Nieuwe elektrische veegwagen op komst

Printerversie
Gepubliceerd op: 22-10-2018 | Gewijzigd op: 23-10-2018

Den Bosch zal een van de eerste steden zijn in het land waar een elektrische veegwagen operationeel wordt Op dit moment vindt nog de aanloop daarvan plaats vooraleer de gemeenteraad beslist. Maar maandag 22 oktober 2018 werd door de gemeente een proefrit op de Parade gemaakt. De Belgische firma Glutton kwam -als een van de kandidaten - met dit wendbare wagentje naar Den Bosch. Als dit type veegwagen geaccepteerd wordt dan volgt een inschrijving  door een aantal uitgekozen fabrikanten [partijen]. De raad krijgt dan de laatste stem.

De mannen van de gemeente, zoals Jasper Maas van het wijkteam en zijn collega [in Rosmalen] Arjan van den Bosch, waren dit type op de beurs tegen gekomen en kregen er interesse voor, vertelt Jasper Maas.  Dus werd ie naar Den Bosch gehaald. 

Een van de kandidaten voor de levering van een nieuwe
elektrische veegwagen,
waarmee de mannen van
de gemeente [WeenerXL]
op de Parade een proeftrit maakten. 
foto's © paul kriele, 22 oktober 2018.
.............................................................

Opvallend aan dit wagentje is behalve de techniek dat er een Belgisch nummerbord  op zit. Ook dient bij onze zuiderburen de bestuurder van dergelijke wagentjes een rijbewijs te hebben. Dergelijke en andere regels zijn in  België veel strenger dan in Nederland, zo vertelde de Belgische vertegenwoordiger Kris Vicca van Glutton. Als die regels er niet waren geweest, dan was de Glutton in België al twee jaar eerder op de weg gekomen.

Intussen gaat de firma ook naar Uden, Haarlem, Zwolle en Utrecht om het aan die gemeenten te tonen. Als ze in Den Bosch eens sneller  beslissen dan elders zien we nog dit jaar al een elektrisch aangedreven veegwagen  in de straten.