Boek PietvanKessel: waardevol cultuur historisch& bouwkundig document

Printerversie
Gepubliceerd op: 19-11-2017 | Gewijzigd op: 19-11-2017

In het Jheronimus Bosch Art Center werd zondagmorgen 19 november 2017 het kloeke en rijk geïllustreerde [ihb Van Kessels eigen tekeningen] ten doop gehouden. De titel van dit werk ‘Bossche Stadsarchitect Piet van Kessel 1895-1970’.

Gastheer Jo Timmermans bood aan de wethouder voor Cultuur Huib van Olden het eerste exemplaar aan en ook ontving Piets’ kleinzoon Marc van Kessel en Maaike de weduwe van Han van Kessel een ‘eerste exemplaar’.

Bloemen waren er ook voor de hoofdpersonen op deze ceremonie zoon Paul en Hans’ weduwe Maaike van Kessel en de auteur Theo Hoogbergen. 

-Boven: Het  duo Leonina met
Femke van Leeuwen en Renske de Leuw.

-Rechts boven: De huidige generatie Van Kessel 
met  uiterst rechts Paul en 3e van rechts
Maaike, de weduwe van Han van Kessel.


foto's © paul kriele,19 november 2017.
....................................................................................................

In een welkom aan ‘de liefhebbers van cultuur’ refereerde met een knipoog gastheer Jo Timmermans naar wat er komen ging: De Sint heeft dit prachtig door Theo Hoogbergen geschreven boek meegebracht. Timmermans blikte even terug op de ontstaansgeschiedenis van dit boekwerk. ‘Tien jaar geleden maakte ik in het voormalige Prentenmuseum via wijlen Han van Kessel kennis met het werk van Piet van Kessel. Op een tweede ontmoeting in Biezenmortel, bij Han thuis, raakte ik onder de indruk van de teksten, schetsen en brieven van diens vader.  In die gesprekken werd me duidelijk dat Piet een bijzonder man is geweest die zich naast [stads-] architect ook tot tekenaar heeft ontplooid.

Toen hij me het opgerolde schilderij van de ‘Aanbidding der Koningen ‘[dat lag opgerold in de plebanie van de St. Jan] had aangeboden beloofde ik Han dat er van Piet van Kessel een boek zou uitkomen. Maar in die tijd was Theo Hoogbergen nog druk met heel veel dingen bezig. Timmermans tot slot: ’Vandaag is het een memorabele dag. Dit is voor Piet van Kessel het moment dat voor het eerst diens werk en leven in boekvorm wordt weergegeven. Het betekent een enorme bijdrage aan de cultuur van de stad’. 

..............................
-Boven: Toespraak
door Paul van Kessel.
-Links: Cadeaus over en weer waarbij Jo Timmermans onder meer een pentekening van het Kruithuis uit
de collectie Piet van Kessel ontving
.

foto's © paul kriele,  19 november 2017.
.................................................................................................

Toespraak Paul van Kessel


Paul van Kessel gaf een inkijk in het persoonlijk leven van vader, van diens karaktertrekken en van zijn kwaliteiten. Voor hemzelf kwamen bij deze voorbereidingen vage herinneringen weer boven.

De eerste kontakten van Han met Jo Timmermans dateren van 2004. Broer Han hield  ons op de jaarlijkse ‘Kesseldag’ op de hoogte. Han, wiens gezondheid in 2010 achteruit ging, heeft ons veel over de ontmoetingen met Theo Hoogbergen verteld.

Maaike heeft als intermediair geholpen bij de overdracht van pa’s archief en samengewerkt met de plannen voor deze uitgave. Daaruit is tenslotte op 12 juni 2014 de basis gelegd voor de samenwerking van Jo Timmermans met Theo Hoogbergen.

Heel vaders archief -inclusief alle kattebelletjes -lagen in enkele kamers bij Theo Hoogbergen opgestapeld, wat aldaar soms tot steun en gezucht  leidde… Maar Theo regelde, stimuleerde en masseerde ook die kontakten.

Mijn conclusie is dat jullie die samenwerking  als een schitterende periode hebben beleefd .’  

Hierna gaf Paul een indruk van vaders  levensloop en zijn werk en maakte een globale  indeling [zie het arikel Bossche stadsarchitect  Piet van Kessel dd. 15-112017] 1. groei 2. Creativeit, 3. Lastige periode en 4. St. Jansperiode.

In die St. Jansperiode toont vader met zijn restauratieopdrachten zijn liefde voor de architectuur. Vader  wilde herstellen, maar niet ten koste van de architectuur.

 In de lastige periode komen de staduitbreidingen, de toename van het verkeer en de waterlopen naar voren. Dat vraagt van hem een andere inzet van zijn creativiteit. Over die tijd zegt Paul verder nog dat hij daarin kontakten kreeg met collegae en kunstenaars,. Het leverde hem wel tal  van bestuurlijke functies op. Maar dat confronterende situaties niet zijn ding waren.  De consensus was ‘mooi maar niet ten koste van alles’.

Die restauraties konden toentertijd gebeuren dankzij persoonlijke giften en met geld van het bisdom. Pas na diens dood kwam het schip met geld binnen, zegt Paul’over de restauratiefinancieringen.

 Spreker waagde zich tot slot er niet aan om alle namen te noemen aan wie de familie dank verschuldigd is. Maar als uitzondering noemt Paul  de twee huidige bewonersnamen van vaders eerste eigen, en zelf ontworpen, woning op de Geldersedam 38.

Daar werden wij hartelijk ontvangen door Mary Biesmans en Judith Hoezen. Het  gezin heeft er in de jaren eind twintig begin 30  met vijf kinderen gewoond. 
Toch noemt Paul nog Jo Timmermans voor wie hij groot respect toont en speciaal dankt hij Theo Hoogbergen : ’Wat die heeft doorstaan..!’ 

..................

.....................


-Hierboven: Toespraak van auteur Theo Hoogbergen.
-Links: Moment waarop Paul van Kessel een cadeautje, het originele Ex Libris van Piet van Kessel, boven 'water' haalt
.


foto's © paul kriele, 19 november 2017.
................................................................................................
 

Theo Hoogbergen  nam  vervolgens de toehoorders mee in vaders  jaren van studie en redactioneel werk. Daarin belichtte Hoogbergen twee aspecten te weten het Rijksgebouw op de Wolvenhoek, nu Stadskantoor en de KTA op het Kapelaan Koopmansplein, die via  Ambachtsschool en MTS uitgroeide tot HTS.

Hoogbergen zette met name de fotograaf Marc Bolsius en de vormgever Roelof Koebrugge in het zonnetje

Hoogbergen: ‘Het aardigste wat je voor de familie kan doen is deze geschiedenis vast te leggen. Dit is interessant voor jongeren. Hier is iemand die bij zijn vader als leerling  timmerman in de leer ging. Piet was een alleskunner. Dat zijn voor het land  heel belangrijke mensen geweest !  Zijn verhaal is een werkelijke geschiedenis die in onze gemeente zelden is voorgekomen.’

Korte toespraak van wethouder Huib van Olden.

Wethouder voor onder meer Cultuur, Huib van Olden, die een 'eerste exemplaar ontving en altijd wel een origineel openingsverhaal bedenkt,  begon zijn toespraak met een gedichtje dat hij vanmorgen in zijn schoen bij de haard aantrof. Daarmee- voor niet Bosschenaren- haakte Van Olden in op de actualiteit binnen het College van B&W

De Sint stond deze week te bedenken, wat hij dit jaar het College eens zou schenken,
ik wens jullie veel wijsheid en plezier, maar voor sommigen minder bier..'

Van Olden roemde de stadsarchitect Piet van Kessel, die '..al dit schoons heeft gemaakt'. Van Olden memoreerde richting de auteur, dat hij door zijn pen en tekst ook nog wat vragen heeft nagelaten. In het bijzonder gaf spreker het voorbeeld van een tekening van de treincoupé, die   qua sfeer geheel afwijkt van de rest. 'Sommigen anekdoten roepen tot  nadenken en tot het stellen van nieuwe vragen,' zei Van Olden. 

'Kortom om zijn werk en de bijdragen aan de stad daarvoor spreek ik namens het stadsbestuur dank uit.
En aan Theo Hoogbergen: 'Met uw werk dat u  ons heeft geschonken: Chapeau !' sprak Van Olden.

Hierna was er een gezellig samen zijn in en om de winkel waar het boek over de Bossche stadsarchitect Piet  van Kessel voor € 24,50 te koop ligt. Overigens ook in het Kringhuis en bij de boekhandel. 

‘Piet van Kessel 1895-1970

Auteur Theo Hoogbergen

Fotografie Marc Bolsius, ook van alle [pen-]tekeningen van Piet van Kessel,

Jac Biemans toezichthoudend en informatief redacteur.

Druk Wilco Art Books

Vormgeving Roelof Koebrugge.
 



Terug naar boven