkom door burgemeester
Ton Rombouts aan ruim 50 nieuwe
Nederlanders van wel 23 verschillende nationaliteiten
.
-Rechts Historicus/ volkskundige Gerard Rooijakkers en
diens vrouw Loes [rechts] en middenin
de pianiste van deze avond Hanneke Overbeek.


foto's © paul k,riele,m 15 decemebr 2015
 

In een welkom aan de 125 gasten [inklusief aanhang en peuters] wees de burgemeester hen op hun rechten en plichten. 'Van mede-Nederlander bent u nu door uw nieuwe nationaliteit Nederlander. Dat maakt dat  u, zoals ik vanavond als voorzitter, de gemeenteraad kunt bijwonen, dat u mag gaan stemmen, u kunt reizen door Europa en naar elke baan solliciteren die u iets lijkt.
U bent vrij te doen wat u wilt doen en te denken wat u denkt. Maakt nie tuit van welk ras u bent, of welke religie  u aanhangt of welke geaardheid u ook heft. Dat is een heel groot goed. Maar doe het wel netjes en gebruik daarbij niet uw handen, maar uw mond. bent. Dat staat in onze grondwet volgens art. 1 vastgelegd.
 U hebt geen verblijfsvergunning meer nodig. Die kunt u op het Stadskantoor inwisselen voor een paspoort.'

   
De avond begon  met een fotosessie.
Die bestond uit een reeks opnamen omdat
door de gewelven de gasten nogal verdeeld zaten
.
 
foto's © paul kriele, 15 december 2015.
 
   
   
Vervolg Rombouts: 'Ik ga dadelijk naar de gemeenteraad. Dat kan best een spannende avond worden, want er is één partij die een referendum over al of niet een asielzoekerscentrum wil houden. Welnu, ik kan u vertellen, dat gaat natuurlijk niet door. Er komt hier natúúrlijk een asielzoekerscentrum.' Rombouts besloot met: 'Ik als eerste burger van 's-Hertogenbosch heet u allen van harte welkom! '

In een volgend programma-onderdeel vertelde de historicus / volkskundige Gerard Rooijakkers wat het is en betekent om Nederlander, Brabander of een Bosschenaar te zijn.

Terug naar boven