Ondernemers ondersteunen de Week van de Duurzaamheid

Printerversie
Gepubliceerd op: 08-10-2018 | Gewijzigd op: 09-10-2018
 
Maandag 8 oktober 2018 om even over 13.00 uur heeft wethouder Jan Hoskam bij kantoorboekhandel Mettrop in de Vughterstraat een etiket geplakt op de winkelraam. Dat duidt op een welkom aan passanten -ook als door de koude -de winkeldeur dicht is.  Daarmee wordt hen opmerkzaam gemaakt op de  Week van de Duurzaamheid. Die is bedoeld om mensen attent te maken op het duurzaam omgaan van eten, verpakkingen of electriciteit, of andere spullen waar ze mee omgaan.

In de binnenstad doen tal van winkeliers aan de actie mee. In de Vughterstraat zijn dat al  20 ondernemers.
Woensdag  10 oktober 2018 is landelijk de 'Dag van de Duurzaamheid'.

Wethouder Hoskam wees op het aantal  ondernemers dat met dit aspect duurzaam mee doet.  Het is meestal vernieuwen wat de klok slaat. Maar dit keer zie ik dat juist de bestaande ondernemer dit aspect serieus oppakt. Daarmee laten zij zien dat ze met de tijd mee gaan.

Zoals bekend wil de gemeente Den Bosch in 2050 klimaatneutraal zijn. 
Na afloop ontving Hoskam van Karin Altenburg een cadootje, een spel Bossche kaarten. Het bleek dat Hoskams echtgenote gek is op kaarten, maar ik niet, aldus een eerlijke wethouder. 
Hoskam zelf afkomstig uit een ondernemersfamilie wees op de oudste Bossche winkeliers, zoals Mettrop vanaf 1882 en Zammatteo vanaf 1935* en Hoskam schoenen vanaf 1922. 'Dus ook die oudere ondernemers gaan met de tijd mee,' aldus Jan Hoskam. 
*De vader van Anonio [roepnaam Nino ] Zanin [vader van de huidige zakenman] kwam in 1920 als terrazzowerker vanuit Italië [Spilimbergo] naar Nederland. In 1935 nam hij de ijssalon van Zammatteo over, die al  in het begin van de Hinthamerstraat [nr.12]  zat. 

Geveltuintjes actie

De gemeente geeft samen met Brabant Wonen dit najaar 100 geveltuintjes weg, Aanmelding via de gemeente site:www.s-hertogenbosch.nl  tik in: geveltuinen.
Bent u genomineerd dan komt Brabant Wonen een stukje [volgens precieze afmetingen]  van de betegelde tuin openleggen voor de door u aan te leggen stadstuint. De plantjes dient u zelf te kopen en te verzorgen.


Zie hieronder welke activiteiten er deze week ihkv Duurzaamheid worden ondernomen.

-Links: Wethouder Jan Hoskam plakt
een etiket op de winkelramen van
kantoorboekhandel Mettrop in de Vughterstraat
dat duidt op de Week van de Duurzaamheid.

 
Wethouder Jan Hoskam plakt samen
met Karin Altenburg van de kantoorboekhandel
Mettrop in de Vughterstraat een etiket op de
winkelraam ihkv de 'Week van de Duurzaamheid'.


foto's © paul kriele,  8 oktober n2018.
.............................................................................................Bericht van 5 oktobe r2018 : Activiteiten in de Week van de Duurzaamheid.
Op 10 oktober 2018 de 'Dag van de Duurzaamheid' zijn er tal van acitiviteiten, zoals  het voorlezen door burgmeester en wethouders en raadsleden op basisscholen, het planten van zaadjes voor bomen.


-Wethouder Mike van der Geld trapt deze bijzondere dag af bij basisschool De Wittering.
In de ochtend al vanaf 8.30 uur wordt op negen basisscholen, ook in Nuland en Vinkel, door verschillende raadsleden voorgelezen.

-Bij het hoger onderwijs  is er een BAI- prijsvraag uitgeschreven over de inrichting van eenIOT in het Stadslab in het voormalige Grasso hoofdgebouw en leerlingen van de HAS presenteren op het voorplein hun technische iedeeën rond duurzaamheid.

-Ondernemers in de binnenstad plakken stickers op hun raam om aandacht voor duurzaamheid te vragen.

-Bewoners van Minitopia houden een open dag waarop er een rondleiding plaats vindt en zij info geven over hun duurzame woningen.

-Simme plein bij de Onderwijsboulevard  vinden uiteenlopende activiteiten plaats zoals afvalsoep, electrische scooters.e.d. . Daar wordt ook  een inspiratiesessie gehouden met spreker Jordi Leijnssen 'Managen van Multi-Stakeholder Initiatieven vanuit de verduurzaming van evenementenlocaties'. Aansluitend discussie  met toekomstige gebruikers. 
 
-In het IOT Stadslab aan de Parallelweg 30 is er van 12.00 -15.00 uur een inloop bijeenkomst die aansluit bij de prijsvraag die het Bosch Architectuur Initiatief heeft uitgeschreven.  zie de site van de bai.


-De vier woningcorporaties ondertekenen een convenant waarin zijn met elkaar duurzame doelen afspreken.

-De Bossche Brouwers aan de Tramkade houden vanaf 17.00 uur een'meet & greet'.

-Let op sociale media van de gemeente.
In  2050 zo  is het streven dat  de gemeente  klimaatneutraal is. 

Terug naar boven