Opknapbeurt voor historische straatlantaarns

Printerversie
Gepubliceerd op: 26-10-2020 | Gewijzigd op: 31-10-2020
......................
Een van de antieke lantaarns in de binnenstad. Rechts voor de Mariakapel.
foto © paul kriele, 3 april 2014.

De gemeente heeft in de afgelopen maanden elf historische straatlantaarns op laten knappen. De armaturen met de koperen kappen zijn gerestaureerd en voorzien van ledverlichting.
Wethouder van der Geld (Energie en Klimaat): “We hebben de ambitie om in 2050 een duurzaam en CO2-neutrale stad te zijn.De openbarere verlichting is daar een onderdeel van. 

Duurzame openbare verlichting
In de stad  staan ruim 32.000 lantaarnpalen, elk gaat zo’n 40 jaar mee. Een armatuur 20 jaar. Bij vervanging van een armatuur vervangen we tevens de ledverlichting. In 2012 waren de eerste 14 lantaarnpalen aan de beurt. In 2020 staat de teller op ruim 10.000.
In 2029 zal alle straatverlichting voorzien zijn van ledlampen.
Karakteristieke armaturen
Er staan nog elf historische armaturen van ruim 80 jaar oud:  4 op de Smalle haven, 5 in de Lepelstraat en 2 in de Molenstraat.
Vroeger werden ze met de hand aangestoken en later zijn ze elektrisch geworden. Na jaren trouwe dienst, waren de lantaarns aan vervanging toe. Omdat we het jammer vonden deze karakteristieke lantaarns te laten verdwijnen uit het straatbeeld, hebben we ze gerestaureerd. De koperen kappen zijn opgeknapt en ze zijn voorzien van ledverlichting. De ledverlichting wordt, zoals overal in de gemeente, op bepaalde momenten automatische gedimd. Hierdoor daalt het energieverbruik.