Rijtoer bij 100 jaar Bossche Afvalstoffendienst

Printerversie
Gepubliceerd op: 15-09-2007 Bij 100 jaar Vereniging voor Afval-en reinigingsmanagement [NVRD] trekt er zaterdag vanaf 11 uur een optocht door de binnenstad, vanaf de Brabanthallen via de Boschdijkstraat, Emmaplein en de Draak terug langs de Buitenhaven en Oliemolensingel. Bij de Verkadefabriek geeft een opperstalmeester een toelichting op de stoet van 45 historische en eigentijdse afvalwagens. De Bossche afvalstoffendienst had samen met instanties, waaronder Vindingrijk/de Kringloop een info markt op het terrein georganiseerd. Daar stonden vanaf 13.00 uur ook de aan de optocht deelnemende wagens opgesteld. Studenten van de Bossche Kunstakademie hadden van kliko's originele en soms kunstzinnige objecten gemaakt.

De optocht van oude en moderne afvalstoffenwagens die door een spreekstalmeester bij de Verkadefabriek van een toelichting werden voorzien.
Rechts boven: De karren van de Gemeente Reiniging anno 1950.
Links onder: Een putjeschepper en een toekijkend gezin. 
Onder: Een Reinigingswagen uit Dordrecht.

foto's paul kriele, 15 september 2007.
 


Een paardentonnenwagen met klep. De bedienaar - Jeroen Muller -draait aan een lier waardoor de klep achterop opent. Vooraan staat dezelfde reinigingswagen [tonnen systeem].

Bij de oude reinigingswagens was ook een tonnenwagen, die door een paard getrokken werd. Deze tonnenwagen had aan de achterzijde een klep [schuif], die opent zodra de man -Jeroen Muller- de lier draait.
[foto links boven]. 

Van groene containers werd deze rups gemaakt.  Nog eens afvalcontainers en moderne Bossche reinigingswagens. 
Afvalwagen met tonnen van de beeldbank uit Leeuwarden met Wim van Loon en Werner Pap uit Dordrecht. Deze wagen stond tot 1991 in een schuur. Vooredat er mee geshowd kon worden moesten eerst de filters en de gasolie worden vernieuwd . Een Gemeentelijke reinigingswagen. 

foto's paul kriele, 15 september 2007.Terug naar boven