Debat en uitgave jaarboek Landschapsarchitectuur en stedenbouw

Printerversie
Gepubliceerd op: 26-11-2016 | Gewijzigd op: 01-12-2016
Zaterdagmiddag 26 november 2016 werd in het Bestuurscentrum –dus dit keer in Den Bosch – de jaarlijkse bijeenkomst gehouden van landschapsarchitecten en beleidsmakers van provincie en diverse gemeentenen de betrokken bureaus gespecialiseerd in tuin- en landschapsarchitectuur.
Het panel van het debat bestond uit: Sonja van der Beek hoofd afdeling Stedenbouw gemeente Den Bosch, Albert Rooma gemeente Den Haag, Gijs Fencken gemeente Arnhem. Het debat werd geleid door Rob van der Bijl gemeente Den Bosch.

Het panel in het debat over stedenbouw en landschadsarcitectuur in het Bestuurscentrum op zaterdagmiddag 26 november 2016.
vlnr: Albert Kooma [Den Haag], Gijs Frencken [Arnhem], Sonja van der Beek [hoofd afdeling stedenbouw gemeente Den Bosch] en gesprekleider Rob vander Bijl [Den Bosch].


foto © paul kriele, 26 november 2016.
Na afloop werd door ‘de Blauwe Kamer’ * het jaarboek 2016 Landschapsarchitectuur en Stedenbouw gepresenteerd. De ’eerste exemplaren’ ontvingen de panelleden.

Vervolgens kregen ook een exemplaar uitgereikt: Daan Zaanbelt, de Rijksadviseur stedenbouw, Jelle Bennema, de voorzitter van de Nederlandse vereniging Tuin- en Landschapsarchitectuur [NVTL] en Rob van de Velden, de voorzitter van de beroepsvereniging BNSP.
 

 

Bestuurscentrum met een still [r.] uit de videopresenatie.

foto's © paul kriele, 26 november 2016.

Den Bosch sloot twee zaken af. De ene had een persoonlijk/zakelijke achtergrond, want er wordt afscheid genomen van het buro Van Roosmalen van Gessel en Martien van Osch* [Bureau Oslo]. Dat is qua deelname aan gemeentelijke projecten opgevolgd door het bureau van architect Hans van Heeswijk en  MTD Landschapsarchitecten.  Van Heeswijk staat bekend van de verbouwingen van de Muzerije, de Bank van Leening in Den Bosch en in Den Haag het Mauritshuis en in Amsterdam de Hermitage.

Een tweede aspect is dat Den Bosch het traject vestingwerken gaat afsluiten met twee projecten: de Linie 1629 en het in zicht brengen van de restanten van de Pieckepoort op het Wilheminaplein. 

 
 

-Boven: Een 'Eerste exemplaar' van het Jaarboek
vlnr. Gijs Frencken [Arnhem] en Albert Kooma [Den Haag] en Sonja van der Beek [Den Bosch]. Het boek werd aangeboden door Guido Wallagh, voorzitter van de selectiecommissie van het jaarboek.

-Rechts: Ook voor de rijksadviseur stedenbouw Daan Zandbelt [l.]
en Jelle Bennema [m.]als voorzitter van de Nederlandse Vereniging Tuin- en Landschapsarchitectuur [NVTL]
was er een 'eerste exemplaar'
.

foto's © paul kriele, 26 november 2016.
 
Riant hoofdstuk aan Den Bosch gewijd..
De afdeling vestingwerken olv Huibert Crijns was zeer ingenomen met het riante hoofdstuk in het jaarboek over de Bossche vestingwerken
Dat hoofdstuk van136 t/m 141 begint met de kop:‘Den Bosch heeft door jarenlange liefdevolle aandacht zijn verwaarloosde vestingwerken weer op de kaart gezet’. Daarin komen de stadswalzone met uiteraard de parkeergarage Sint Jan, de stadsmuur, het Zuiderpark, de Casinotuin en het bolwerk Sint Jan ruimschoots in beeld.

Na afloop was er in het Bestuurscentrum een samenzijn met aangeklede borrel waar het gepresenteerde jaarboek te koop was.

*De Blauwe Kamer schrijft over actuele projecten en ontwikkelingen op het gebied van stedenbouw, landschapsarchitectuur, ruimtelijke ordening en architectuur.
 Terug naar boven